Szybko, szybko, szybko:) - ekspresowy post. Tyle ostatnio się dzieję i o wszystkim Wam na spokojnie opowiem. Teraz wybaczcie mój pośpiech ale na ostatni moment sprzątam, gotuję, kupuję i pracuję :) Obiecuję Wam w przyszłym roku będzie więcej przepisów i starannie się do nich już teraz przygotowuję.
Szybki post i szybkie muffinki z orzechami, cytryną i bezą włoską. Pychaaaaaaa! Tyle musi wystarczyć :)
Składniki: na 12 sztuk280 g maki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
80 g orzechów posiekanych
1 jako
150 g cukru brązowego
125 g masła o temperaturze pokojowej
150 ml lemoniady : sok z połowy cytryny + woda
100 ml kefiru lub maślanka
Składniki na bezę włoską:
2 białka
100 g cukru
40 ml wody
Przygotowanie muffinek:
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C , funkcja grzanie góra i dół.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i orzechami.
3. Jajko utrzeć na puszystą pasę z cukrem oraz masłem - ja to robię mikserem ok 5 min. Dodać lemoniadę i kefir, dobrze wymieszać.
4. Do masy z lemoniadą przesiać mąkę i mieszać aż powstanie gładkie ciasto.
5. Ciasto przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i piec 20 min.
6. Po upieczeniu wystudzić..
Przygotowanie bezy włoskiej:
1. W rondelku zgotować wodę z cukrem aż powstanie gęsty syrop. Powinien on osiągnąć temperaturę ok 120 C - ja nie mam termometru kuchennego więc aby sprawdzić czy syrop jest już gotowy należy do szklanki z zimną wodą wlać łyżeczką jedną krople syropu. Jeśli zrobi się kulka oznacza że jest już gotowy:)
2. W szklanej misce z odrobina soli ubijamy na sztywno piane z 2 białek.
3. Do masy białkowej wlewamy cienką strużką gorący syrop i miksujemy na najwyższych obrotach aż białka wystygną.
4. Tak przygotowana masę wykładamy na wcześniej upieczone Muffinki za pomocą rękawa cukierniczego lub dowolnie łyżką. Ciekawe formy można zrobić również patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką.
5. Beze włoska opalamy palnikiem lub wkładamy na kilka min do piekarnika z funkcją grilla lub tylko górną grzałką na temp 175 C.
Smacznego:)
O matko Kinga, boskie! <3 Wyglądają tak, że chciałabym je od razu spróbować :) I te zdjęcia... no aż brak słów :)
OdpowiedzUsuńPiękne są te muffinki. :)Śliczna niebieska aranżacja.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Cudownie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńNiebiańskie ;-)
OdpowiedzUsuńrany ale cudownie wykonane, aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńKingo, cudowne! są wprost przeurocze.
OdpowiedzUsuńa ja wiem, czemu tyle się dzieje.. widziałam CIę w wczoraj w DDTVN na lepieniu pierogów wraz z Kasią i innymi gośćmi.
pozdrawiam Cię świątecznie!
Przepiękne!
OdpowiedzUsuńDziękuję za pozdrowienia i za pomysł na świąteczne ciasto. No i za radość z 1 samodzielnie zrobionego karmelu ( nie mogłam sie oderwać od garnka z reszta karmelu i orzechów ;) ) . A na chwile obecna to ciasto stoi, pachnie na cały dom i kusi. Ale musimy poczekać do jutra ;) Pozdrowienia dla Ciebie i Meża ode mnie oraz dla klaczek od mojego konia ( Twoja starsza kobylka jest w jego wieku i pewnie by mu sie spodobala ;) ) . Najwspanialsza-Z-Żon
OdpowiedzUsuńja się dziś zabieram za muffinki kokosowe ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie, pewnie smakują jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńWygladają pysznie az mam ochote je spròbowac :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie:)
OdpowiedzUsuńUdekorowane bajecznie;)
OdpowiedzUsuńGotuj, piecz, smaż ale też relaksuj się, przytulaj, uśmiechaj i chociaż przez chwilę poleniuchuj ;) A babeczki niebiańskie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńbardzo Cię lubię, ale proszę Cię, proszę, stróżka to żeńska odmiana stróża, a syrop to raczej strużką :) nie mówiłabym nic, ale juz to któryś raz widzę i nie dałam rady :D
OdpowiedzUsuńmasz racje :) i bardzo Ci dziękuję za czujność :) ja przyznaje się zawsze miałam problemy z ortografią :)
Usuńto nie czujność, to tak samo mi się robi:D fajnie, że się nie obrażasz :)
Usuńjakie one sliczne :)
OdpowiedzUsuńŚciskam Cię świątecznie :*
OdpowiedzUsuńi zabieram babeczkę :)
Bardzo eleganckie te Twoje babeczki:-)
OdpowiedzUsuńZ okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia życzę
spokojnych, radosnych i ciepłych chwil, spędzonych wraz
z bliskimi:-)
Kinga,
OdpowiedzUsuńZ okazji Świąt życzę Ci szklanki zdrowia, garści życzliwości, pół kilo miłości oraz mnóstwo rodzinnej atmosfery doprawionej solidną szczyptą radości!
Porywam jedną Twoją babeczkę i pozdrawiam Cię bardzo świątecznie,
E.
Najwspanialszych, magicznych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich!
OdpowiedzUsuńAle piękne!
OdpowiedzUsuńWyszły super, nie miałam pojęcia o tego rodzaju bezie. Ale bardzo miło mnie zaskoczyła:). Po zrobieniu punktu 3 trochę zwątpiłam, bo masa wyglądała jak zważona, ale na szczęście po dodaniu mąki wszystko wyglądało ok. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffiny :) a z tą bezą rewelacja
OdpowiedzUsuńSuper sprawa w połączeniu z ta bezą ale zastanawiam się czy wtedy nie będą za słodkie. U mnie także dzieci lubią słodycz w postaci muffinek czekoladowych z cukierkami z mieszanki wedlowskiej https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ i jeśli ja je zrobię to od razu wszystkie znikają.
OdpowiedzUsuń