piątek, 29 marca 2013

Wielkanoc z AleBabką - zbiór przepisów

WIELKANOC na SŁODKO
kliknij obrazek aby poznać przepis
pascha wielaknocna   mazurek kajmakowy
    Tort owsianyWielkanocny Wieniec
Wielkanocna Baba Drożdżowa   Sernik Wielkanocny
Wielkanocne ciasto   włoski sernik świąteczny
Wielkanocna Baba Drożdżowa   Ciasteczka Wielkanocne
Mazurek kokosowy   Wielkanocne babeczki

WIELKANOC na SŁONO
kliknij obrazek aby poznać przepis
jajka faszerowanerolada serowa
Żur wielkanocny w chlebiepasztet z soczewicy
śledzie w jogurcieśledź w oleju
jajka sadzone   pasztet w cieście
barsz doskonały   poledwiczki wieprzowe

Świąteczny wieniec

Dzisiaj pomysł i przepis na inne świąteczne danie. Prosty w przygotowaniu, bardzo efektowny i wyśmienity wieniec drożdżowy. Aby jego smak był wyjątkowy wzbogaciłam go o pastę z suszonych moreli i migdały.
Pięknie się prezentuje, w sam raz na Wielkanocny stół. 
Jestem ciekawa jakie są obowiązkowe potrawy które goszczą w Twoim domu podczas tych świąt?

 Składniki na masę morelową:
1 szklanka suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
miód lub cukier do smaku

Przygotowanie:
1. Suszone morele zalewamy szklanka soku z jabłek i dusimy na średnim ogniu około 15 -20 min. Do momentu aż wchłoną cały sok.
2. Dodajemy do smaku miodu lub cukru i miksujemy blenderem do momentu  uzyskania gładkiej masy. 
3. Odkładamy do wystudzenia
Składniki na ciasto:
20 g świeżych drożdży lub paczka 7 g suszonych
1 szklanka ciepłej wody
6 łyżek cukru
4 szklanki ciepłej mąki typ 500 (miskę z mąką ustawić na kaloryferze) -można pominąć też wyjdzie.
3 jajka
1 łyżeczka soli
migdały w płatkach do dekoracji
cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:
1. Przygotować rozczyn mieszając ze sobą drożdże, letnią wodę, 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki mąki. Odstawić na 10 min.
2. Do rozczynu dodać pozostały cukier i 2 jajka. Wszystko mieszamy trzepaczką lub mikserem ok 1 min.
3. Dodajemy pozostałą mąkę i sól. Ugniatamy ciasto ok 10 min aż będzie gładkie i elastyczne. Można podsypać mąką jednak nie dodawaj jej zbyt dużo bo ciasto zrobi się twarde.
4. Ciasto uformować w kulę, oprószyć mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok 20 min.
5. Po 20 min uderz pięścią w ciasto. Stolnice podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach ok 25 x 45 cm.
6. Na tak przygotowane ciasto wyłóż masę morelową, posyp ją dodatkowo płatkami migdałów.
7. Ciasto zwijaj w rulon wzdłuż dłuższego boku.  Uformuj pierścień, mocno łącząc brzegi. 
8. Przełóż wieniec na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
9. Ostrym nożem ponacinaj ciasto co 2 cm do 1/3 głębokości. Przykryj wilgotnym, bawełnianym ręczniczkiem i odstaw na 45 min w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.
10. Kiedy ciasto wyrośnie (podwoi swoja objętość ) posmaruj je rozbełtanym jajkiem, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na około 30 min z funkcją grzania góra-dół. Do momentu aż będzie miało ładny złoty kolor. Możesz sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku. Jeżeli nie to zostaw je trochę dłużej w piekarniku a jeżeli tak to wyjmij i wystudź.
11. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Smacznego:)

czwartek, 28 marca 2013

Genialne pierogi!

Myśl gruzińska, serce włoskie a wykonanie polskie. To tak w skrócie o dzisiejszym daniu, które moim zdaniem jest bardzo nietypowe ale jakże udane.
Słyszeliście kiedyś o chinkali? To gruzińskie pierożki formowane w bardzo ciekawy sposób. Danie to przygotowuje się z surowego mięsa mielonego (zazwyczaj z baraniny). Podczas gotowania w sakiewkach tworzy się aromatyczna zupa. Pierożki te powinno się jeść w specjalny sposób polegający najpierw na nagryzieniu i wyssaniu płynu.
Moja wersja jest nieco inna bo jako farszu użyłam ragu bolognese, polałam obficie masłem i posypałam parmezanem. Zapraszam na pierożka:)
 Składniki na ragu:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowe
1/4 szklanki czerwonego wina -dodałam brandy bo wina nie miałam
2 cebule
3 ząbki czosnku
świeża bazylia
pomidory w puszcze
suszone pomidory
chili
olej
sół
pieprz
tymianek
oregano
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
1. cebulę z czosnkiem pokrojoną w drobną kostkę podsmażam na 3 łyżkach oleju
2. dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni, dodaję drobno posiekane chili (jeśli nie macie można użyć przyprawy w proszku), suszone pomidory i świeżo posiekaną bazylię
3. podlewam 1/4 szklanki brandy i duszę ok 10 minut,
4. dodaję pomidory w puszce i gotuję jeszcze kilka minut,
5. doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz ziołami: oregano, tymianek, zioła prowansalskie
6. odstawiam aby się przegryzło

jeśli farsz jest zbyt płynny dodaj do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml zimnej wody
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę, sól umieść w misce, dodaj tyle wody ile zabierze ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Możesz podsypać mąką jednak nie dawaj jej za dużo bo ciasto będzie twarde.
2. Ciasto odłóż na 20 min w ciepłe miejsce aby odpoczęło. 
3. Ciasto wałkuj na podsypanej mąką stolnicy i wycinaj miska o średnicy ok 15 cm krążki.

Dodatkowe składniki:
masło
ser tarty parmezan

Przygotowanie pierożków
1. Na przygotowane 15 cm krążki z ciasta wykładaj centralnie farsz boloński.
2.  Pierożki sklejaj zakładając ciasto co 05,cm tworząc sakiewkę.
3. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez ok 5-8 min aż wypłyną.
4. Wykładaj na talerz, polej roztopionym masłem i posyp parmezanem.




 Smacznego:)

wtorek, 26 marca 2013

Smocze ciasteczka

Jak powstał ten post?
Napisałam coś o złym samopoczuciu. Usunęłam! 
Napisałam coś o poszukiwaniu Wiosny. Wymazałam!
Napisałam o poniedziałku w pracy i .......... lepiej nie kontynuować!
I tak pisząc i usuwając moje wypociny postanowiłam, że dziś napiszę tylko tyle:
jeżeli nie wiesz (tak jak ja dzisiaj :) ) czego chcesz, jeżeli nie wiesz o co chodzi, gdzie jest słońce, co z tą wiosną?  Idź do kuchni i zrób te ciasteczka bo są dobre na początek, środek i koniec  tygodnia. Ba! Są proste, ekspresowe no i pomogą w oczekiwaniu na zmianę pogody. 
Zapraszam:)

Składniki na 16 sztuk
1/2 szklanki masła
1/3 szklanki masła orzechowego lub Nutelli
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki cukru brązowego
1 jajko
1 łyżeczka wanilii
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 garść orzechów laskowych
1 opakowanie mini lentilek

Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
2.  Masło, masło orzechowe, cukry i wanilię oraz jajko ucieramy mikserem na gładką masę.
3. Dodajemy do masy maślanej mąkę wymieszaną z sodą i mieszamy aż ciasto będzie gładkie a wszystkie składniki równo się połączą.
4. Łyżką odmierzamy ilość ciasta, formujemy kuleczki i wykładamy na blachę w odstępach ok 10 cm (ciasteczka się rozleją więc potrzebują więcej miejsca). Spłaszcz je lekko ręką, wyłóż na nie lentilki i połówki orzechów.
5. Piecz ok 15 min aż będę miały ładny złoty kolor.

 
 Smacznego:)

piątek, 22 marca 2013

Mój pierwszy E-BOOK!!!!

BOOOOOOM!!!!!!!!!!!!   Stało się!!!!!!!
Prezent dla Was jest już gotowy.
Właśnie w ten sposób chcę Wam podziękować za to, że ze mną jesteście.
"Ale Święta" to mój pierwszy e-book przygotowany i opracowany przeze mnie. Chciałabym aby choć jeden przepis znalazł się na Waszych Świątecznych stołach.
Zapraszam Was do oglądania, korzystania i udostępniania.
DZIĘKUJĘ ŻE JESTEŚCIE MOJĄ INSPIRACJĄ!!!!!

czwartek, 21 marca 2013

Jajka faszerowane marchewką

Jajka faszerowane marchewką to propozycja Adama który wysłał mi ją po akcji "Co na Święta". Muszę przyznać że przysłaliście mi mnóstwo smakowitych przepisów. Postaram się wypróbować jak najwięcej i oczywiście przetestować na członkach mojej rodziny:) Jajka pomysłu Adama  są bardzo ciekawe w smaku, słodycz marchewki idealnie przełamuje smak majonezu. Łatwość i szybkość ich wykonania to kolejny ich plus. Polecam na Wielkanocny Stół i dziękuję autorowi za przepis:)

UWAGA!!! już w piątek mała niespodzianka! przygotowałam dla Ciebie prezent:)
Składniki:
5 jajek
1 mała marchewka
rzeżucha
majonez
serek typu Philadelphia
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy.
2.  Marchewkę lekko obgotować tak by nie była twarda. 
3. Jajka przekroić wzdłuż, wybrać żółtka do osobnej miski. 
4. Żółtka rozgnieść, dodać startą na małych oczkach marchewkę, majonez, serek, rzezuchę, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 
5. Farszem napełnić wydrążone jajka, można ozdobić szczypiorkiem, koperkiem lub kiełkam

 Smacznego:)

środa, 20 marca 2013

Babeczki Tiramisu

Kiedy 2 dni temu zadałam pytanie na Facebooku nie sądziłam że spotka się to z takim odzewem. Dotyczyło ono wyboru przepisu na blog. I tak niewielką różnicą głosów wygrało wczorajsze ciasto z piwem i popcornem. Dzisiaj przyszła pora na babeczki z tiramisu. Pyszne, pulchne i bardzo szybkie:)
Zapraszam
Składniki:
3 jajka 
150 g cukru
100 ml oleju
100 ml likieru tiramisu jeżeli nie masz zastąp innym likierem np. Advocatem
150 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Jajka z cukrem ubijać za pomocą miksera ok 5-6 min aż powstanie jasna masa.
2. Do masy z jakami dodać olej i likier tiramisu. Wymieszać.
3. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą - dokładnie wymieszać.
4. Ciasto wyłożyć do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec w piekarniku nastawionym na 175 C z funkcja grzania góra-dół około 20 min. Wystudzić.

Składniki na krem tiramisu:
250 g serka mascarpone
100 ml śmietany 30%
30 ml likier tiramisu
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
1. Śmietanę ubić za pomocą miksera na sztywno.
2. Dodać do niej mascarpone, likier i cukier. Wszystko ubić mikserem na gładką, gęstą masę.

Krem wykładać łyżką na babeczki i obsypywać kakao.





Smacznego:)

wtorek, 19 marca 2013

Ciasto z piwem i popcornem - ciasto dla chłopa:)

Tak, tak! takie ciasto dla mężczyzny:) dlaczego? Bo jego głównym składnikiem jest uwielbiony trunek płci przeciwnej - piwo! Aby w pełni mogło pełnić rolę pożywienia dla samca wzbogaciłam je o popcorn. I wiecie co?
Jest genialne nie tylko dla "niego" ale  i dla "niej".  Pięknie wyrasta, przy krojeniu czuć zapach piwa, a wykończenie frostingiem jest po prostu golem :)
Przepis ten to nieco zmodyfikowana wersja ciasta Nigelli Lawson. Ona użyła piwa Guinness i ogromnej ilości cukru. Ja użyłam piwa ciemnego z miodem i o wiele mniej słodkości. Wykończenie popcornem daje fantastyczny smak i efekt. 
Zachęcam do wypróbowania:)

Składniki:
200 g cukru
60 g kakao
250 g masła
250 ml ciemnego piwa ja użyłam takiego które kupiłam w Żabce TUTAJ
140 ml śmietany 18%
2 jajka
nasiona z 1/2 laski wanilii
275 g mąki pszennej
2 łyżeczek sody

Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzej piwo z masłem (do jego roztopienia).
2. Dodaj do ciepłej masy cukier i kakao. Odstaw do wystudzenia.
3. Śmietanę 18 %, jajka i wydrążone z 1/2 laski wanilii ziarenka miksuj ok 5-6 min aż powstanie biała masa.
4. Do masy jajecznej dodaj wystudzoną piwna masę i dokładnie wymieszaj.
5. Make wymieszaj z sodą i przesiej ją do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy o średnicy ok 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok 50 min w temp 180 C z funkcja grzania góra-dół. (sprawdź ciasto patyczkiem czy nie jest surowe, jeżeli tak trzymaj do momentu kiedy patyczek będzie suchy). Wystudzić na kratce.


Składniki na frosting:
100 g miękkiego masła
200 g serka śmietankowego do kanapek
100 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:
1. masło utrzeć z serkiem na gładką masę.
2. Dodawać stopniowo cukru pudru cały czas mieszając.
3. Pod koniec dodać sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli jest za płynne daj na chwilkę do lodówki.
Na wystudzone ciasto wyłóż frosting i udekoruj świeżym solonym popcornem.

Smacznego:)

poniedziałek, 18 marca 2013

Kotlet i Avocado

Kotlety wieprzowe z panierce z parmezanu i bułki tartej a do tego sałatka z avocado i mozzarellą - tak wyglądała nasza szybka, sobotnia kolacja. Nie jest dietetycznie ale mój mąż uwielbia kotlety :) a ja avocado więc powstało coś takiego. Bardzo fajne i proste danie.
Zapraszam:)
składniki na 2 porcje
2 kotlety wieprzowe
4-5 łyżek bułki tarta
3 łyżki startego parmezanu
żółtko
śmietana 30%
mąka pszenna
sól
pieprz
masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:
1. Kotlety wyjmij z lodówki ok 30 min przed smażeniem.
2. Wysusz za pomocą ręcznika papierowego. Tłuczkiem do mięsa  rozbij kotlety wkładając je w folię spożywcza na grubość ok 0,5 cm
3. Posól i popieprz. Następnie każdy kotlet  obtocz w mące, następnie maczaj w żółtku rozbełtanym ze śmietaną i na końcu w panierce (bułka tarta wymieszana z parmezanem).
4. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym po kilka minut z każdej strony aż panierka będzie miała ładny złoty kolor.
Składniki na 2 porcje sałaty:
2 garście rukoli
4-5 rzodkiewek
1/2 avocado
kilka sztuk kuleczek mini mozzarelli
kiełki rzeżuchy

dressing:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy Dijon
szczypta cukru
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Wszystkie składniki dressingu wymieszać razem.

Przygotowanie:
1. Avocado obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiew pokroić na talarki.
2. Na talerz wykładać rukolę, na nią plasterki avocado i rzodkiewek. Wyłożyć kuleczki mini mozzarelli.
3. Polać dressingiem, posypać kiełkami rzeżuchy, posolić i popieprzyć.

Sałatkę podawać z kotletem w panierce z parmezanu.



 Smacznego:)

drukuj