Kiedy znalazłam ten przepis wiedziałam, że szybko z niego skorzystam. Nie minęło 20 min a już był w piekarniku:) Uwielbiam płatki owsiane, owsiankę i ciastka owsiane więc ten przepis z góry skazany był na sukces. Tort owsiany to prezent dla niezwykłej osoby, która w sobotę obchodziła urodziny.
Aśka jeszcze raz 100 lat! Samych wybitnych koni!! I więcej takich imprez! BUZIAK:)
Uważam że tort był trafnym wyborem wpisując się w nasz "konny" klimat - podstawą są płatki owsiane:)A jak smakował? Moim zdaniem to bardzo ciekawe połączenie - na pewno będę korzystała z tego przepisu jeszcze nie raz. Tort składa się z chrupkiego owsianego spodu, najlepszego na świecie musu czekoladowego i sezonowych owoców. Jego zaletą jest szybkość wykonania. Polecam bo na prawdę warto. Zdrowo i kolorowo:)
Składniki na spód (o średnicy ok 20cm) - ja podwoiłam ilość ponieważ piekłam w tortownicy 28cm
- 100g masła
- 1/4 szl. cukru
- 2 szkl. płatków owsianych
- 1/2-3/4 szkl. mąki pszennej (ja dodałam orkiszową)
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. W garnczku rozpuść masło i dodaj cukier. Następnie płatki owsiane i dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dodaj mąkę.
3. Wylep ciastem brzegi dno tortownicy o średnicy 20 cm. Wstaw ciasto do piekarnika na 15 min, aż płatki lekką się zrumienią. Wyjmij i odstaw.
2. W garnczku rozpuść masło i dodaj cukier. Następnie płatki owsiane i dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dodaj mąkę.
3. Wylep ciastem brzegi dno tortownicy o średnicy 20 cm. Wstaw ciasto do piekarnika na 15 min, aż płatki lekką się zrumienią. Wyjmij i odstaw.
Składniki na mus:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej
- orzechy włoskie posiekane - garść
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej o odłożyć do przestygnięcia. Serek mascarpone i kremówkę umieścić w naczyniu, krótko zmiksować, do uzyskania jednolitej masy. Dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać lub krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Przygotowanie:
Na wystudzony owsiany spód wyłożyć mus czekoladowy, następnie udekorować sezonowymi owocami.
Piękny i taki wiosenny :)
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko! ja tez zapisałam i napewno go zrobię w niedalekiej przyszłości;) Dziękuję za inspirację!
OdpowiedzUsuńC-U-D-O-W-N-Y :)
OdpowiedzUsuńPiękna dawka zdrowia;)
OdpowiedzUsuńsuper! nie pomyślałabym żeby tego rodzaju ciasto podać jako tort, ale wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglada udekorowane taka masa owocow!
OdpowiedzUsuńPiszę się na kawałeczek, a nawet dwa!
OdpowiedzUsuńWygląda prześlicznie! I na pewno jest bardzo smakowity ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna propozycja! Torcik jak najbardziej w moim klimacie:)
OdpowiedzUsuńCiasto brzmi i wygląda bardzo zachęcająco. Na pewno warte wypróbowania! Przepis zapisuję i będę testować :) Pzdr Aniado (Lepszy Smak)
OdpowiedzUsuńImponujący i na pewno pyszny!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda no i jak na ciacho to przyzwoicie zdrowo :)
OdpowiedzUsuńfantastycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMniam:) same smakołyczki! Uwielbiam truskawki:)
OdpowiedzUsuńale super! na pewno pycha
OdpowiedzUsuńBabeczko Droga, cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu:), a raczej pomysłu, bo Twoje wypełnienie wygląda równie smakowicie, a masa czekoladowa z mascarpone na pewno jest taka obłędna, jak mówisz:)
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję:)
Świetnie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńWOW! Wygląda przepysznie! :))
OdpowiedzUsuńPrzeglądam własnie Twoj blog, jest tu duzo przepisów, które mi się podobają, ale ten torcik mnie rozwalił! Swietny pomysł, zapamiętuję go sobie.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia ślę!
Bardzo długo nosiłam się z zamiarem upieczenia tego pięknego tortu i dzisiaj właśnie wykorzystałam przepis na owsiany spód, wyszedł idealny :D jako wypełnienie ugotowałam pudding czekoladowy z żelatyną a na wierzchu karmelizowane banany:) ciasto wygląda bardzo efektownie aż szkoda je kroić:p
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za świetny przepis, jesteś dla mnie inspiracją Kingo, pozdrawiam:)