wtorek, 27 marca 2012

Konkursowe ciasteczka migdałowe

Ten przepis stworzyłam na potrzeby konkursu firmy Lurpak. Ciasteczka są pyszne, idealnie kruche, pięknie pachnące migdałami. Po raz pierwszy użyłam do wypieków tego masła i muszę stwierdzić, że nie ma co żałować:) Może masło jest drogie ale za to smak ciastek przepyszny! 
Zobaczcie sami zapraszam:)





Składniki:

  • 100g mielonych migdałów,
  • 100g cukru
  • 125g masła Lurpak:)
  • żółtko
  • 250g mąki
  • łyżka kwaśnej śmietany
Do ozdoby użyłam cukru pudru i galaretki agrestowej.




Przygotowanie:
Do miski wsypać zmielone migdały, cukier, mąkę, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Uformować je w kule, spłaszczyć i umieścić w lodówce na 2 godziny.Po tym czasie rozwałkować i wycinać foremką ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-13 min w 180C na złoty kolor. Ostudzić. Ciasteczka posypać cukrem pudrem.Galaretkę przygotować z połowy wody podanej na opakowaniu. Tężejącą galaretkę przełożyć do szprycy (u mnie była to strzykawka:))Udekorować kropelkami.



Smacznego:)

13 komentarzy:

  1. Przesłodkie! I fajne, pomysłowe zdobienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie :D A Lurpak faktycznie dobry ;) Ale na kanapki ja uwielbiam Kergarten lekko solony <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiekna dekoracja i anielskie ciasteczka !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie i na idealnie kruche! Uwielbiam takie ciasteczka <3 Spróbuję zrobić na Wielkanoc :) Zainspirowałaś mnie, masz mnóstwo świetnych przepisów, super blog, będę zaglądać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smakowite te ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie niewinne a kuszące. Przepis wykorzystam jako inspirację, trochę pozamieniam i mam nadzieję, że wyjdą mi choć w połowie takie piękne jak Twoje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam! Ciastka dosyć mocno się kruszą przy wycinaniu ale za to sa bardzo dobre :)
    Oto moja wersja: http://gotujzkasia.wordpress.com/2012/12/17/migdalowe-ciasteczka-2/

    OdpowiedzUsuń

drukuj