czwartek, 20 grudnia 2012

Sernik pomarańczowy cappuccino

I stało się! Nareszcie mogę Wam go pokazać. Trwało to trochę zanim osiągnęłam wymarzony efekt ale jak to się mówi  "cierpliwi zostaną wynagrodzeni". Przedstawiam niesamowity sernik, chyba od teraz najlepszy na blogu o  smaku pomarańczy i cappucinnno na orzechowym spodzie. Nie jest może szybki, tani ale raz na jakiś czas możemy przecież zaszaleć. Polecam go na świąteczny stół - jest doskonały.
Składniki na spód:
1,5 szklanki drobno posiekanych orzechów
50-80 g ciastek owsianych zmielonych
2 łyżki cukru
3 łyżki stołowe masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
1 szklanka cukru
450g sera twarogowego 3-krotnie mielonego
450 g mascarpone
3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
4 jajka
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka stołowa kawy cappuccino smak śmietankowy
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 szklanki soku z pomarańczy
1 łyżeczka tartej skórki pomarańczy
kawa cappuccino ( wg uznania )

Przygotowanie
1.Piekarnik podgrzewamy do 160º C na funkcji pieczenie góra i dół.
2.Formę do pieczenia o średnicy 22-cm formy wykładamy papierem do pieczenia i zewnątrz owijamy folią aluminiową (może wyciec trochę masła więc lepiej uchronić piekarnik i dom od dymu palącego się tłuszczu:) 3. W misce mieszamy orzechy, 2 łyżki stołowe cukru, zmielone ciastka oraz masło.
4. Mocno wgniatamy w dno przygotowaną masę na spód. Pieczemy 15 min. Wyciągamy z piekarnika. 
5. Podnosimy temperaturę piekarnika do 230º C. 
6. W dużym naczyniu starannie miksujemy dwa rodzaje sera, 1 szklankę cukru i mąkę. Dodajemy po jednym jajku, dobrze za każdym razem mieszając. Wlewamy śmietanę. 
7. Do soku z pomarańczy wsypujemy kawę instant i cynamon; mieszamy, aż kawa się rozpuści. Stopniowo przelewamy sok z przyprawami do masy z sera i mieszamy wszystko do otrzymania jednolitego ciasta. 
8. Ciasto wlewamy do formy na przygotowany wcześniej podkład. Całość pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 140º i kontynuujemy pieczenie przez następną godzinę.  Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
9. Chłodzimy w lodówce przynajmniej 2-3h - najlepiej całą noc, po czym gotowy sernik posypujemy kawą cappuccino i dekorujemy połówkami orzechów.




Smacznego:)

43 komentarze:

  1. cappucino, orzechy, serek, pomarańcza....wszystko co najlepsze...
    i dobrze, że fotki nie ma...nie zasnęłabym do rana!

    OdpowiedzUsuń
  2. "1/4 łyżeczki mielonego cynamonu"
    jezusie jaka precyzja :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie zastanawia ta 'stołowa szklanka' hah ale wiadomo o co chodzi:)

      Co do samego sernika to zapowiada się pysznie.
      Czekam na zdjęcia:):)

      Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. ja chyba myślałam w tym momencie o łyżce stołowej i napisałam stołowa szklanka:) hahhahaha ale sama się uśmiałam:) już poprawiłam:)

      Usuń
  3. Może to dobry pomysł nie dawać zdjęć od razu... Wiesz jak nam teraz wyobraźnia pracuje?!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam ogromną wyobraźnię ale Twoje zdjęcia bardziej do mnie przemówiły niż to co zobaczyłam pod swoimi powiekami:) jak zwykle pysznie to wygląda! Pozdrawiam

      Usuń
  4. Wygląda pięknie!!!
    Pozdrawiam Zosia

    OdpowiedzUsuń
  5. Kinia, a ze spodu nie robi się ciapa? Ostatnio miałam taki przykry wypadek z innym sernikiem. Spód był z biszkoptów i masła i po nocy w lodówce, spód mi odpłynął :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie robi się:) spód to przede wszystkim orzechy i bardzo przyjemnie się je gryzie :)dałam trochę zmielonych ciastek owianych aby trochę bardziej go zawiązać ale można je pominąć lub dodać trochę zwykłej maki :)

      Usuń
    2. A u mnie częściej spód się palił, niż byłą ciapa :) Jak widać, każdy jest dobry w czymś innym :D

      Usuń
  6. Śliczne zdjęcia! Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudne zdjęcia. oddają atmosferę świąt!

    OdpowiedzUsuń
  8. To bedzie ciasto idealne na sylwestra! ( u mnie sylwestrowy sernik to tradycja:) ) Juz dawno szukalam przepisu na taki smak:)

    OdpowiedzUsuń
  9. No pewnie, że można zaszaleć :D Zwłaszcza dla takich pyszności :D Śliczny nagłówek, bardzo świąteczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kinia czy piec na termoobiegu czy gora i dol??
    Przeznam szczerzez, ze zawsze brakuje mitego w przepisach. Pisze sie w ilu stopniach ale w jaki sposb to juz nie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zawsze do wypieków używam góra-dół:) postaram się o tym nie zapominać i pisać w przepisach:) dziękuję za wskazówkę :)

      Usuń
  11. Pani powinna otworzyć cukiernię z własnymi wypiekami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę mi pisać po imieniu:)
      to moje marzenie :)

      Usuń
    2. mój mąż pochodzi ze Śląska więc przyjeżdżalibyśmy na ciasta :)

      Usuń
  12. Ciężko mi jakoś te wszelakie telewizyjno-blogowe pasze zaakceptować w momencie, gdy wyobrażam sobie jak zaplątana w bryczesy zasuwasz po stajni ;)
    Żegnaj sterylna czystości, żegnajcie sanepidowskie wytyczne, albowiem konik właśnie nawalił mi na sztylpy podczas wybierania kupy spod strzałki ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwo mi jakoś te wszelakie telewizyjno-blogowe pasze wykonywać w momencie, gdy zaplątana w ręczniczek zasuwam do łazienki po pracy w stajni;)
      Witaj sterylna czystości, witajcie sanepidowskie wytyczne, albowiem wszystko co zrobił konik właśnie się zmyło ;P

      życzę Wesołych Świat i więcej akceptacji dla właścicieli zwierząt :)

      Usuń
    2. Jeśli teraz Najwspanialsza-Z-Żon wystrzela mnie po pysku za dysputy z obcą niewiastą o tym, jak to po łazience niewiasta owa zasuwa w ręczniczek zaplątana, to reklamację dotyczącą siniaków na obliczu skieruję do Ciebie :P

      Także Wesołych życzę, daj znać co Ci przekazał Twój kopyciak o północy. Zresztą, po co ja się okłamuję, jedyne co nasze konie są w stanie powiedzieć, to: "a gdzie markjefke masz, dziadu!?" ;)

      Usuń
    3. Wygląda przepysznie, na pewno skorzystam z przepisu i upiekę taki sernik na święta :)

      Usuń
    4. qzynie drogi (to do 30lat'ka) ;-) coś Ty tu za zadymę robisz ;-)
      Kinga ;-) dziękujemy za dzisiejszy wieczór ;-) Jasiek jednak ogarnął w domu kawałek piernika :-D pyyycha :-) :-*

      Usuń
  13. Sernik wygląda obłędnie! Piękne zdjęcia, już w Świątecznej atmosferze. Uwielbiam do Ciebie zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale Pyszności uwielbiam takie more serniki, pieknie świątecznie juz u Ciebie:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Porywam przepis na ten cudowny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie ciacho to by mogło stać na moim weselnym ślubie kiedyś, miód!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pytanko mam ....
    Chcialabym zrobic ten serniczek ale z samego sera.. Czy wtedy trzeba pozmieniac ilosci pozostalych skladnikow czy nie ma to znaczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie nie trzeba zmieniać pozostałych ilości ale proponowałabym dodać do niego 100 g roztopionego masła :)

      Usuń
  18. Naprawdę piękny sernik, wypróbuje po świętach, bo już ilość wypieków przekroczyła granice zdrowego rozsądku ;) nie ukrywam, że zazdroszczę umiejętności robienia tak dobrych zdjęć. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  19. oj wygląda doskonale z całą pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowne zdjęcia... Szalenie apetyczne! :))

    OdpowiedzUsuń
  21. cudny sernik :) upiekę na pewno!! choć mam już zaplanowany inny pomarańczowy i teraz nie wiem który robić pierwszy ;/

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękny ten sernik :) zastanawiam się czy go nie zrobić na święta, ale w formie muffinek-miniserniczków. Co o tym myślisz Kingo? Musiałabym pewnie krócej piec, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetny pomysł :) piec tak długo aż masa stężeję i nie będzie płynna. Myślę że tak ok 30-40 min powinno wystarczyć :)

      Usuń
  23. W niedzielę będę tworzyć ! A na dziś lista zakupów już zrobiona ;D Jeszcze nigdy nie miałam do czynienia z mascarpone, trzeba poznawać nowe rzeczy ;D Dziękuję <3

    OdpowiedzUsuń
  24. Wszystko piękne, od fotek po samego modela;) KInga, życzę Tobie i Twojej rodzinie wspaniałych Świą pełnych miłości i radości z bycia razem. Cieszcie się sobą i pysznościami. Pozdrawiam Cię gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  25. Sernik siedzi w piekarniku a placek orzechowy już się studzi i kuuuusi :) Dziękuję za wspaniałe przepisy! Wesołych Świąt Kiniu dla Ciebie i Twojej rodziny

    OdpowiedzUsuń
  26. śliczne, słodkich Świąt życzę;**

    OdpowiedzUsuń