Są dni kiedy nie potrafię się skupić! i własnie dzisiaj taki mam. Dobrze, że przynajmniej udało mi się stworzyć coś pysznego:) Zapraszam na tort kokosowo - malinowy. Powstał spontanicznie z tego co akurat było w domu i ku mojemu zaskoczeniu smaki są idealne.
Jednym z największych krytyków jest moja Mama, która nie lubi słodkości. Jak ona mówi że jest pyszne, idealnie słodkie to wierzcie mi musi być to ciasto wyjątkowe.
Jednym z największych krytyków jest moja Mama, która nie lubi słodkości. Jak ona mówi że jest pyszne, idealnie słodkie to wierzcie mi musi być to ciasto wyjątkowe.
Składniki:
BISZKOPT na tortownice 24 cm z tego przepisu
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170 C około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.'
MASA KOKOSOWA:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
20 - 25 dag wiórek kokosowych
cukier waniliowy
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować
do zgęstnienia masy (ok. 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od
czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Wystudzić
DODATKI:
150 g konfitury malinowej
prażone orzechy
POLEWA
200 g czekolady gorzkiej
2-3 łyżki masła lub śmietanki słodkiej
Czekoladę połamać, dodać masło i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą.
Przygotowanie:
1. Wystudzony biszkopt przekroić w połowie tak aby mieć 2 blaty.
2. Na jeden z blatów wyłożyć połowę konfitury i idealnie rozsmarować, przykryć drugim blatem.
3. Ponownie rozsmarować pozostała konfiturę na górnym blacie ciasta.
4. Na tak przygotowany biszkopt wyłożyć wystudzoną masą kokosową.
5. Na koniec pokryć polewa czekoladową i ozdobić świeżymi malinami i prażonymi orzechami.
Smacznego:)
BISZKOPT na tortownice 24 cm z tego przepisu
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170 C około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.'
MASA KOKOSOWA:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
20 - 25 dag wiórek kokosowych
cukier waniliowy
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować
do zgęstnienia masy (ok. 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od
czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Wystudzić
DODATKI:
150 g konfitury malinowej
prażone orzechy
POLEWA
200 g czekolady gorzkiej
2-3 łyżki masła lub śmietanki słodkiej
Czekoladę połamać, dodać masło i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą.
Przygotowanie:
1. Wystudzony biszkopt przekroić w połowie tak aby mieć 2 blaty.
2. Na jeden z blatów wyłożyć połowę konfitury i idealnie rozsmarować, przykryć drugim blatem.
3. Ponownie rozsmarować pozostała konfiturę na górnym blacie ciasta.
4. Na tak przygotowany biszkopt wyłożyć wystudzoną masą kokosową.
5. Na koniec pokryć polewa czekoladową i ozdobić świeżymi malinami i prażonymi orzechami.
Smacznego:)
Musi być pyszny.Uwielbiam kokos i maliny też.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Takie pyszności o poranku :)) to będzie udany dzień! :D
OdpowiedzUsuńJakoś wcale mnie to nie dziwi, że te smaki uważasz za idealne:-)) Fantastyczne ciacho!
OdpowiedzUsuńteż mam takie trudne dni.
OdpowiedzUsuńwtedy gotowanie stanowi dla mnie odskocznię.
kokos i maliny to sprawdzone połączenie, więc wierzę, że ciacho musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńwspaniałe połączenie smaków, takie zrównoważone :)
OdpowiedzUsuńtort idealny! wspaniały:)
OdpowiedzUsuńudało Ci się pięknie. nawet mimo braku skupienia ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda dostojnie, trochę tradycyjnie, ale w smaku na pewno niespotykanie:)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszny:)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńOjej każdy twój deser czy potrawa wyglada znakomicie. Świetny blog znalazłam dla siebie wiele fajnych przepisów. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeż piekę ten biszkopt od Doroty z mojewypieki.com, praktycznie do każdego mojego tortu i to prawda,że zawsze wychodzi płaski jak stół:-). Masa do twojego tortu brzmi zachęcająco, a ja uwielbiam kokos wiec może wypróbuje przepis:-)
OdpowiedzUsuńkokos i maliny / truskawki to dla mnie idealne połączenie :) cudowny tort
OdpowiedzUsuńKocham maliny. Nigdy nie mialem okazji sprobowania polaczenia dwoch smaków : maliny i kokos. Ten duet musi byc idealny :) I zapewne jest, tak jak ty jestes idealna w tych slodkich smakołykach. Szkoda ze do tortów nie mam tak dobrej ręki jak ty Kinga. Przy okazji dziekuje za wpis na swoim blogu :)
OdpowiedzUsuńWspaniały tort na wspomnienie lata ;)
OdpowiedzUsuńZnakomity torcik. Zjadałbym teraz ;)
OdpowiedzUsuńChętnie złapałbym się za kawałek tortu chociaż od miesiąca chodzi za mną tort z białą czekoladą...
OdpowiedzUsuńMichu to to dzieła!
Usuńpamiętasz ? - po słonym -słodkie!:) i jak jako jedyni po sytym obiedzie potrafiliśmy wcisnąć jeszcze ciasteczka:)
Mmmmmmmmmmm.... jaki apetyczny...z malinami...mmmm...zamawiamy dwa kawałki :):)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy cieplutko!!!
Tapenda
Ja tu często wpadam, choć może mnie nie widać. Ze szczególną pasją czytam wpisy z MCh :) Życzę powodzenia i obyś zaszła jak najdalej!
OdpowiedzUsuńA tort, no cóż.. jest jedenasta w nocy, a ja piekielnie głodna! :)
Dzięki za przepis:) Jak mi się uda czasowo to jutro go zrobię i dam znać :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam ten tort i szczerze mówiąc jest dla mnie o wiele za słodki. Kombinacja fajna, ale cukru minus 50% :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńJa też zrobiłam ten tort i był bardzo pyszny. Masy kokosowej dałam tylko połowę, bo mój mąż nie przepada za kokosem, ale tort mu smakował. Na rodzinnym spotkaniu ten wypiek wzbudził duży entuzjazm, także dziękuję za przepis :) W ogóle wszystkie Twoje (ośmielę się przejść na Ty :) przepisy mi wychodzą i uwielbiam Twój magiczny świat :) Zaglądanie tutaj poprawia mi humor :) W zasadzie Ciebie nie znam, a mam poczucie jakbyśmy codziennie ze sobą rozmawiały. Twój zapał w kuchni jest zaraźliwy :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! nie masz pojęcia jak miło się czyta takie komentarze:) jak komuś podoba się to co robię:) dziękuję Ci bardzo! całus ogromy:*:)
Usuń