Dziś szybki wpis bo nie ma na nic czasu:(( Świąteczna gorączka i mi się udziela - powoli!!
Bezy to ulubione słodkości mojego męża - poniżej przedstawiam wersję zimową czyli z owocami o tej porze roku dostępnymi - kiwi i pomarańcza. Zapraszam:)
• 5 białek (ogrzanych do temperatury pokojowej, najlepiej wyjętych z lodówki dzień wcześniej, dobre są białka starsze)
• 250 g drobnego cukru
• 1 łyżeczka octu winnego
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej + dodatkowo do podsypania blaszki
• opcjonalnie - 1/4 - 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
• 250 g drobnego cukru
• 1 łyżeczka octu winnego
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej + dodatkowo do podsypania blaszki
• opcjonalnie - 1/4 - 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Przygotowanie:
- Beza: Blaszkę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem, posmarować masłem lub olejem i oprószyć mąką ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do 120 stopni.
- Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo (po 3 łyżki na raz) dodawać cukier, ciągle miksując przez około 4 minuty po każdej dodanej dawce (czas ubijania bezy zależy od prędkości i mocy miksera, trzeba obserwować bezę jak się zachowuje, czy cały cukier jest dobrze zmiksowany i czy beza staje się stopniowo błyszcząca i gęsta, taka powinna być na końcu ubijania).
- Dodać ocet winny, mąkę ziemniaczaną i kardamon, zmiksować do połączenia się składników.
- Bezę wyłożyć na blaszkę w kształcie dwóch jak największych okręgów. Wstawić do piekarnika na półkę niższą niż środkowa, tak aby sama beza była nie wyżej niż w środku piekarnika. Piec przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec dalej przez 60 minut (jeśli mamy czas możemy piec dłużej - w sumie 2,5 godziny). Wyłączyć piekarnik i studzić bezę w zamkniętym piekarniku przez jak najdłuższy czas np. kilka godzin. Po wysuszeniu bezy odkleić ją z papieru do pieczenia i ułożyć na metalowej kratce.
- KREM : 300ml śmietany kremówki ubić dodać 250g mascarpone i chwilkę miksować, dodać cukru pudry wg uznania.
Smacznego:))
Uwielbiam takie połączenia...słodka beza,kwaskowate owoce i delikatny krem.
OdpowiedzUsuńKinguś...
OdpowiedzUsuńPiszesz, że po 30 minutach zmniejszamy do 100st., a ile ma być wcześniej?
piszę na samym początku 120 C
Usuń"Beza: Blaszkę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem, posmarować masłem lub olejem i oprószyć mąką ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do 120 stopni."
Dzień dobry, czy beza ma być miękka w środku, bo robiłam z przepisu i taka mi właśnie wyszła..? wydaję mi się, że wyszła nie taka jak powinna, więc zastanawiam się co źle zrobiłam, bo robiłam zgodnie z przepisem..
OdpowiedzUsuńWitam:) beza powinna być chrupka sucha z zewnątrz a środku powinna być miękka pianka .
UsuńWitaj Kingo :) Mam jedno małe pytanko ... czy bezy pieczesz z termoobiegiem czy tylko góra dół ? Gorąco pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńgóra dół :)
UsuńWielkie dzięki :) Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńA czy zdradzisz nam swój przepis na tą słynną bezę którą zrobiłaś furorę w finale :)
OdpowiedzUsuńPROSZĘ:)
Usuńhttp://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/kinga-paruzel-torciki-bezowe-z-winnym-kisielem-i-advocatem-z-borowkami,67998.html
alle jestem dumna ;d to byla moja pierwsza beza i mimo iz nie wszystko wyszlo tak jak powinno ( zamiast 2 kolek zrobilam jedno duze serce i moze dlatego tak wyszlo) to i tak mi i mojemu mężusiowi bardzo sie spodobalo i bede tworzyc kolejne bezy z Twoich przepisów :) dzieki wielkie! super blog :)
OdpowiedzUsuńa ja mam pytanie - po co robić 2 kręgi? czy potem trzeba je przełożyć kremem?
OdpowiedzUsuńnie:) powstają dwa osobne torty lub można zrobić jeden duży:)
Usuńracja niezrozumiale napisane:) zaraz poprawię
Najlepsza beza na świecie :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam już 2 bezy z przepisów Kingi i oba wychodzą wyśmienicie!
Dziękuję!
wlasnie ogladam sezon 1 Masterchefa i koniecznie musze wyprobowac tak chwalona przez jurorow Twoja beze ..... i niezmiernie sie ciesze, ze znalazlam juz przepis :)))
OdpowiedzUsuń