poniedziałek, 1 sierpnia 2011

ciasto marchewkowe z jagodami i sushi u siostry


To na pewno był sympatyczny piątkowy wieczór:) Zaproszeni zostaliśmy do mojej siostry na sushi - jestem pełna podziwu dla osób które potrafią tak pięknie przygotowywać posiłki:) Zresztą sami zobaczcie:)

 


Kiedy jesteśmy z mężem gdzieś zaproszeniu jestem prze-szczęśliwa ponieważ mogę coś upiec:) i obdarować gospodarzy wieczoru. W czwartek już planowałam co przygotuję i padło na ciasto marchewkowe znalezione na tym blogu. Był to bez wątpienia trafny wybór. Ciasto smakowało wszystkim a w domu podczas pieczenia rozniosło piękny aromat cynamonu. Jest to ciekawa propozycja na jesienne popołudnie a u nas za oknem jest właśnie taka pogoda.
Zapraszam do spróbowania tego przepisu bo naprawdę warto.





Polewa:

  • 400 g cukru pudru (można mniej)
  • 100 g kremowego serka, np. Philadelphia
  • 50 g masła
Ciasto:
  • 2 jaja
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki) - u mnie brakło ananasa i dałam jagody był to bardzo trafny wybór:)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA:
1. Ubijam jajka do podwojenia objętości. Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewam ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.

2. Do powstałej masy dodaję marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszam.

3. Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Piekę przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY: 
Mikserem ucieram serek wraz z masłem. Dodaję cukier puder, w 3 częściach, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi partiami. Wstawiam do lodówki, aby polewa lekko stężała.
 
  • Wystudzone ciasto przekrawam poziomo na 2 części. Spód smaruję 1/3 ilości polewy. Przykrywam górą ciasta i smaruję resztą polewy. Wstawiam do lodówki.
SMACZNEGO:))

9 komentarzy:

  1. Za sushi nie przepadam, ale to ciasto wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne ciacho, a ten krem na Philadelphii bardzo lubie :)
    Sushi faktycznie zawodowo wyglada! Masz zdolna siostre, nie ma co.

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się wszystko w tym cieście - i to że z marchewki i to że z jagodami i to że z kremem. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto do mnie przemawia! podkradłabym kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciacho pierwsza klasa ale na sushi bym się nie odważyła ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marchewkowe ciasto - zgadzam się, na jesienne lato jest idealne. Mocno aromatyczne, korzenne i dzięki polewie baardzo sycące :) Pięknie wyglądały Wasze dania!

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham to ciasto! a Twoje na zdjęciach wygląda przeapetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mnie interesuje, czy przejdą mrożone jagody :)

    OdpowiedzUsuń