Szybki obiad na niedzielę Lasagna z mięsem mielonym - muszę przyznać że wyszła doskonała.
O dziwo zazwyczaj przygotowanie tego dania zajmowało mi dużo czasu tak dziś wyszło ekspresowo. Całej rodzinie bardzo smakowało - tak przynajmniej mówią:) Zachęcam do zrobienia.
Składniki:
500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowe
1/4 szklanki czerwonego wina - dzisiaj dodałam brandy bo wina nie miałam
2 cebule
3 ząbki czosnku
świeża bazylia
pomidory w puszcze
suszone pomidory
chili
olej
sół
pieprz
tymianek
oregano
zioła prowansalskie
mozarella tarta
ser dojrzewający - parmezan
sos beszamelowy:
4 łyzki masła
4 łyżki maki
1 litr mleka
gałka muszkatałowa
sól i pieprz do smaku
makaron do Lasagne
Sposób przygotowania:
FARSZ:
1. cebulę z czosnkiem pokrojona w drobna kostkę podsmażam na 3 łyżkach oleju
2. dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni, dodaję drobno posiekane chili (jeśli nie macie można użyć przyprawy w proszku), suszone pomidory i świeżo posiekaną bazylię
3. podlewam 1/4 szklanki brandy i duszę ok 10 minut,
4. dodaję pomidory w puszce i gotuję jeszcze kilka minut,
5. doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz ziołami: oregano, tymianek, zioła prowansalskie
6. odstawiam aby się przegryzło
jeśli farsz jest zbyt płynny dodaj do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml zimnej wody
SOS BESZAMELOWY:
1. w rondelku roztapiam masło
2. dodaję mąkę i mieszam aby powstała zasmażka
3. dodaję mleko i cały czas mieszam aby nie powstały grudki - aż zacznie przypominać gęsty krem
4. doprawiam gałką muszkatałową, solą i pieprzem
Zazwyczaj podczas przygotowywania beszamelu podgotowuje makaron do lasagni - na opakowaniach pisze że można przekładać nie ugotowane płaty ale są one twarde i danie nie smakuję tak dobrze.
SPOSÓB PRZEKŁADANIA
Do brytfanki wysmarowanej masłem kładziemy płaty makarony - równo obok siebie - następnie wylewamy na nie mięsny farsz. Ponowanie kładziemy makaron a na niego sosa beszamelowy. Powtarzamy czynność czyli znowu makaron - farsz mięsny - makaron- beszamel.
Ostatnia warstwę stanowi beszamel na niego układamy starta mozarellę i parmezan.
Całą lasagne wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika polecam zostawić ją na jakieś 15 minut - będzie nadal ciepła i będzie można ją ładnie pokroić.
Smacznego:)
I ta świeża bazylia... :)
OdpowiedzUsuńzadziwiające, że to danie ekspresowe, bo mnie się zawsze wydawało mocno czasochłonne ;-)
OdpowiedzUsuńWczoraj odtworzylam twoj przepis i wyszło NIEZIEMSKO! :) tylko nie umialam jej rak równo pokroic;) ale jak na pierwszy raz i tak jestem z siebie bardzo dumna:D
OdpowiedzUsuńDzisiaj Zrobiłam.Jest nieziemska i ten bechamel nadal taki "domowy" smak a nie taki papierowy jak z kartonika.Moj partner nie mogl sie nia najesc.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę że wypróbowałaś:) u mnie w domu wszyscy uwielbiają tą lasagnie:) pozdrawiam
UsuńJakie wino Pani poleca? Mam w domu tylko półwytrawną, czerwoną Kadarkę i zastanawiam się czy będzie pasowała?
OdpowiedzUsuń