Placek orzechowy na razowym spodzie z cynamonem to pyszna propozycja na pachnące, słodkie Święta.
Jest ekstremalnie orzechowo, karmelowo i cynamonowo. Tarta zniknęła tak szybko jak się pojawiła.
Już dzisiaj zapraszam na kolejny wpis świąteczny. Królem dnia będzie niebiański sernik pomarańczowy z cappuccino na spodzie z orzechów włoskich.
składniki na spód:
100 g masła lub margaryny
50 g cukru
150 g maki pszennej razowej
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki cynamonu
składniki na farsz:
400 g orzechów ja użyłam: 200g orzechów włoskich , 50 g migdałów , 50 g orzechów nerkowca, 25 g solonych orzeszków ziemnych, 25 g słonecznika łuskanego, 50 g pistacji
400 g cukru
250 ml wody
100 g śmietany 36%
200 g masła lub margaryny
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
1. W dużej misce umieścić mąkę, jajko, cukier 50 g, cynamon, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść składniki, zawinąć w folie i umieścić na 30 min w lodówce.
2. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki
3. Szklankę wody = 250 ml wraz z cukrem 400 g i sokiem z cytryny zagotować cały czas mieszając aż cukier się skarmelizuje tzn zacznie się robić brązowy. Rondel ściągnąć z ognia i ostrożnie dodać śmietanę, orzechy i masło pokrojone w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, a masło starannie rozpuścić w karmelu.
4. Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą.
5. Ciasto po 30 min wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm podsypując mąką blat. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, docisnąć brzegi a wystające ponad formę obciąć nożem.
6. Z ciasta które nam zostało po obcięciu brzegów ponownie rozwałkowujemy placek i wycinamy foremkami gwiazdki do dekoracji.
7. Do wyłożonej ciastem foremki przelewamy gotowa masę karmelową i wyrównujemy. Na masę wykładamy gwiazdki z razowego ciasta kruchego.
8. Gotowe ciasto wsadzić do piekarnika nastawionego do temperatury 180 C na 30 min.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień podawane z gałką lodów waniliowych lub bita śmietaną.
Smacznego:)
Kinga!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Będę go wypróbowywać w weekend :*
wygląda niebiańsko ;-) nie zasnę teraz....
OdpowiedzUsuńAch te wszystkie orzechy, też będę miała problemy z zaśnięciem
OdpowiedzUsuńPrzepis jest super, a Twoje wykonanie przepiękne !
OdpowiedzUsuńbrightlikesun.blogspot.com
lecę do nocnego po składniki i chyba zrobię bo nie wytrzymam :)
OdpowiedzUsuńorzechowo i karmelowo czyli pysznie
OdpowiedzUsuńi te gwiazdeczki, cudnie :)
Oh ale orzechowe szalenstwo:D
OdpowiedzUsuńMój tata chyba by zwariowal z radosci!
http://odeszczu.blogspot.ie/ zapraszam do siebie na ciasteczka kruche w ksztalcie torebek herbaty:) z czekoladowa polewa:)
tyle dobroci w jednym kółku.. co za okrutna pora! :)
OdpowiedzUsuńTo musi smakować obłędnie :) Karmel i orzechy - niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę swiątecznie i pysznie.
Pozdrawiam.
Mam ochotę na takie cudo, pięknie się prezentuje!!
OdpowiedzUsuńTo musi być smaczna tarta! Ile w niej orzechów!
OdpowiedzUsuńTobie również Wesołych i Zdrowych Świąt Babko!- Fajne zdjęcie :)
bardzo ładna oprawa graficzna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :]
Nie dziwię się, bo wygląda obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Zosia
mniam.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
wygląda cudnie:) elegancja Francja!:)a do tego pełen chrupiących orzechów:D achhh
OdpowiedzUsuńtotalna rozpusta
Kolejny przepis do wypróbowania,pysznie wygląda i te orzechy....:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Chciałabym taki zjeść, ale mam aparat na zębach i orzechy mi straszne w tym przypadku :(
OdpowiedzUsuńja też:) ale nie potrafiłam się oprzeć :)
UsuńAle pięknie wygląda! Zapisuję przepis do swojego notesu i kiedyś z pewnością wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńa razową mąkę można zastąpić pszenną?
tak! oczywiście można zastąpić :)
Usuńojej! to chyba najpiękniejsze ciacho jakie widziałam w życiu! jestem oczarowana i wypróbuję w weekend :)
OdpowiedzUsuńZe zdjęć wynika, że cudowne, ale zobaczymy jak się zrobi samemu, pewnie tak samo jak na zdjęciu ;) Tymczasem zapraszam do siebie www.tylkokuchcik.blogspot.com
OdpowiedzUsuńOOO jakie fajne świąteczne logo :)))))
OdpowiedzUsuńPyszności, dziękuję za taki ciekawy i pyszny przepis, planuję zrobić na święta:)
OdpowiedzUsuńOczywiście obserwuję i czekam na więcej smakowitych przepisów!
buźka
Proste i genialne! Koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńTo musi być coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńTwoja tarta orzechowa to podobny przepis ciasta zwanego Toska kaka.. populane w Szwecji, dodawane sa tez platki migdalow.
OdpowiedzUsuńWarte wyprubowania :))
A tyłek rośnie! :D
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
OdpowiedzUsuńPrzedwczoraj trafiłam na to ciasto w innym blogu. Tam jest tylko taka różnica, że użyto 1 rodzaju orzechów i kwaśną śmietanę, a tu 36% i nie wiem co robić?;) Bo ciasto uczynię na pewno;)
OdpowiedzUsuńw tym placku można użyć dowolnych orzechów. Ja do karmelu zawsze dodaję słodką śmietankę :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńmmm...REWELACJA!!! Mati przyniósł nam placek do pracy. Zniknął w minutkę. Dziękujemy!!!
OdpowiedzUsuńCiasto już zrobione!:) Wygląda bajecznie! Pyszne połączenie smakowe:)Czysta słodycz:)Ale premiera we Wigilię:) Do tego lody waniliowe własnej produkcji (oby się udały;)...oraz jeszcze dziś zrobię Twój sernik z jabłkami i z bezą:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kingo za te wszystkie pyszne przepisy jakie zamieszczasz na swoim blogu :) Twój blog jest najlepszy!:), bo jesteś bardzo pozytywną i przemiłą osobą:) a oprócz tego masz świetne wyczucie smaku, robisz super zdjęcia, dodajesz szczere opisy i bije od Ciebie naturalność i szczerość! Poza tym inspirujesz Kingo!:) Dziękuję Ci za to!
Życzę Tobie i Twoim Bliskim spokojnych i magicznych Świąt i wiele pomyślności i Szczęścia!!! w Nowym Roku :)
Pozdrawiam,
Ania:)
Nietypowe i smaczne.
OdpowiedzUsuńOsobiście wolę wersję złamaną odrobiną bitej śmietany - samo w sobie ciasto jest dla mnie za słodkie. Śmietana świetnie zrównoważa karmel i uzupełnia masę orzechową.
Ciasto wygląda obłędnie, szkoda że nie trafiłam na ten przepis przed świętami, ale jeszcze nic straconego ;) Wesołych!
OdpowiedzUsuńZrobiłam na święta. Przepyszne!!!
OdpowiedzUsuń