Mega czekoladowe ciasto. Mega pyszne. Niesamowite...
Skąd tak dziwna nazwa? Jest to amerykańskie ciasto, ma przypominać błotniste (mud) rozlewiska delty Mississippi. Jest mega wilgotne, ale nie mokre, przyjemnie rozpływa się w ustach. Nie jest ciężkie ani też za słodkie. Bardzo proste w wykonaniu a efekt niesamowity. Smak tego ciasta jest niepowtarzalny. Inspirację znalazłam tutaj.
Składniki:
- 250 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 180 ml wody
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g kakao
- 250 g cukru (lub mniej wedle uznania)
- 4 jajka
- 120 ml maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
- 2 łyżki oleju
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem (spód i boki), w taki sposób, by papier tworzył
'kołnierz' nad formą na dwa cm.
W rondelku o grubym dnie rozpuścić 180
ml wody, masło, czekoladę i kawę rozpuszczalną. Grzać na małym ogniu,
mieszając drewnianą łyżką łyżką do uzyskania gładkiego kremu.
Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
Do miseczki wsypać mąkę razem z kakao,
proszkiem i sodą i zmieszać z cukrem. Dodać 4 jajka roztrzepane z
maślanką i olejem i stopniowo wyrabiać łyżką. Powoli dodawać masę z
czekoladą, w końcu wlać ciasto do przygotowanej formy.
Piec w 160ºC przez około 1 godzinę i 20
minut (lub krócej - ciasto należy sprawdzać już po 50 minutach, by go
nie wysuszyć; moje piekło się krócej). Przed wyjęciem z piekarnika
należy wbić patyczek w środek ciasta: powinno być lekko wilgotne.
Zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia, wyjąć z tortownicy na
metalową kratkę i jeśli to konieczne, wyrównać jego powierzchnię.
Polewa:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 120 g śmietany kremówki
Nożem poszatkować czekoladę na polewę i
umieścić ją razem ze śmietanką nad kąpielą wodną. Wymieszać, do
uzyskania gładkiej i jednolitej polewy.
Kiedy polewa będzie letnia, rozsmarować ją na Mud Cake, pokrywając całkowicie jego powierzchnię (boki również).
Udekorować czekoladowymi zdobieniami wg
własnego uznania i podawać. Doskonałym dodatkiem będzie bita śmietana z
dodatkiem wanilii bądź cynamonu.
Smacznego :-)
przepyszne
OdpowiedzUsuńBardzo lubie to ciasto; zreszta w ogole Amerykanie wiedza sporo o slodkosciach i ich wypieki bywaja naprawde niezle :)
OdpowiedzUsuńsłowami "mega czekoladowe" skusiłaś mnie tym ciastem najmocniej!
OdpowiedzUsuńI to,jak czekoladowe!pycha;)
OdpowiedzUsuńMoja miłość :)
OdpowiedzUsuń