Dzisiaj zapraszam na Urodzinowy Tort Bezowy. Pomysł na ciasto powstał spontanicznie. Tort nie jest za słodki czego bałam się na początku. Idealnie słodycz bezy przełamał krem oraz frużelina wiśniowa.
Wszystkim gościom bardzo smakował - solenizantowi też:)))
Składniki na 2 blaty o średnicy 21cm
- 6 białek
- 300 g miałkiego cukru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
- 1 łyżeczka białego octu winnego
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.
Blaszkę
wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 2 okręgi,
dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na nie masę białkową. Wstawić
do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić
temperaturę do 150 stopni. Piec 45min. Studzić w uchylonym
piekarniku.
Masa śmietanowa:
- 330ml śmietany kremówki
- 250g serka mascarpone
Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru pod koniec dodać mascarpone i jeszcze chwile ubijać.
Przygotowanie:
Jeden blat bezowy wyłożyć na paterę.
W garnuszku rozpuścić gorzką czekoladę, powstałą masą polać pierwszy blat. Poczekać aż czekolada stwardnieje. Następnie wyłożyć 2/3 ubitej masy a na nią frużelinę wiśniową (można zostawić troszkę na przyozdobienie górnego blatu.)
Przykryć drugim blatem. Na niego ponownie wyłożyć resztkę śmietany i frużeliny. Na sam koniec przyozdobiłam wszystko polewą z białej czekolady:)
SMACZNEGO:))
Taki torcik na urodziny to zawsze pewniak - nie znam nikogo, kto takich nie lubi :) Fajny pomysł z frużeliną w sezonie, kiedy o świeże, drobne owoce trudniej. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak zawsze majstersztyk :)) Szkoda, że urodziny mam za sobą ;-P
OdpowiedzUsuńrozkosznie wygląda, chciałabym taki torcik kiedyś dostać:)
OdpowiedzUsuńjestem fanką bezowych tortów :)
OdpowiedzUsuń