Uważam że warto czasami spróbować czegoś nowego - może i Wy spróbujecie:)
Zapraszam
Składniki:
- 750g sera białego z wiaderka lub 3-krotnie mielonego
- 300g cukru
- 7 jaj
- 100g masła
- 15g świeżych drożdży
- 100g migdałów (ja użyłam drobno posiekanych 80g i 20g płatków migdałowych)
- łyżka ekstraktu z wanilii
Przyrządzenie:
1. Drożdże rozetrzeć w szklance z łyżką cukru - odstawić
2. Ser zmielić przez maszynkę 2-3 krotnie lub użyć wiaderkowego, utrzeć z cukrem w dużej misce.
3. Cały czas mieszając wbijać po jednym żółtku i jedno całe jajo, dodać łyżkę ekstraktu z wanilii oraz roztopione masło.
4. Dodać do powstałej masy rozrobione drożdże.
5. W osobnej misce ubić pianę z białek. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać.
6. Dodać migdały.
7. Przelać masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą do jej połowy wysokości.
8. Piec w średnio gorącym piekarniku 175C ok 40-50 min. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, następnie zdjąć obręcz formy i zostawić w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc.
Smacznego:)
Wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia ;]
OdpowiedzUsuńprześliczny jest Twój sernik.
OdpowiedzUsuńPrześliczne zdjęcia! I pięknie udekorowany sernik.
OdpowiedzUsuńZaintrygował mnie ten dodatek drożdży, czy sprawia on, że sernik jest bardziej puszysty?
tak sernik jest bardziej puszysty i dobrze rośnie w piekarniku - dlatego koniecznie należy trzymać się przepisu i wlać masę do połowy wysokości formy, co prawda mój na zdjęciach wygląda na niski ale piekłam go w dwóch mniejszych 20cm tortownicach.
UsuńSernik wygląda pięknie a ten dodatek drożdży jest bardzo ciekawy. Nie widziałam jeszcze takiego przepisu! Piękne zdjęcia, aż chce się porwać kawałek!
OdpowiedzUsuńpięknie go przyozdobiłaś! a że na drożdżach - bardzo ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńZdjęcia cudne, a dodatek drożdży bardzo mnie zaciekawił. Ja ostatnio też mam chrapkę na niestandardowe miksy ;)
OdpowiedzUsuńNo to zaskoczenie, nie wymyśliłabym tego chyba przez całe swoje życie heh super, zdjęcia piękne :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, niestety nigdy nie udałoby mi się zrobić czegoś takiego. :)
OdpowiedzUsuńNie lubię serników, ale... Robisz tak śliczne, artystyczne zdjęcia, że moje kubki smakowe i tak mają na to ciasto ochotę :D
OdpowiedzUsuńod dawna korci mnie ten serniczek! a czy to na górze to zwykły lukier?
OdpowiedzUsuńtak to zwykły lukier. Ja osobiście polecam sernik szafranowy - mój faworyt
Usuńw koncu zrobilam ten sernik,nie wiem jak smakuje bo jeszcze sie piecze.
OdpowiedzUsuńWlasnie przypomnialam sobie , ze zupelnie zapomnialam o maśle,o którym byla mowa w skladzie, ale w przygotawaniu został zupelnie pominięty.Pytam więc, w którym etapie należało dodać masło?
racja!!! przepraszam! ale nic nie szkodzie jak nie dałaś:) jak ser był tłusty to nie trzeba dodawać:)
Usuńmasło należało dodać w etapie "Cały czas mieszając wbijać po jednym żółtku i jedno całe jajo, dodać łyżkę ekstraktu z wanilii " ORAZ ROZTOPIONE MASŁO.
już poprawiam mój błąd:) jeszcze raz strasznie cię przepraszam! mam nadzieję że będzie Ci smakować:)i że nie jesteś zła:)
dziękuje za spostrzegawczość
nie skadze, nie jestem zła!wyszedł dobry choc spodziewalam sie czegoś
OdpowiedzUsuńinnego.Jest niestety trochę za mokry, mialam problem z pieczeniem. Piekł sie całe 2 godziny. Mimo to nie bede sie poddawać, ale nastepnym razem zrobię sernik szafranowy:)
Też uważam że jest bardzo mokry:) ale naprawdę polecam sernik szafranowy - jest pyszny! dzisiaj właśnie na jego bazie zrobiłam sernik o smaku piernika z sosem Śliwkowo-czekoladowym - wkrótce na blogu:)
OdpowiedzUsuńnie mogę się doczekać! a dziś wieczorem czekamy z mamą na kolejny
OdpowiedzUsuńodcinek masterchef:)
przyznam się że też czekam z niecierpliwością bo emocji było we mnie mnóstwo tego dnia:)
Usuńkto by pomyslal ze ten internet jest taki maly ;-)
OdpowiedzUsuńszukam przepisu na sernik i znalazlam wspaniale przepisy u ciebie.
pozdrowienia z dziecinstwa dla twojego meza od Iwony!
Zupełna nowość jak dla mnie, w weekend na pewno zrobię :) Nie wiem tylko na jak dużą formę jest przepis?
OdpowiedzUsuńforma 25 cm :)
Usuń