sobota, 29 marca 2014

Ciastko Adama

Ostatnie tygodnie mijają pod hasłem „pracy przybywaj” i bardzo mnie to cieszy:) Mam nadzieję, że już w wkrótce poznacie tajemnice nad którymi od kilku miesięcy pracuje. Pomiędzy projektami powstało również coś wyjątkowego. Nazwałam ten deser ciastko Adama, gdyż mój mąż jedząc je powiedział, że to najlepsze obok jego ukochanej bezy ciasto jakie jadł. Zjadł całe dosłownie w 30 minut i kolejnego dnia wyszukiwał składników na kolejną porcję. Jego plusem jest to, że przygotowanie zajmuje 5 min, a pieczenie 10. Aby oszczędzić kalorii wybieram do tego przepisu ciasto francuskie lekkie. Polecam również połączenie śliwek z tymiankiem lub zastąpienie ich jabłkiem – będzie równie doskonale. Z przepisu tego można zrobić jedną dużą tartę i potraktować ja np. jako wielkanocny mazurek. Jestem pewna, że ten przepis się pojawi ma moim świątecznym stole . Zachęcam Was do wypróbowania.


łatwe ciastka

Smacznego:)

piątek, 21 marca 2014

Sernik kawowo-czekoladowy

Co lubię, a czego nie?
Zdecydowanie uwielbiam wiosnę i nowalijki. Nie lubię braku odpowiedzi, niesłowności, mydlenia oczu i braku konkretu. Rozkoszuję się wolną chwilą, ciekawą nutą i dobrą książką. Dręczy i męczy mnie dzień bez słońca, czasami bezsilność, a czasami naiwność. I nareszcie lubię gotować, fotografować i smakować.
Dzisiejszy sernik powstał spontanicznie i takie zauważyłam zawsze się udają. Nie jest skomplikowany, a zebrał tak wyrafinowane pochwały. I znowu nie lubię kawy, a w cistach, cukierkach, lodach sprawia, że za nią szaleję. Nie lubię masy cukrowej, strojnych, ciężkich, kremowych wypieków, za to urzekają mnie ciasta rustykalne, dekorowane kwiatami, owocami lub po prostu czekoladą, która w tym wypadku wygląda na serniku jak szlachetne kamienie. I na sam koniec uwielbiam ten sernik

coffe cheescake
Smacznego:)

wtorek, 18 marca 2014

Najlepsze spaghetti bolognese

Ten przepis ewoluował w mojej kuchni latami. Kombinowałam z przyprawami, dodatkami i czasem gotowania sosu. Myślę, że to już chyba ostateczna wersja, która według mnie jest doskonała. To moja kombinacja na temat sosu bolognese, który teraz często stanowi bazę jako farsz do lasagni lub do faszerowania warzyw. Smakuje cudownie poprzez dodatek czerwonego wina, selera naciowego i świeżej bazylii. Polecam też zamienić parmezan na Pecorino Romano - ten ser nie rozczaruje nikogo. Ma cudowny ostry smak, który dopełnia całość potrawy. Danie to gotowe jest już do zjedzenia po 30 min jednak dopiero po 2 godzinach gotowania na małym ogniu powstaje coś fantastycznego, a jeżeli zostanie coś na drugi dzień wtedy gwarantuje Wam kulinarny raj.


spaghetti bolognese

Smacznego:)

poniedziałek, 10 marca 2014

najlepsze ciasto bananowe

Z pewnością to najlepsze ciasto bananowe jakie jadłam. Zupełnie o nim zapomniałam, dopiero już brązowiejące banany podsunęły mi pomysł na ich doskonałe wykorzystanie. Polecam do ciasta użyć właśnie takich (czasami w sklepach można kupić je przecenione ) są bardziej słodkie przez co można użyć mniej cukru.
Istotna też w tym przepisie jest temperatura 140 ° C, dzięki niej ciasto jest niesamowicie wilgotne i pięknie wyrasta. To idealna propozycja na podróż, piknik lub jako słodka przekąska do pracy ponieważ ciasto się nie kruszy i nie wysycha. Najlepiej przechowywać zawinięte folią spożywczą w lodówce lub w chłodnym miejscu.


banana cake
Smacznego:)

drukuj