Dziś szybkie, pyszne, zdrowe danie. Osobiście nie jestem fanką mięsa więc takie ciepłe danie jest dla mnie idealne! Ostatnio miałam ciężki okres, dużo pracy, chory koń, dużo nerwów - ten posiłek jest o tyle fajny, że daje mi dużo energii i przede wszystkim można go zrobić bardzo szybko. Poza tym uwielbiam kolorowe dania:)
Zapraszam
Składniki na porcję dla 2 osób:
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
3 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
1 puszka ciecierzycy
1 kostka rosołowa - ja używam kostki warzywnej Knora
1 szklanka wody
kilka różyczek kalafiora
szczypiorek
łyżka oliwy z pestek winogron
przyprawy: sól, pieprz i słodka papryka
Przygotowanie:
1. Na rozgrzanym woku podsmażamy pokrojoną piórka cebulę, czosnek, pokrojone w kostkę papryki i kalafior. Kiedy warzywa ładnie się zarumienią dodajemy kostkę rosołową dolewamy szklankę wody i dusimy aż warzywa będą miały odpowiednią twardość. Czekamy aż cały płyn odparuje.
2. Kiedy cały płyn odparuje dodajemy cieciorkę (przepłukaną i odsączoną na sitku ), ulubione przyprawy - (ja dałam słodką paprykę i trochę świeżo zmielonego pieprzu) i chwile podgrzewamy na woku. Na koniec dodajemy szczypiorek i gotowe:)
Smacznego:)
Ja również często szukam czegoś zamiast mięsa, cieciorka zdaje egzamin na 5 z plusem :D
OdpowiedzUsuńNie dość, że pięknie i kolorowo wygląda, to jeszcze ma w sobie mnóstwo witamin! :)
OdpowiedzUsuńSwietne (i zdrowe) danie, a kolory od razu poprawiaja nastroj!
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda, tak kolorowo i wiosennie :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, bardzo kolorowa-nie ma to jak dobre danie z woka!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie