Dzisiejszy wpis jest nieco spóźniony :) Sernik powstał na potrzeby niezwykłego spotkania z moja przyjaciółką Asią aby umilić nam klachy! Było super:) Koniecznie do powtórzenia POGADUCHY i SERNIK.
Sernik bardzo dobry, z gatunku tych mokrych. Łatwo się go przygotowuje. Orzeźwia swoim cytrynowym smakiem.
• 250 g serka mascarpone
• 600 g twarogu śmietankowego zmielonego na serniki
• skórka z 2 cytryn (tylko żółta część)
• 1 szklanka drobnego cukru
• 4 jajka
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub pasty waniliowej)
• ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
Przygotowanie:
- Przygotować szczelną formę o średnicy 21 cm, posmarować ją masłem i wyłożyć (dno i boki) papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Kratkę ustawić w środkowej części piekarnika, a na dolną półkę wstawić blaszkę do pieczenia, do której wsypać 3 szklanki lodu lub wlać 3 szklanki wody.
- Do misy miksera włożyć serek mascarpone, ser śmietankowy i skórkę z cytryny, miksować przez około 3 - 5 minut na średnio małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodać cukier i miksować (również na małych obrotach miksera) przez kolejne 3 minuty, aż cukier całkowicie połączy się z masą. Kolejno wbijać po jednym jajku, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku (do czasu aż połączą się z masą). Na koniec zmiksować z ekstraktem z wanilii i ziarenkami waniliowymi.
- Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut, aż masa będzie zastygnięta (jeśli chcemy aby sernik był bardziej kremowy, luźniejszy, na wierzch formy podczas pieczenia można położyć kawałek folii aluminiowej).
- Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, następnie wyjąć sernik i całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz formy. Sernik powinien być gotowy po około 2 - 3 godzinach, ale najlepiej wstawić go do lodówki na całą noc. Polać 1 cm warstwą sosu cytrynowego, po 10 minutach można go pokroić. Można podawać z dodatkowym kremem cytrynowym.
Przepis podstawowy i najlepszy na krem cytrynowy (2 szklanki): *
• 3 cytryny (skórka i sok)
• 3 jajka
• 100 g cukru
• 100 g masła (bardzo zimnego)
Przygotowanie: **
- Cytryny sparzyć i wyszorować szczoteczką, osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach (tylko żółtą, zewnętrzną jej część, biała część jest gorzka). Wycisnąć sok i przelać przez sitko.
- Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Dodać sok z cytryny, skórkę i cukier, wymieszać.
- Miskę zawiesić na garnuszku z lekko gotującą się wodą i zacząć mieszać masę drewnianą łyżką. Gdy masa zacznie się ocieplać, zacząć dodawać po łyżce zimne masło. Cały czas mieszając dodawać kolejne łyżki masła, jak tylko poprzednie dawki masła roztopią się. W miarę jak masa będzie się coraz bardziej podgrzewać, masło będzie szybciej się roztapiało. Cały proces mieszania i roztapiania masła powinien zająć około 10 minut. Mieszać dale,j aż do momentu gdy masa zacznie gęstnieć (po około 5 - 10 minutach, regulując wielkość płomienia). Zestawić z ognia gdy masa zacznie gęstnieć. Zostawić do całkowitego ostudzenia.
* do sernika użyjemy mniej więcej połowę podanej ilości
** wskazówki dla początkujących: 1) cały czas mieszaj masę, 2) pamiętaj, że masło musi być bardzo zimne, 3) jeśli widzisz, że masa za szybko się podgrzewa, zdejmij na chwilkę miskę z garnka, nie przerywaj mieszania, 4) po dodaniu całego masła, przestań gotować masę jak tylko zacznie ona gęstnieć, 5) nie przyspieszaj przygotowywania masy np. przez zwiększanie temperatury, bo otrzymasz jajecznicę!
Krem cytrynowy doskonały. Sprawdził się w tarcie i serniku. Bardzo, bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńThanks a lot for sharing this with all folks you really realize what you’re talking approximately! Bookmarked. Please also visit my website =). We can have a link change agreement between us!
OdpowiedzUsuń카지노사이트
안전카지노사이트
카지노사이트홈
Thank you so much for these information. You described it very well, keep it up. Wonderful, what a weblog it is! This blog provides useful data to us, keep it up .please visits once our website and get a free consultation..
OdpowiedzUsuń온라인카지노사이트
온라인카지노
카지노사이트