Dzisiaj pyszny makaron orkiszowy z liśćmi szpinaku i suszonymi pomidorami.
Pyszna propozycja na szybka - zdrową kolację.
Uwielbiam makaron bo zawsze świetnie smakuje i prawie wszystko do niego pasuje:)
Poniższa wersja makaronu penne na sam koniec wzbogacona o sezam i parmezan - VIVA LA PASTA!!!
Składniki:
- 150 g makaronu orkiszowego
- 2 garście świeżego szpinaku, umytego i dokładnie osuszonego
- 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz,
- sezam
- tarty parmezan
Wykonanie:
- Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, włożyć grubo pokrojony szpinak i chwilę podsmażyć mieszając. Jak tylko liście zwiędną doprawić solą i pieprzem, dokładnie odsączyć i zdjąć z patelni.
- Na umytą i suchą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy i zrumienić pokrojony w plasterki czosnek, posolić. Obok na patelni podgrzać suszone pomidory, wlać 4 łyżki ziołowego oleju, w którym leżały pomidory. Odstawić z ognia.
- Makaron ugotować al dente.
- Do dużej patelni wlać 1 łyżkę oliwy i włożyć ugotowany makaron, podsmażyć na dużym ogniu, pod koniec dodając przyprawę grillową. Dodać szpinak, suszone pomidory i czosnek, wymieszać i chwilę podgrzewać. Posypać parmezanem i sezamem. Posypać pieprzem, ewentualnie doprawić solą.
Smacznego:)
Uwielbiam takie dania:-)
OdpowiedzUsuń