Rolada serowa to dzieło mojej Mamy. Przepis ten musiał znaleźć się na blogu bo jest niesamowity!
Rolada idealnie pasuje do kanapek jak i solo, znika w tempie ekspresowym. Mama zawsze przygotowuje ja na święta choć teraz zmuszana jest aby robić to częściej:)
Dzisiaj przedstawiam wam wersję z kolorową papryką, jajkiem i szynką.
Spróbujcie zrobić będziecie zachwyceni.
Składniki:
- 400 g sera żółtego w woreczku foliowym w całej kostce
- 300 g serka topionego typu "złoty ementaler" (mama zazwyczaj trzyma go przed przygotowywaniem rolady na kaloryferze - wtedy łatwo się smaruje)
- papryka czerwona
- papryka zielona
- 3 szt jajek na twardo
- szynka konserwowa lub dobra dowolna inna szynka
Przygotowanie:
1. ser żółty w oryginalnym opakowaniu umieścić należy w garnuszku z gorącą wodą i gotować na małym ogniu do roztopienia sera.
2. gdy ser będzie już prawie płynny należy wylać go na papier do pieczenia i rozwałkować na równy prostokąt o grubości ok 3-5mm
3. na rozwałkowany żółty ser wykładamy serek topiony (mama zazwyczaj trzyma go przed przygotowywaniem rolady na kaloryferze - wtedy łatwo się smaruje)
4. na przygotowane serowe warstwy kładziemy pokrojone w paski: papryki, jajko i szynkę (poziomow wzdłuż dłuższego boku - rozkładamy wg własnego ilościowego uznania)
5. całość przy pomocy papieru do pieczenia zwijamy w roladę i chłodzimy przynajmniej 2h.
Po tym czasie można już ja kroić ostrym nożem i delektować się jej pysznym smakiem
Można spróbować też równie pysznej wersji z orzechami i szynką, ładnie wyglądają gałązki szczypiorku.
Zachęcam do próbowania.
Smacznego:)
Wygląda genialnie! Przepis już zapisałam! Muszę ją koniecznie zrobic :)
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńCudowna mozaika :)Megaapetyczne :)
OdpowiedzUsuńIdealna na imprezy :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie, taka kolorowa :)
OdpowiedzUsuńteż robię :) Tylko kroję na mniejsze kawałeczki a wtedy juz nie wygląda tak kolorowo ;) Twojej mamy ślicznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńnie pozostaje nic innego jak wypróbować przepis ;) apetycznie wygląda i już niemal czuje jak świetnie smakuje.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńwidzę, że mamy podobne smaki, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń