I już po Świętach! Wszystko powoli wraca do normy. Szkoda tylko, że z wagą tak nie jest.
Od nowego roku na moim blogu powstanie kolejna zakładka - "odchudzanie ze smakiem" - to jest już POSTANOWIONE!!!
Zabieram się za siebie i za wszystko wokół, także będzie wesoło:) Jednak zostało mi jeszcze kilka dni żeby sobie żywieniowo po grzeszyć Ostatnio z Adamem zrobiliśmy na imprezę pyszne palmiery na słono z masłem czosnkowym i szynką serrano. Myślę, że to fajna propozycja na imprezę Sylwestrową.
Zapraszam
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g masła
2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
szynka serrano
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 200 C z funkcją grzania góra i dół. Przygotować blachę wykładając na nią papier do pieczenia.
2. W misce umieszczam miękkie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekana bazylię, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszam.
3. Na płat ciasta francuskiego wykładam równo masło ziołowo-czosnkowe
4. Następnie nakładam plastry szynki serrano
5. Zwijam teraz ciasto z dwóch stron (dłuższe boki), aby dwa wałki spotkały się w połowie.
Wkładam Ciasto do zamrażarki na 10 min - jeżeli nie masz czasu możesz pominąć tą czynność.
6. Następnie wyjmuje ciasto i kroję je na kawałki ok 2 cm.
7. Teraz wkładam między papier do pieczenia i wałkuję by go spłaszczyć na grubość ok 1 cm
8. Gotowe plastry wykładam na blachę.
9. Piekę palmiery ok 15-20 min aż ciastka będą miały złoty kolor.
Smacznego:)
Kinia Ty nie masz z czego zrzucać tą wagę!
OdpowiedzUsuńAle ja chętnie skorzystam z przepisów light:)
Po nowym roku dieta obowiązkowo!!:):)
Fenomenalny pomysl! mam w lodowce ciasto francuskie, wiec zrobie na Sylwestrowy wieczor :)
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł, ale dość jedzenia od dzisiaj u mnie dieta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Zosia
Ale fajniutkie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na pewno go zrobię, mam pytanie czy ciasto francuskie nie urośnie zbyt dużo ?
OdpowiedzUsuńA na Zakładkę "odchudzanie ze smakiem" już nie mogę się doczekać, bo sam też muszę wziąć się za siebie ;))
Pozdrawiam
Adam
ciasto na pewno urośnie dlatego warto zachować odstępy na blaszce :)
UsuńPrzestańcie z tymi dietami - zima jest...trochę tłuszczyku musi być ;-) Ja tam się odchudzam non stop - nie jem niczego między posiłkami a i tak nie działa :-D
OdpowiedzUsuńKinga ;-) my testujemy przepis jeszcze przed Sylwestrem ;-)
Jej...ale narobiłam sobie smaku, az chyba sama sprobuję ;) a ta zakładka ''odchudzanie ze makiem'' wprost dla mnie ;p
OdpowiedzUsuńAle czad! Zrobię to w Sylwestra:)
OdpowiedzUsuńZa diate biore się od 1 stycznia - jak co roku;-)
Wow, jestem pod wrażeniem! Takie szybkie i zapewne bardzo smaczne :D Pewnie spróbuję, bo lubię masło czosnkowe :D
OdpowiedzUsuńu mnie w domu jeszcze slodka obojetnosc na wage :D cynamonowe palmiery :)
OdpowiedzUsuńNa slono przyznam sie, nigdy nie jadlam:)
A gdzie mogę kupić taką szynkę?
OdpowiedzUsuńw Lidlu lub można użyć takiej http://4.bp.blogspot.com/_DGQPVGvocEQ/TDxHXrB326I/AAAAAAAABcM/3X5YXAGlEQ8/s1600/IMG_5464.JPG z Biedronki
UsuńKinguś Ty chcesz brać się za siebie?
OdpowiedzUsuńJesteś najlepsza i nie daj sobie wmówić nic innego:)
Pozdrawiam
Bardzo lubię :) Wyszły Ci pięknie :)
OdpowiedzUsuńA co Ty chcesz zrzucać, hę?
OdpowiedzUsuńBabka jesteś świetna i nie masz czego zrzucać.
Palmierów nigdy nie jadłam , a pysznie wyglądają.
Pozdrawiam serdecznie!
Majana
Świetny pomysł z tą zakładką, na pewno będę zaglądać. przyda się zrzucić parę kilogramów :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten post :) Ja również mam poczucie, iż ze śnieżynki, po świętach zmieniłam się w kulę śniegową! Szczerzę będę wspierać pomysł nowej zakładki i przepisów :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :*
Kinga ;-) Palmiery są genialne! Przepyszne! Po prostu PRZEMEGA ;-) oblatałam pół miasta za ciastem (prędzej zrobiłabym sama :-D) ale było WARTO! na jutro muszę zrobić kolejną porcję ;-)
OdpowiedzUsuńNiezdecydowanym POLECAM gorąco ;-)