piątek, 30 grudnia 2011

Arme Ritter - biedny rycerz czyli pyszna bułka na mleku

Ten przepis to wspomnienie z dzieciństwa. Robiła go nam zawsze Babcia na śniadanie,  posypywała obficie cukrem. W zimę to idealne ciepłe śniadanie. Przepis jest bardzo ekonomiczny i smakuje wybornie:)) Robi się go ekspresowo.
Spróbujcie takiego  słodkiego  śniadania.


Składniki dla jednej osoby:
1 czerstwa bułka - ja zawsze używam z dnia poprzedniego
ok szklanki mleka - to zależy ile wchłonie bułka
2 łyżki masła
cukier kryształ wg uznania


Przygotowanie:
1. bułkę przekroić na pół umieścić w misce i zalać mlekiem tyle ile wchłonie ale nie za dużo aby nie rozmokła całkowicie
2.Smażyć na maśle, z obu stron, aż będą złote.
Podawać oprószone cukrem.

Ja czasami dodaję serek Danio, dżem lub krem czekoladowy:)
Smacznego:))

5 komentarzy:

  1. Takiej jeszcze nie jadłam. Musi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Też taką robię, ale zazwyczaj podaję z domowym dżemem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm... Nazywam to jednym ze smaków dzieciństwa. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jadłam taką bułkę zamoczoną w ciepłum mleku, że też nikt mi nie powiedział,że można ją usmażyć!

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam smak z dzieciństwa ostatnio dostałam ten sam przepis od babci i powiedziała żebym dała troche masła i troche oleju, może na samym maśle jest lepsze ale olej sie tak szybko nie pali :) smacznego

    OdpowiedzUsuń