sobota, 29 grudnia 2012

2 w 1 czyli seromakowiec

Dzisiaj przepis na ciasto  2 w 1 czyli niesamowity makowiec z sernikiem lub sernik z makiem :) jak kto woli i do woli :)
Można go zrobić ekspresowo korzystając z gotowych produktów lub jeśli masz więcej czasu pobawić się w kuchni i stworzyć wszystko samemu. Efekt jest świąteczny, bakaliowy i ser idealnie kremowy.  
składniki na ciasto kruche:
wersja ekspres - można skorzystać z gotowego ciasta kruchego dostępnego w marketach

150 g masła lub margaryny
75 g cukru
225 g maki pszennej
1 jajko
szczypta soli

przygotowanie ciasta kruchego:
W dużej misce umieścić mąkę, jajko, cukier 75 g, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść składniki, zawinąć w folie i umieścić na 30 min w lodówce.

składniki na masę makową:
 - można kupić 1 puszkę gotowej masy makowej

500 g maku zmielonego
200 g miękkiego masła lub margaryny
1 szklanka miodu
1,5 szklanki mleka (można dolać jeżeli masa będzie za gęsta)
1 szklanka rodzynek królewskich i żurawiny
1 szklanka orzechów włoskich i migdałów
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
aromat migdałowy
kieliszek rumu

przygotowanie masy makowej
1. Zmielony mak przełożyć garnka i zalać ciepłym mlekiem. Gotować ok 30 min na małym ogniu
2. W rondelku rozpuścić masło i miód, dodać bakalie, mak i cały czas gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać aromat i kieliszek rumu.

składniki na masę serową:
500 g sera twarogowego do serników 3-krotnie mielonego
250 g mascarpone
1 szklanka brązowego cukru
1 torebka budyniu waniliowego
4 jajka
2/3 szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie masy serowej:
1.Wymieszać dwa rodzaje sera, dodając stopniowo brązowy cukier, proszek budyniowy.
2. Do masy serowej dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
3.  Na końcu dodać śmietankę 30% i ekstrakt z wanilii, zmiksować.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
1. Temperaturę w piekarniku nastawić na 180 C z funkcja grzania góra-dół
2. Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Na przygotowana blachę wyłożyć ciasto kruche, które uprzednio należy rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można też zrobić to rekami:) wykładając ciastem dno formy )
4. Ciasto po nakłuwać widelcem i wsadzić do piekarnika na ok 10-15 min aż lekko się zezłoci.
5. Na podpieczony kruchy spód wyłożyć równo przygotowana masę makową.
6. Na masę makową wyłożyć masę serową.
7. Ciasto piec ok 1 godziny w temperaturze 180 C. 

Ciasto po godzinie pieczenia zostawiam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Stygnie równo z piekarnikiem do momentu całkowitego wystudzenia. Najlepsze jest na drugi dzień. Należy je przetrzymywać w lodówce.
Smacznego:)

21 komentarzy:

  1. Wow takiego połączenie jeszcze nie znałam :)
    Moja Mama uwielbia zarówno sernik i makowiec więc na pewno zrobię jej przyjemność i wykorzystam przepis :)
    Ciasto wygląda baaaardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. strasznie lubię ten miks. łączy w sobie moje dwa ulubione ciacha. sernik i makowiec Babci.
    pysnzośći!

    OdpowiedzUsuń
  3. jejku jejku, czytałam ostatnio o tych masach makowych, żeby na nie uważać, na skład i datę ważności, bo producenci oszukują wsypując jakieś kasze manne czy mąkę ryżową :|
    ale Twoje ciacho wygląda rewelacyjnie, idealne piętra :) artystka wspaniała!! :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyli jak połączyć dwa pyszne ciasta... Efekt jak najbardziej zadowalający! :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. nie lubię sernika z makiem ale ten wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. moja mama tylko taki seromakowiec robi:) w zasadzie to jedyne ciasto, które jej wychodzi:P

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam takie ciasto jest pyszne!!!
    Pozdrawiam Zosia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam, moja mama takie robi :) ale Ty masz lepszy spód cieniutki taki jak lubię, więc na pewno podsunę mamie przepis ;) Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny! Bardzo lubię.
    Moja mama kiedyś taki robiła na święta, był pyszny. Choć powiem Ci,że wole osobno - struclę makową i sernik hehe;D. Tak też robię na święta i ... mama też hehe;D
    Pozdrawiam Kingo.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobre ciasto, znam takie, ale robię coraz rzadziej, nawet nie wiem czemu:)Twoje pięknie wygląda.
    pozdrawiam już Noworocznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam ale słyszałam ze smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem właśnie w trakcie robienia i ser wyszedł mi prawie płynny, nie wiem czy tak ma być czy to wina sera? Użyłam takiego w wiaderku do sernika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powinien być lejący się ale nie zupełnie płynny. Mozę to być wina sera ale należy dodać wtedy więcej mąki ziemniaczanej.

      Usuń
  13. Pani Kingo ja mam prośbę. Czy jest możliwość podania jakiegoś przepisu na krewetki? Lub inne owoce morze?? Wiem że w TVN Pani robiła mogła By mi Pani coś podpowiedzieć? Proszę~!

    OdpowiedzUsuń
  14. może być biały cukier zamiast brązowego?

    OdpowiedzUsuń

drukuj