Pomysł na tą tartę powstał spontanicznie. Jabłka z naszej kochanej wsi Zabrzeż musiały być potraktowane wyjątkowo bo smakują niesamowicie. Mój organizm bardzo reaguje na porę roku. Kiedy przychodzi jesień potrafię żywić się tylko jabłkami i grzybami:) na dodatek wcale mi się nie nudzą.
Dzisiejsze ciasto to placek z jabłkami, pyszną śmietanową masą i bezą cynamonową. Prosto, szybko i pysznie czyli tak jak lubię najbardziej.
Ps. już jutro post o fantastycznej 14 Masterchef:)
Zapraszam
Składniki na ciasto: (forma o średnicy 25cm)
200g mąki
50g cukru pudru
100 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
1. Mąkę, sól, cukier puder, masło, żółtko oraz 2 łyżki lodowatej wody zagnieść na gładkie ciasto.
2. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
3. Przenieść ciasto do formy wysmarowanej masłem. Brzegi powinny być wyłożone na wysokość ok 2-3 cm. (formę można też wyłożyć ciastem bez wałkowania)
4. Odstawić do lodówki na 30 min.
Masa śmietanowa:
2 jaja
50g cukru pudru
200g śmietany kremówki
Przygotowanie:
1. Jajka zmiksować z cukrem.
2. Dodać śmietanę i dokładnie zmiksować
Cynamonowa beza:
1 białko
70 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno
2. Kiedy powstanie już sztywna piana dodajemy stopniowo cukier puder i cynamon - dokładnie mieszamy.
Ponadto do Ciasta potrzebujemy
3-4 jabłka
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Każdą ćwiartkę ponownie pokroić na 3 plasterki..
PRZYGOTOWANIE CIASTA
1. Piekarnik nastawić na 200C.
2. Wyjąć ciasto z lodówki.
3. Na ciasto wylać połowę masy śmietanowej.
4. Poukładać na masie jabłka.
5. Wylać pozostałą cześć masy.
6. Wstawić do piekarnika i piec 20min.
7. Przygotować cynamonową bezę i rozłożyć ją na cieście.
8. Ciasto piec jeszcze 10 min.
A tu jeszcze moje nasturcje i wrzosy:)
Do zobaczenia:)
musi być pychota !!!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się naprawdę dumnie ;)
OdpowiedzUsuńPlacek pychota :)! Trzymam kciuki za następny etap Masterchef :)!!!
OdpowiedzUsuńŻeby jeszcze tylko mieć ten piekarnik... zje okiem bo pyszne!
OdpowiedzUsuńKiniuś, to kiedy mogę wpaść na kawałeczek tego cuda :)
OdpowiedzUsuńWiesz, ja też jak zaczyna się na coś sezon to mogę się tym objadać. Moje jabłka nie obrodziły w tym roku, ale od sąsiadki wkrótce dostanę ile tylko zechcę, bo jej drzewa aż się uginają. I już myślę nad chutneyami, musami, dżemami i deserkami dla moich bratanic ;)))
Ja również jestem maniaczką jabłek i wszystkiego co można z nich zrobić. Takiej wersji jabłecznika jeszcze nie testowałam wiec przepis do wypróbowania koniecznie!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
O mniam! Ależ pysznie wygląda ta beza! Cynamon i jabłka to jest to co wielbię.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
bardzo, bardzo, bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńJa też wpadłam jak śliwko w kompot w jabłkową obsesję ;P
OdpowiedzUsuńPyszna, częstuję się ;)
OdpowiedzUsuń