Tarta smakowała wszystkim moim gościom. Jest świeża, dobra na ciepło i zimno, a ciasto kruche jest idealne.
Zapraszam po przepis:
Składniki:
na ciasto kruche:
150 g maki pszennej
50 g mąki ryżowej
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1-2 łyżek zimnej wody
bułka tarta
1. Wszystkie składniki szybko zagnieść, uformować w kulę, zawinącć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.
2. Nastawić piekarnik na temp 200C
3. Po 30 min ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok 0.5 cm i wyłożyć nim foremkę o średnicy ok 20 cm, zostawiając sobie 1/5 ciasta na przykrycie tarty kratką.
4. Ciasto wyłożyć papierem i wysypać na niego groch w celu obciążenia, aby nie wyrastało podczas pieczenia
4. Wstawić do piekarnika i piec ok 10-15 min aż będzie lekko rumiane. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i usunąć papier z grochem.
Kisiel malinowy
300 g malin
2-3 łyżki maki ziemniaczanej
cukier trzcinowy wg uznania - ja dałam ok 5 łyżek
1. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce.
Przygotowanie:
1. Na kruchy podpieczony spód wysypać bułkę tartą
2. Wyłożyć maliny wymieszane z mąką i cukrem, można dodatkowo posypać cukrem z góry3. Z pozostałego ciasta zrobić kratkę
4. Wsadzić do piekarnika i piec ok 15-20 min w temp 200C
Smacznego:)
Krucha tarta malinowa...pyszności!
OdpowiedzUsuńPiękna tarta.:) A maliny są wciąż jeszcze pyszne, ja też nimi się cieszę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Pyszności !:) ja też zawsze na oglądanie masterchefa coś pichcę :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPoproszę o kawałek kurierem;)
OdpowiedzUsuńMmm... pysznie! :) Uwielbiam taką tartę, zwykłe, kruche ciasto i pyszne, słodziutkie malinki, idealnie :)
OdpowiedzUsuńoooo z mąką ryżową :))
OdpowiedzUsuńidealnie domowa
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda;) Powodzenia w Masterchef, bardzo Ci kibicuję;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się dowiedziałam ,że bierzesz udział hi ja zawsze z opóźnieniem ale od początku trzymam kciuki za Ciebie ,nie wiem ale jakoś tak mnie tknęło że powinnam Tobie kibicować:)Super tarta:)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko
OdpowiedzUsuńgodna masterchefa ;p
OdpowiedzUsuńmusi by pyszna, bo bajecznie wygląda:D
OdpowiedzUsuńKinga , jesteś niesamowita ! Cieszę się , że będę miał przyjemność podziwiania Ciebie w dalszych odcinkach Masterchef :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś nam apetytu!!!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda to ciasto.
Zamawiamy dwa kawałki :):)
Pozdrawiamy Tapenda
Ależ dopracowana!
OdpowiedzUsuńśliczna taka!
fuj fuj kalmary :P cukierniczko Ty nasza! ;)
OdpowiedzUsuńmniam, szkoda, że już malinki się skończyły:(
OdpowiedzUsuńDobra myśl!:)
OdpowiedzUsuń