Tort piekłyśmy w wybranej przez solenizantkę foremce w kształcie serca - wyszedł śliczny!!!
Relacja z urodzinowego KinderParty była taka: dziewczyny oszalały na widok takiego kolorowego tortu, jak mi to przed chwilka Marta powiedziała zrobiły: "wwwwwwwooooooooooooooooooooooowwwwwwwwww".
W smaku ponoć słodki ale solenizantka zjadła 2 kawałki - hihihihi:)))
Tort robi się łatwo jednak należy poświęcić trochę czasu na pieczenie blatów. Fajna zabawa kolorami.
Dla mnie najcenniejsze to przebywanie i pieczenie z tymi 2 małymi ślicznotkami - bezcenne chwile:))
Przepis z bloga Moje Wypieki, cytuje za autorem:
Składniki na ciasto (6 blatów):
- 226 g masła
- 220 g cukru*
- 5 białek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 375 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 355 g mleka
"Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.
Masło umieścić w misie miksera i
zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas
miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i
zmiksować.
Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić
na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników:
fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać
dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. (Więcej o barwnikach można przeczytać na końcu wpisu).
Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic
lub jednorazowych foremek aluminiowych, jak u mnie) o średnicy 21 cm i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw.
suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Krem z bitej śmietany i mascarpone (przepis własny):
- 900 ml śmietany kremówki (36%)
- 250 g serka mascarpone
- kilka łyżek cukru pudru, do smaku
- ekstrakt waniliowy lub cytrynowy
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt. Dodać serek mascarpone i wymieszać.
-----------------------------
Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem:
blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem,
następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym,
wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Uwaga: ciasto jest wilgotne, dlatego nie warto już go nasączać.
* oryginalnie w przepisie było 466 g cukru, co jest ilością zbyt dużą
** autorka poleca tortownicę 23 cm; mi lepiej pracowało się z grubszym ciastem więc piekłam w mniejszych, 21 cm foremkach
BARWNIKI:
Używamy barwników w proszku (lub żelu), barwniki w płynie się nie nadają. Pomyślcie o tym, by nie
kupować wszystkich 6 kolorów, ponieważ żele są ogromnie wydajne.
Wystarczy kupić podstawowe kolory: żółty, niebieski, czerwony. Kolor
drugorzędny czyli pomarańczowy można otrzymać mieszając odrobinę żółtego
i czerwonego, kolor fioletowy - mieszając czerwony i niebieski,
wreszcie zielony - mieszając niebieski i żółty. Kolor ciasta po dodaniu
barwnika zazwyczaj nie odzwierciedla koloru po upieczeniu. Kolory po
upieczeniu wychodzą bardziej żywe i ciemne (dlatego np. fioletowy blat
piekłam dwukrotnie, za pierwszym razem wyszedł zbyt ciemny, prawie
czarny ."
Ja do mojego tortu użyłam barwników w proszku.
Smacznego :)Ja do mojego tortu użyłam barwników w proszku.
cudnie kolorowy :) a że uwielbiam taką tęczę, tort bardzo mi się podoba :) pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńW październiku, w październiku na moje urodziny poproszę!
OdpowiedzUsuńJest przepiękny!
pięknie wygląda :) nic dziwnego, że wzbudził taki zachwyt
OdpowiedzUsuńRzeczywiscie dzisiaj ten sam przepis opublikowalysmy :)Pozdrawiam :)flowerek.com
OdpowiedzUsuńzaczarowany ten tort :D i czarujący! :D
OdpowiedzUsuń:) też kiedyś robiłam :) Obok tego torta nie da się przejść obojętnie :)
OdpowiedzUsuńbajkowy :) wcale się nie dziwię, że dziewczynki oszalały na punkcie tego tortu :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuństrasznie mi się podobają te kolory!
OdpowiedzUsuńiprzy okazji dziękuję za rady dotyczące barwników..
piękny, podziwiam!
OdpowiedzUsuńszczęściara z tej Solenizantki:)
OdpowiedzUsuńnigdy nie podobały mi się te kolorowe torty bo na zdjęciach wyglądały bardzo tandetnie. Natomiast ten Twój tort wygląda bardzo fajnie. Nie wygląda na ciężki i kiczowaty wręcz przeciwnie wygląda bardzo smakowicie. Super!
OdpowiedzUsuńWitam, ciasto wyglada bosko :) czy uzywalas barwnikow w proszku? Mieszalas podstawowowe kolory, aby uzyskac takie jak fiolet czy pomarancz czy kupilas wszystkie kolory? Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńtak używałam barwników w proszku. Próbowałam w płynie ale nie nadają się do tego ciasta. Kupiłam kolory podstawowe i mieszałam do uzyskania pożądanego koloru.
Witam,
Usuńproszę o informację, czy 5 g barwnika wystarczy na zafarbowanie 1 blatu?
a jaki barwnik? ja zazwyczaj dodaje na oko szczyptę i oglądam jak zmienia się kolor:)
UsuńTak teraz wiem, odrobinkę na patyczku takie w proszku. :)
UsuńKolory wychodzą super, muszę popracować jeszcze nad kremem, bo po bokach nie chce się trzymać i spływa, jakby był za rzadki. Już kolejny rok, i znów robię go na urodziny tym razem już piąte. :) Nie umiem ustrajać wiec kładę opłatek z nadrukiem na samą górę i mam Disneyowski tort. :D
Jeszcze jakby mi krem nie spływał z boków to byłby jak z obrazka.
w kwietniu też robiłam tęczowy tort.użyłam barwników w płynie i nie dość że musiałam dodać całą buteleczkę by jakikolwiek kolor było widać to jeszcze blaty wyszły za twarde... stąd moje pytanie czy te proporcje na biszkopt to starczy aż na tyle blatów? czy to na jeden blat? niedługo druga córka ma urodziny a ten tort wygląda pięknie z zewnątrz! mogę "pożyczyć" pomysł?????? i nie chcę by znów biszkopty były za twarde bo może za cienkie....
OdpowiedzUsuńw kwietniu też robiłam tęczowy tort.użyłam barwników w płynie i nie dość że musiałam dodać całą buteleczkę by jakikolwiek kolor było widać to jeszcze blaty wyszły za twarde... stąd moje pytanie czy te proporcje na biszkopt to starczy aż na tyle blatów? czy to na jeden blat? niedługo druga córka ma urodziny a ten tort wygląda pięknie z zewnątrz! mogę "pożyczyć" pomysł?????? i nie chcę by znów biszkopty były za twarde bo może za cienkie....
OdpowiedzUsuńte proporcje starczają na 6 blatów. Ja użyłam barwników sypkich daje się ich niewiele i bardzo ładnie uwydatniają kolory.
Usuńten sam tort zrobiłam tutaj - http://alebabka.blogspot.com/2012/06/tort-dla-dziewczynki.html
Usuńrobi furorę na urodzinach dzieci:) na pewno Pani córeczka będzie zachwycona:)
co do barwników to użyłam tych
http://www.sweetdecor.pl/category/128,barwniki-w-proszku
jednak u nas w sklepach ich cena jest w granicy 5-8zł
pozdrawiam i zachęcam do zrobienia tego tortu:)
aha bardzo fajnie do jego wypieku sprawdza się foremka silikonowa - można wtedy łatwo wymieniać blaty. Ja piekłam każdy z osobna bo nie mam jednakowych foremek w tym samym rozmiarze.
pozdrawiam:)
torcik zrobilam!!! byl pyszny a goscie zachwyceni wygladem (heh bo nie widzieli tego z Twojego bloga!) blaty wychodzily rzeczywiscie troche cienkie jak na 23 cm tortownice. i z pewnoscia zakupie sobie mniejsza blaszke. dorobilam ciasta na zwykly biszkopt. dzekuje jeszcze raz za pomysl. moj torcik na http://madebyolap.blogspot.com/2012/08/6-urodziny.html
OdpowiedzUsuńaha a barwniki w proszku rewelacja! w ogole bez porownania z tymi w plynie... a ile mi jeszcze tego zostalo!!!!! w plynie mialam na 1 raz...
OdpowiedzUsuńmożna dodać barwniki w proszku czy trzeba w żelu :)?
OdpowiedzUsuńmożna dodać w proszku! nawet lepiej:)
UsuńRewelacja! W kwietniu przyszłego roku oboje moje dzieci obchodzą urodziny i myślę, że taka kolorowa niespodzianka im się spodoba!
OdpowiedzUsuńPrzepis skopiowany z http://www.mojewypieki.com/przepis/teczowy-tort-rainbow-cake . Nawet tekst błędnie pozmieniany " ..."Używamy barwników w proszku, barwniki w płynie się nie nadają. Pomyślcie o tym, by nie kupować wszystkich 6 kolorów, ponieważ żele są ogromnie... " Mozna było opisać,ze przepis jest skopiowany !
OdpowiedzUsuńPiszę, że przepis jest skopiowany i nawet podany jest do niego link. Proszę uważnie czytać:)
UsuńCiekawy przepis, muszę go kiedyś wypróbować!
OdpowiedzUsuńDzięki!
rzeczywiście ciasto wygląda efektownie , robiłam je na swoje 14 urodziny , które były zresztą w tamtym roku :D gościom smakowało , lecz mi się wydaje , że jakbym je teraz drugi raz robiła to może bym do biszkoptu dała dużo jakiegoś aromatu , może skórki pomarańczowej , a żeby było troszkę mniej słodkie , odjęła cukru :D ale piękne Ci wyszło ! Pozdrawiam , Natalia :)
OdpowiedzUsuńmam pytanko bo widzę że wypieków jest tu sporou pani,czy piekła pani kiedyś cos podobnego do tego tęczowego tortu ale zamiast barwnikó były owoce?chodzi mi o taki przekładaniec ze śmietaną i owocami albo zamiast śmietany jakis ser ? synek ma nie długo urodzinki i zażyczył sobie taki tęczowy przekładaniec z owocami.może ma pani jakieś sprawdzone przepisy? była bym wdzięczna :)
OdpowiedzUsuńnie ma na blogu ale robiłam tort tęczowy z użyciem naturalnych barwników tzn, suszonego buraka, kurkumy, szpinaku. można też zrobić biszkopt i przełożyć go kolorowymi owocami.
UsuńWitam, w styczniu mój syn konczy 9 lat i na pewno wypróbuję przepis,zamiast kupować gotowy tort. Czy jako foremki mogą być wykorzystane foremki do tarty (średnica 21 cm), czy będą one za niskie na biszkopt? Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńbędą ok:) ciasto ma wysokość ok 1 - 1,5 cm więc wystarczy:) tylko lepiej je dobrze nasmarować masłem i wysypać mąką aby łatwiej odchodziło ciasto.
Usuńtorcik wyszedł genialny :))) wszyscy byli nim zachwyceni!!! dziękuję za przepis!!!
UsuńGenialny tort <3 Wielu Otaku by się spodobał :D Pierwsze skojarzenie: nyanyan :D
OdpowiedzUsuńHEHE....
OdpowiedzUsuńKOLEŻANKO... TROCHĘ KREATYWNOSCI
WSZYSTKIE POSTY SKOPIOWAŁAŚ???
naprawdę żenujące
kace
:)
OdpowiedzUsuńsama korzystałam z przepisu i upiekłam pyszny tort...
chodzi tylko o komentarz :)
dziwny zbieg okoliczności
pozdrawiam
:)
ok,
OdpowiedzUsuńjest zapis, znalazłam, malutkimi literkami
zwracam honor
pozdro
Przepis jak przepis - można "ściągnąć". Ale żeby i opis wykonania? Słowo w słowo skopiowane ze strony MW. To już jest przynajmniej lenistwo. Oglądałam program z Pani udziałem i życzyłam powodzenia...ale po tym co widzę tu - cóż...I proszę wyraźniej zaznaczać, że jest to kopia czyjejś pracy.
OdpowiedzUsuńPani Iwono jeżeli korzystam z przepisów to jest to zawsze napisane:) proszę uważnie czytać :)
Usuńps. link do strony MW tez jest podany!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńUważnie przeczytałam, link jakimś cudem zauważyłam :)Wydaje mi się, że korzystanie z czyjegoś przepisu i zamieszczanie go na swoim blogu jest ok, ale mogła się Pani troszkę wysilić i napisać własnymi słowami sposób jego wykonania!!! O to mi chodzi, że "zerżnęła" Pani wszystko od deski do deski...
UsuńPani Iwono jeszcze raz podkreślam proszę uważnie czytać:) piszę na blogu że cytuję za autorem! Poza tym przepis na tort tęczowy jest w sieci o wiele dłużej niż na blogu MW:) wcześniej widziałam go u Marthy Stewart. Jest to słynny amerykański przepis i nazywa się Rainbow Cake:)
UsuńPo co zmieniać i ubierać w inne słowa dobrze napisany przepis?
A na Pani blogu nie dość że treść jest "zerżnięta" to jeszcze zdjęcia. Więc proponuje więcej otwartości i popatrzenia na siebie a nie od razu rzucać kamieniem w drugiego.
*O* Cudne *O*
OdpowiedzUsuńgdzie kupic ekstrakt z wanilii i barwniki?
OdpowiedzUsuńEkstrakt można zrobić samemu zalewając świeżą laskę wanilii wódką i odstawiając na 2 tyg.
UsuńMożna kupić te produkty w dobrych delikatesach lub internecie.
"(Sztuczne barwniki – syntetyczna petrochemia będąca pochodną ropy naftowej. Według jednej z teorii zakwestionowane barwniki mogą przyczyniać się do rozwoju np. ADHD (zespołu nadpobudliwości psychoruchowej). Sztuczne barwniki kryją się miedzy innymi pod emulgatorami E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 i E 129. W dzisiejszych czasach wystarczy trochę pogrzebać w książkach, internecie, nie trzeba mieć tytułu profesora aby wiedzieć, że jedzenie, które podajemy naszym dzieciom i spożywamy sami powoli nas zabija, ale w większości nadobne mamusie nie chcą nawet o tym słyszeć"
UsuńWarto się zastanowić nad tym co podaje się swoim przyjaciołom, bliskim, z zwłaszcza DZIECIOM! Aż się wierzyć nie chce, że promuje się takie śmieciowe jedzenie dla dzieci. Myślę, że duużo lepszą alternatywą były by sałatki owocowe dla dzieci. I samo zdrowie- bo chyba to jest najważniejsze :)
Coraz częściej go spotykam i coraz większą mam ochotę. Bez wątpienia - do wykonania!
OdpowiedzUsuńRobiłam w prawdzie z troszkę innego przepisu ,ale super tort wychodzi :) Polecam :)
OdpowiedzUsuńPoproszę taki na urodziny :D
OdpowiedzUsuńCzy do tego tortu pasuje jakis inny krem? Na przyklad budyniowy? Robilam juz go na urodziny coreczki i przekladalam bita smietana i serkiem maskarpone. Wyszedl super :-) A teraz chcialabym zrobic drugi ale z innym kremem i wlasnie nie jestem pewna co by pasowalo :-)
OdpowiedzUsuńbudyniowy jak najbardziej będzie pasować:) jednak zrobiłabym go nieco mniej słodkiego ponieważ samo ciasto jest mega słodkie.
UsuńWitaj Kingo :) mam takie pytanko do Ciebie odnośnie worka do kremu... jaki jest dobry bo nie mogę się zdecydować który mam wybrać bo pełno tego jest :) a zapewne masz większe doświadczenie w tym :) pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc .
OdpowiedzUsuńCześć:) ja używam silikonowego.
Usuńa ma znaczenie jakie tylki do silikonowego worka kupić ??? bo nie ukrywam że jest dosyć spory wybór ... a ja nie mam pojęcia :)
Usuńja mam metalowe i jestem bardzo zadowolona, moim zdaniem są lepsze od plastikowych.
Usuńwitam,mam pytanie odnośnie tęczowego tortu.czy można upiec biszkopt biały a krem połączyć z barwnikiem?
OdpowiedzUsuńoczywiście:)
Usuńnie wyszło mi....zważyło się... :-( zastanawiam się co mogło być nie tak......
OdpowiedzUsuńKingo, a czy można zamiast barwnika w tym przepisie na biszkopt użyć kakao?
OdpowiedzUsuńoczywiście:) nawet wyjdzie to na + bo ciasto jest bardzo słodkie
UsuńWitam. Niedługo mam urodziny corki i zamierzam go upiec.jednak mam obawy czy oby na pewno starczy wszystkim. Na urodzinach bedzie niezla gromadka, bo az 30 osob. Z Pani doswiadczenia taki tort jest w sam raz?
OdpowiedzUsuńPrzepisy na torty skopiowane z innych stron. Szkoda. Ale są naprawdę smaczne! Jednak jestem osobą dość leniwą i jeśli potrzebuję torta na imprezę okolicznościową zamawiam na E-Torty.pl. Jeszcze się nie zawiodłam ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda super <3
OdpowiedzUsuńhttps://crackswall.com/corel-videostudio-crack-with-keys/
OdpowiedzUsuńCorel VideoStudio Pro Crack – is the latest version of the software for the editing of professional and non-professional videos. It’s the most powerful and full-featured software for making different quality videos. Corel x7, x8, and x9 are the previous versions of the Corel VideoStudio
https://crackedpro.org/autodesk-fusion-360-crack/
OdpowiedzUsuńAutodesk Fusion 360 Crack is the best tool that uses for any type of design and use to make the construction process. Therefore, this tool uses t produce e and make any type of design and software. Therefore, the tool used to want and perform any of Auto CAD task.
https://thepcgamesbox.com/mafia-2-for-pc-free-download/
OdpowiedzUsuńMafia 2 Highly Compressed Free Download is a single-player action-adventure and action shooting game. The game is played by following the perspective of a third person. And it allows the player to freely roam its open-world on vehicle or foot
https://autocracking.com/affinity-designer-crack-with-keygen/
OdpowiedzUsuńAffinity Designer Crack at an identical lineup as image the new wager to commemorate Photoshop. The program is also paid, and also well suited for designers. On account of how you simply get adaptive configurations.
Piękne ciacho, a jakie smaczne!!
OdpowiedzUsuń--
Producent plandek