Są przepisy które warto zachowywać, bo są wspomnieniem do którego zawsze będzie się powracać. Jabłecznik Misi to niezwykłe ciasto jakie zawsze przygotowuje nasza Babcia na wyjątkowe okazje. Dzisiejsze cudo to jej dzieło i musiało znaleźć się na blogu ponieważ jego smak zniewala.
Babcia Misia to niezwykła kobieta pełna energii i humoru. Robi najlepsze pierogi na świecie i najlepszy jabłecznik. Chyba nie tylko ja tak mam! uważam że Babcie gotują najlepiej:)
Składniki:500 g mąki
250 g masła
150 g cukru pudru
150 ml gęstej śmietany 18%
1 jajko
1 żółtko
50 g rodzynek
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1,5 kg jabłek antonówek lub renet
cynamon
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Przesianą mąkę i margarynę posiekać nożem, dodać cukier puder, śmietanę, jako, żółtko. Szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.
2. Umyte jabłka obrać, pokroić w ósemki, wycinając gwiazda nasienne. Włożyć do garnka, podlać kilkoma łyżkami wody, podgrzewać mieszając, aż zmiękną z zewnątrz ale w środku będą jeszcze twarde. Przestudzić, dodać umyte rodzynki, skórkę pomarańczową oraz cynamon do smaku. - przeczytaj UWAGI poniżej:)
3. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dno blachy, formując brzeg wysokości ok 2 cm. Przygotowane jabłka rozłożyć równą warstwą na cieście. Przykryć drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta i zlepić brzegi.
4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C, piec ok 40 min. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
UWAGA:
Aby uniknąć zakalca, podduszone jabłka przełóż na sito i odstaw aby ostygły. Zaczekaj, aż spłynie cały sok. Dopiero wtedy ułóż je na warstwie ciasta (najlepiej jeśli wcześniej podpieczesz je na złocisty kolor)
Smacznego:)
kochanie, wiesz, ze na moja mame tez mówia wszyscy misia i ona tez piecze pyszna szarlotke?? :D uwielbiam ciasta z jablkami.do tego cynamon, wanilia, imbir, pomarancza.... MNIAM!! aromat, który sie rozchodzi po kuchni, gdy je pieke, to po prostu poezja. a ciasto babci misi, to podejrzewam bajka!!! :D
OdpowiedzUsuńomomom ale jabłecznik ;) jabłuszka są najlepsze ;d
OdpowiedzUsuńSzarlotki są pyszne, a jak babcine to tym bardziej.:)
OdpowiedzUsuńbabcie ach te babcie...
OdpowiedzUsuńi ich mistrzowskie potrawy...
chciałbym kiedyś osiągnąć taki stan wtajemniczenia w pieczeniu jak moja babcia :)
Oj tak, babcie gotują najlepiej:)) Nikt im nie dorówna:) Moja robi podobną szarlotkę - pycha!:)
OdpowiedzUsuńDla mnie babcia Eryka była mistrzynią wypieków :))
OdpowiedzUsuńmoja babcia też robiła najlepsze na świecie pierogi i ciasta
OdpowiedzUsuńniestety nie każda wnuczka dziedziczy talent ;/
ja do pieczenia mam dwie lewe rece każde ciasto to zakalec :D
twoje posty jednak co raz bardziej zbliżają mnie z piekarnikiem
Nie wiem jak Wy... ale ja nabrałam ochoty na to cudo!
OdpowiedzUsuńMniam :) na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłeczniki, szarlotki i wszystkie inne ciasta z jabłkami. Chętnie wypróbuję ten przepis, bo zazwyczaj piekę z surowymi jabłkami =)
OdpowiedzUsuńWszystko pięknie ładnie ale nie wiem jak inni podczytując komentujący ale ja bym chętnie coś ugotowała Kingo droga :) wrzuć jakiś wpis na słono :) miłego i pysznego dnia :)
OdpowiedzUsuńJabłecznik to moje kochane ciachooo ;) A jeszcze pani przepis to już mistrzostwo. Postaram się go zrobić wg pani przepisu. Ale mi się ciasta zachciałooo;))))
OdpowiedzUsuńTakie przepisy "babciowe" sa najcenniejsze i choc mojej babci juz nie ma to przepisy zostały:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szarlotkę, z braku czasu ciągle robię błyskawiczną - sypaną, też jest pyszna, ale babcina to babcina:)
OdpowiedzUsuńPychotka! Bardzo prosze równiez o przepis na pierogi Twojej Babci bo mam kilka i ciagle mi nie wychodza :( ps/Gratuluje finału!! i trzymam kciuki!
OdpowiedzUsuńbabcina szarlotka ... zazdroszczę :)
OdpowiedzUsuńOj muszę wypróbować koniecznie! :) Uwielbiam jabłeczniki, a jeśli to już przepis babci, to musi być naprawdę pyszny! :)
OdpowiedzUsuńNie dodaje się do tego ciasta proszku do pieczenia? bo właśnie piekę i czegoś mi brakuje.
OdpowiedzUsuńnie:) to takie kruche ciasto ma być bez proszku:)
UsuńNo ciasto już prawie zjedzone =)
UsuńAle w panice dodałam trochę proszku, bo znam podobny przepis z proszkiem... I tak wyszło pyszne =D
Jakiej wielkości powinna być blaszka do podanej ilości składników?
OdpowiedzUsuń25x35 cm
Usuń