Po ostatnich zachwytach nad sernikiem szafranowym przyszła pora na wypróbowanie innych propozycji. I tak padło na sernik chałwowy. Musze przyznać, że miałam opory co do tego ciasta ale pierwszy kęs tak bardzo wszystkich zachwycał, że słyszałam tylko pochwały na jego temat. Sernik jest kremowy, idealnie słodki, polany przepyszną polewą, którą na pewno wykorzystam w innych przepisach.
Sernik chałwowy to na pewno propozycja do powtórzenia, mimo że nie lubię chałwy zjadłam go ze smakiem. Mój mąż zapytany o opinie powiedział:"jest bardzo dobry, inny, ale szafranowy jest najlepszy!"
Za inspirację dziękuję królowej serników Dorocie z Moich Wypieków:)
Składniki na spód:
- 100 g ciastek digestive
- 40 g masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać.
Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać. Odstawić.
Składniki na masę serową:
- 80 dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser
utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko
miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować,
tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki
wmieszać pokruszoną chałwę.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
Na
najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą -
sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na wyższej półce położyć formę z
sernikiem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w
lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą
(przepis poniżej) schłodzić przez 12 h w lodówce.
Polewa chałwowa:
- 150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej)
- pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
Chałwę
pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by
nie było grudek chałwy (zmiksowałam blenderem). Podgrzać, by polewa
lekko zgęstniała, mieszając by się nie przypaliła, zdjąć z palnika,
lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej
temperaturze ładnie zgęstnieje.
Smacznego :)
Wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńHahaha a ja mam duży kawał chałwy w szafce i nie zawaham się go użyć :D
OdpowiedzUsuńpewnie smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńja znam inną sernikową królową ;)
OdpowiedzUsuńa takiego serniczka chętnie bym spróbowała, tym bardziej, że chałwę uwielbiam :)
Oh nie... To musi być pyszne. Ale pokusa... :)
OdpowiedzUsuńChciałabym zrobić ten sernik, ale nie widziałam u nas (na pomorzu)ciastek digestiv. Jak one smakują? Czym można je zastąpić? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmożna zastąpić je innymi ciastkami owsianymi np. tymi
OdpowiedzUsuńhttp://www.e-commerce.pl/zdjecia/Ciastka-i-herbatniki/Zlotoklose-zbozowe-34880-big.jpg
a digestive wyglądają tak http://www.e-commerce.pl/zdjecia/Ciastka-i-herbatniki/Lu-Digestive-z-maki-pelnoziarnistej-34846-big.jpg
Usuńudanego wypieku:)
Dzięki dam znać jak wyszło :)
UsuńSernik pyszny jak mówili goście. Ja czasami mam problem z oceną własnych wypieków i w tym przypadku tak było. Na pewno zrobię go jeszcze raz :) Teraz czas na sernik szafranowy :)
OdpowiedzUsuńczy twaróg śmietankowy z presidenta może być?
OdpowiedzUsuńmoże być :)
Usuńno to robię :) i czuję, że to będzie hit :) do tego świąteczne muffinki z marcepanem i żurawinką, kokosowe gwiazdki i parę innych słodkości z Twojego bloga ;)
OdpowiedzUsuńjak ja przygotowywałam święta bez niego?? hmmm...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńwięc tak... mam nadzieję, że smakuje tak, jak wygląda...
OdpowiedzUsuńna spód dałam 200 g digestive, bo miałam trochę większą tortownicę i 100 g mi nie starczyło, a bynajmniej wydawało mi się, że ser będzie ciężki, żeby taka cienka warstwa z ciastek go utrzymała..
i ozdobiłam cukrowymi gwiazdkami na górze, a po boku prażonymi płatkami migdałów - nie miałam już orzechów włoskich..
i mogę na niego patrzeć i patrzeć - taki piękny :)
Mega sernik, uwielbiany. Muszę co chwilę powtarzać :)
OdpowiedzUsuńRobię ten sernik już od roku, albo może i więcej i mojej 'tradycyjnej' polskiej rodzinie, wszyscy go kochają. Święta i rodzinne okazję bez tego sernika nie smakują tak samo. Śmiesznie, bo zawsze robimy sernik tradycyjny i ten z chałwa :) no i podwójna porcje. Na 1.5 kg cukru spokojnie wystarcza nam szklanka cukru brązowego lub odpowiednio mniej ksylitolu. Dziękujemy za przepis :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za błędy. Słownik robi swoje. Oczywiście chodzi o 1.5 kg twarogu :)
UsuńI like this website it’s a master piece! Glad I found this on google. 토토사이트
OdpowiedzUsuńwhoah this weblog is great i like studying your posts. Keep up the great work!
OdpowiedzUsuń카지노사이트
카지노사이트홈
카지노