sobota, 25 sierpnia 2012

Ciasto z mleka ryżowego - pyszne!!!

Niedawno zostałam zaproszona do wypróbowania produktu firmy Alpro. Zgodziłam się bez wahania ponieważ od lat jestem wierna fanką mleka sojowego tej firmy (mój ulubiony smak to wanilia). Po kilku dniach od maila z propozycją przyszła do mnie paczka z niespodzianką. Tego produktu jeszcze nigdy nie kosztowałam więc był to ciekawy eksperyment. Chyba sama nie sięgnęłabym na półkę sklepową po niego więc tym bardziej się cieszę, że skusiłam się na tą propozycję. Ową niespodzianką był napój ryżowy, który trochę poczekał na degustację w lodówce ze względu na moje ostatnie podróże:) 
Jak smakuje? jest dobry ale dalej wole pić mleko sojowe:) Napój ten doskonale spisał się w cieście i  będzie też idealny do koktajli. Zobaczcie jakie niesamowicie proste i szybkie ciasto powstało w mojej kuchni. Zachęcam do wypróbowania.



Składniki:
2szkl. mąki
1szkl. cukru trzcinowego
0,5szkl. oleju
1,5szkl. napoju ryżowego Alpro
1 łyżki cynamonu
3 łyżki konfitury jagodowej
cukier waniliowy
płaska łyżka sody
3 czubate łyżki kakao
żurawina/posiekane orzechy/ (do wyboru)
świeże borówki ilość wg uznania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz borówek bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blachę, ja użyłam foremek silikonowych. Na gorę wykładamy borówki.  Pieczemy 40 -50 min w temp. 180C sprawdzając patyczkiem czy ciasto nie jest surowe w środku.








Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Lubię takie proste ciasta. Wprawdzie nie jadłam takiego z mleka ryżowego, ale wygląda bardzo apetycznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie czekoladowe jest Twoje ciasto:) Prawie jak brownies:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie ono kuszące!i są moje ulubione jesienne kwiaty:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Karmie piersia alergika wiec ciasto jak znalazl :) nie dodalam kakao i orzechow a zamiast jagod dalam jablka.pycha! Dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń

drukuj