czwartek, 8 listopada 2012

Ciasteczka z lukrem

Parę dni temu pokazywałam wam ciastka zapałki z tego samego przepisu powstały smaczne i pulchne ciasteczka maślane. Kolejny raz zachęcam do wypróbowania tej prostej słodkości. Ja lubię wieczorem (wiem że nie powinnam:) ) sięgnąć po takie ciasteczko popijając je szklanką zimnego mleka. Moja puszka na słodkości jest już prawie pusta:) Może i dobrze będzie miejsce na pierniki:)
Zapraszam

Składniki:
250g mąki
100g masła
1 łyżka jogurtu
2/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek, jajko, miękkie masło i jogurt.
2. Ciasto dokładnie zagnieść. Uformować kulkę, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 20 min.
3. Lekko rozwałkować ciasto na grubość 0,5mm.
4. Wykroić ciastka dowolna foremką. Wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 180C 12-15 min aż nabiorą złotego koloru.
Lukier cytrynowy
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyzki soku z cytryny

Cukier ucierać z sokiem tak długo aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.

Na wystudzonych ciastkach rozsmarować lukier:)
Smacznego






38 komentarzy:

  1. Ze mnie jest taka sierota że zawsze te wycinane ciasteczka mi jakieś krzywe wychodzą, a nie takie śliczne i foremne:P. Już nie wspomnę o zpaćkaniu ciastek lukrem zamiast słodkim otuleniem- ale może się przekonam i spróbuję bo wyglądają przeuroczo:).

    OdpowiedzUsuń
  2. Są śliczne i takie malutkie.Upiekę i będę się zajadała przy malowaniu:). Pozdrawiam Zosia

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają apetycznie zwłaszcza z tymi kropeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. światecznie mi się kojażą:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne ciasteczka, delikatne i z pewnością smaczne są bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. tak kusisz, że wypróbuję bo ciasteczka mam w planie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! Biorę jedno, a nawet dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje dzieci uwielbiają takie ciasteczka, na początku jest dożo zabawy z wycinaniem a później z podjadaniem:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. A właśnie, że powinnaś, wieczorem słodkości smakują najlepiej ;) Wyglądają cudnie. Jest coś urzekającego w białym lukrze... może już ze Świętami mi się kojarzy ;) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają świetnie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Co prawda mnie lukrowanie tak uroczo nie wychodzi, ale i tak mam ochotę zaryzykować i spróbować u siebie takich cudowności :)

    OdpowiedzUsuń
  13. domowe ciacha to jest to!
    wszystko co domowe to jest TO :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie maleństwa:) A lukrowane w szczególności:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. mmmm...jakoś świętami tu zapachniało:)
    Wyglądają zjawiskowo!!!
    Pozdrawiamy:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  16. Sądzę, że możesz, a nawet powinnaś pozwalać sobie na takie słodkości. Ja też uwielbiam ciasteczka do zimnego/ciepłego mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajne! Przepis prosty, a efekt gwarantowany. Słodko wyglądają Twoje ciacha. Uwielbiam takie przepisy :)
    btw- dziś robiłam sernik na bazie Twojego przepisu na sernik włoski z ricottą :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę wypróbować! :)
    Cudownie prosty przepis, takie moje ulubione... Mmmm

    OdpowiedzUsuń
  19. Cholewka, nie przepadam za słodkimi. Ale przez Ciebie, chyba zmieniają mi się smaki i coraz więcej programów kulinarnych oglądam.

    Może jakiś deser lodowy moja ulubiona Koleżanka zaproponuje ?
    Cholera, nie pamiętam jak to określiłaś ten mój deser lodowy.
    Bynajmniej, już to jest nieistotne, o tych lodach, co wspominałem to już pozostało wspomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzisiaj robię :)
    Nie mam jogurtu, ale jak dodam śmietanę to chyba wyjdą...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam w piątek :)
      Świetny smak - nie za słodkie.
      I wyszły ze śmietaną :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  21. Widziałam takie śmieszne foremki - łosie. Słodko będą wyglądały takie zimowe zwierzaki. Fajny przepis na zabawę z dziećmi w kuchni. Pozdrawiam i trzymam kciuki za Masterchefa!:)

    OdpowiedzUsuń
  22. takie proste, a takie piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Proste nie znaczy, ze nie dobre

    OdpowiedzUsuń
  24. Te ciasteczka wyglądają po prostu uroczo :) Wyobrażam sobie jeść takie przy filiżance kawy, oczywiście delikatnej, kwiecistej filiżance.
    Życzę powodzenia w MasterChef :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Smakołyki cudnie będą wyglądać pośród świątecznych ozdób!:))

    OdpowiedzUsuń
  26. Mniam, mniam! Za trzy godziny kolejny odcinek w MasterChef'ie, życzę powodzenia! Najbardziej liczę na Ciebie, ponieważ mimo nie umiałaś zrobić jakiś potraw to i tak dalej tam jesteś, a to jest naprawdę super! ♥
    Obserwujemy? ; *
    http://ptakmarzen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  27. Gratuluję dzisiejszego występu w Masterchef. Byłaś genialna, zazdroszczę takiego wyczucia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. Fajny, prosty przepis. Właśnie szukałam czegoś, co będę mogła upiec z 2,5letnim synkiem, który zajmie się wykrawaniem ciastek:)) dodaję to do "must bakeów" :D
    pozdrawiam,
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  29. Fajnie, smacznie, prosto!
    I napewno wypróbuję je :)

    Pozdrowienia dla Ciebie :)))

    OdpowiedzUsuń
  30. Ciasteczka są pyszne i banalne w przygotowaniu. Polecam wszystkim niezdecydowanym :D

    OdpowiedzUsuń