Po długiej nie obecności na moim blogu wracam stęskniona z przepisem na ekspresowe muffinki z marcepanem i jagodami. Przepis zmodyfikowany ze strony Moje Wypieki. Całą moją zmianę stanowią jagody:)) które przełamały słodycz marcepanu.
Smak tych babeczek jest idealny, nie za słodki, migdałowy z owocową nutą. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe ze szklanką zimnego mleka. Zapraszam do kosztowania:)))
Składniki na 12 muffinek (przepis cytowany za Dorotus)
- 175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach
- 260 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 115 g drobnego cukru
- 2 średnie jajka
- 200 ml mleka
- 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ochłodzonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)
- płatki migdałów - do posypania
- 2 garście jagód
W
jednym naczyniu wymieszać składniki suche ze startym marcepanem, w
drugim naczyniu składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i
wymieszać tylko do połączenia. dodać jagody i wmieszać je delikatnie w ciasto.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów.
Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC.
Smacznego:)
śliczne babeczki. jeszcze nie robiłam muffinek z marcepanem;)
OdpowiedzUsuńmiłego dnia
Ach, ten marcepan... w sam raz się zasłodzić w taką (nie)pogodę ;-)
OdpowiedzUsuńmarcepan i jagody... mniam!
OdpowiedzUsuńjakie pyszniutkie:)
OdpowiedzUsuńKooocham jagódki..marcepan tak samo zresztą;)) Piękny ten fiolet na muffinkach.. Muszę przyznać, że Twoja wersja, jak dla mnie, o wile bardziej kusząca niż oryginał:))
OdpowiedzUsuńkocham muffinki :) świetna propozycja z tym marcepanem :)
OdpowiedzUsuńHej, baaardzo fajny blog!Można aż dostać wypieków - na twarzy:-)Nie wiedziałam, że masz taką pasję! Będę wpadać w każdym bądź razie. Pozdrawiam, Kasia:-)
OdpowiedzUsuńBaaardzo smaczne, nawet pomimo tego, że zapomniałam marcepanu dodać... ;)
OdpowiedzUsuń