Zazwyczaj w niedzielę jemy obiad u Mamy. Ta okazała się nadzwyczaj sympatyczna ponieważ do posiłku zasiadła cała nasza rodzina czyli Mama i jej trójka dzieci z partnerami.
Poczęstujcie się przepisem:
Składniki:
- 5 białek
- 70 g drobnego cukru
- 150 g białej czekolady, posiekanej
- 150 g płatków migdałowych, podpieczonych
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, ubijając. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, gdyby zbyt szybko zaczęło nabierać brązowego koloru. Wystudzić w stygnącym piekarniku.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone - ja użyłam 200g serka twarogowego z Wielunia
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
Wszystkie składniki na krem wymieszać mikserem.
Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Można ozdobić płatkami migdałów. Przechowywać w lodówce.
Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Można ozdobić płatkami migdałów. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Rewelacja :D nie ma jak u Mamy ;-) przynajmniej się można poczęstować przepisem, dzięki :))
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, nie dziwię się że zniknęło migiem :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Mniam...
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, wiem bo podjęłam wyzwanie i upiekłam :))moja rada: do kremu z użyciem mascarpone warto wykorzystać przynajmniej 3 z 5 żółtek które i tak nam zostają (o ile nie macie na nie innego pomysłu). Ucieramy je z cukrem pudrem i do tego dodajemy serek!!
OdpowiedzUsuńKingo, 3mam za Ciebie kciuki w MasterChef!
Witam Cię ponownie mam pytanko czy robiłaś może lemon curd ? Bo jeżeli tak to chce się poradzić :) ja zrobiłam właśnie krem klasyczny i tak się zastanawiam czy jak dodam do niego śmietankę 30% i ponownie zagotuję to będzie ok czy tak nie za bardzo ??? Bo mam dylemat .... Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńmyślę że można spróbować jeżeli nie chciałby zgęstnieć zaciągnęłabym go dodatkowo łyżką mąki ziemniaczanej rozmieszanej z 2 łyżkami śmietanki lub mleka
OdpowiedzUsuńZrobiłam i... o kurczę, jakie dobre! :) dziwi mnie tylko czas pieczenia - napisałaś, że około godziny, u mnie upiekło się w 30 minut, a mogło być nawet ciut krócej, jakieś 25 minut i byłoby idealnie.. Każdy piec piecze inaczej, ale tu różnica naprawdę spora, dlatego pozwoliłam sobie na tę uwagę, co by inni też byli ostrożni :) tak czy tak, smak ciasta - rewelacja, polecam z czystym sumieniem :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam. Rewelacja. Rezultat?... zapraszam na: http://sweet-home-cooking.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń