Dzisiaj zapraszam na niesamowity tort makowy z pysznym kremem kawowym i konfiturą wiśniową. Ciasto powstało z okazji 60-urodzin mojego Teścia. Trochę przygotowanie przysporzyło mi problemu ponieważ użyłam gotowej masy makowej i ciasto było mokre, ciężko się kroiło jednak smak był niepowtarzalny.
Tort jest idealnie słodki, krem kawowy idealnie współgra z makiem a całość ożywia konfitura wiśniowa.
Na pewno powrócę do tego przepisu.
Blaty z masy makowej:
• 850 g masy makowej z bakaliami (domowej, 1/2 tego przepisu)
• 4 łyżki kaszy manny (suchej)
• 6 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
Blaty z masy makowej: tortownicę o średnicy 21 - 23 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę makową wraz z bakaliami wymieszać z kaszą manną. Żółtka utrzeć na puszysty krem (około 7 minut). Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Połączyć masę makową z żółtkami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 - 45 minut. Ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty, gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone. Można upiec 1 - 2 dni wcześniej i schłodzić dla łatwiejszego przekrojenia.
Mus kawowy:
• 250 ml śmietanki kremowej do deserów 36%, bardzo zimnej
• 2/3 szklanki cukru pudru
• 500 g sera mascarpone
• 4 - 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)
Mus kawowy:
zimną śmietankę kremową ubić razem z cukrem pudrem na bardzo sztywną
pianę. Delikatnie wymieszać łyżką z serem mascarpone, a następnie z
ostudzoną kawą. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
• 4 łyżki likieru wiśniowego (kirsch, wiśniówka)
• 1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)
• 1 łyżka cukru
Nasączenie: wymieszać likier wiśniowy z kawą i cukrem. W przypadku bardzo wilgotnych blatów (np. z gotowej masy makowej) nasączenie należy odpowiednio ograniczyć.
Przygotowanie:
- Przełożenie: pierwszy blat makowy ułożyć na tortownicy i skropić go 1/3 nasączenia. Rozsmarować całą konfiturę razem z wiśniami, wyłożyć 1/3 musu kawowego. Przykryć drugim krążkiem, skropić go 1/3 nasączenia, następnie wyłożyć 1/3 musu kawowego i rozłożyć wiśnie z kompotu (lub rozmrożone i odsączone na sicie). Położyć ostatni krążek, skropić resztą
- Dowolnie udekorować
Jesteś niesamowita :D
OdpowiedzUsuńMmmmmm.... bardzo apetyczny ten tort! Teściu musi być bardzo dumny ze swojej Synowej :) Wszystkiego najlepszego dla Jubilata !
OdpowiedzUsuńzdecydowanie jestem za!
OdpowiedzUsuńwspaniały efekt końcowy ;]
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspott.com
co za wspaniale smaki, pyyycha:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Ale mi narobiłaś apetytu :)
OdpowiedzUsuńo rany!!! Pyszności!!!
OdpowiedzUsuńco oznacza cyt" i skropić go 1/3 nasączenia" nie za bardzo rozumiem czym mam nasaczyc? bardzo prosze o szybciutka odpowiedz jezeli to mozliwe...chcialabym tort zrobic na jutrzejsze urodziny. dziekuje:)
OdpowiedzUsuńbłąd w przepisie! już poprawiam:)
Usuńpowinno byc dodane:
Nasączenie:
• 4 łyżki likieru wiśniowego (kirsch, wiśniówka)
• 1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)
• 1 łyżka cukru
Nasączenie: wymieszać likier wiśniowy z kawą i cukrem. W przypadku bardzo wilgotnych blatów (np. z gotowej masy makowej) nasączenie należy odpowiednio ograniczyć.
o co chodzi w zdaniu"850 g masy makowej z bakaliami (domowej, 1/2 tego przepisu)" czyli do przepisu użyć tylko1/2puszki?
OdpowiedzUsuń