czwartek, 4 sierpnia 2011

Szarlotka sypana kochanej Basi:)


Facebook ostatnio ogarnął wszystkich - również mnie! Cieszę się bo można dzięki niemu powrócić do znajomości z dzieciństwa. Do osób o których jak się myśli pojawia się nam na twarzy uśmiech:)
Przepis ten dostałam od koleżanki ze szkolnej ławki - kochanej Basi. Jest to dla mnie na pewno wyjątkowa osoba  - bo tak jak ja jest urodzona w tym samym dniu, miesiącu i roku, jest przesympatyczna i jak patrzę na jej piękną uśmiechniętą buzie na zdjęciach od razu  robi się dookoła pozytywny klimat. Potrafi zaczarować dziewczyna:)
Przepis szybciutko wypróbowany i stwierdzam że jest SUPER: bardzo szybkie, niekłopotliwe ciasto, pięknie się kroi, potrzeba do niego minimum składników a ten zapach w domu............... marzenie!!!Uwielbiam takie chwile w domu. Dziękuję Ci Basiu jeszcze raz i mocno ściskam.

A wszystkich zachęcam do spróbowania tego bajecznego, niezwykle szybkiego ciasta tym bardziej że sezon na jabłka już rozpoczęty:)

Składniki:
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
1 szklanka kaszy manny
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu lub wanilii
 170g zimnego masła

Sposób przygotowania:
1. Łączymy w jednej misce wszystkie sypkie składniki: mąkę cukier, kasze manna i proszek do pieczenia.
2. Jabłka trzemy na tarce na grubych oczkach chwilkę dusimy wraz z cynamonem.
3. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek  Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
5. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta - nie uklepywać.
6. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy.


1 komentarz:

  1. Ma i Facebook swe dobre i smaczne oblicze, to prawda ;-) szarlotka lepsza jednak od Facebooka ;-P

    OdpowiedzUsuń

drukuj