Ostatnio zaproponowałam na moim, profilu FB abyście dawali swoje przepisy.
Zagościła już na blogu beza Dorty teraz pora na ciasto Iwony - jabłecznik z budyniem. Mój przepis jest nieco zmodyfikowany, zamiast jabłek użyłam brzoskwiń zaprawionych z cynamonem, a budyń powstał z mleka i z syropu. Jest to smaczne lekkie ciasto, ładnie wyrasta, nie sprawia problemów. W oryginalnym przepisie budyń przykryty jest ponownie ciastem, ja ostatnio mam ochotę na migdały także one udekorowały ciasto.
Zapraszam
1 = 250 g kostka margaryny lub można zastąpić 250 g masła
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe
1 litr mleka
pół szklanki cukru
1 kg jabłek
Składniki na moją wersję z brzoskwiniami (na tortownicę o średnicy 24cm)
1/2 kostki margaryny = 125 g lub można zastąpić 125 g masła
2 jajka
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy
300 ml mleka + 200 ml syropu z brzoskwini z puszki
2 łyżki cukru
płatki migdałów do posypania
cukier trzcinowy
Przygotowanie ciasta (zależy jaki wariant wybierzesz dostosuj proporcję:))
1. Margarynę utrzeć z cukrem na puszysta masę.
2. Dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i pianę ubita z białek.
3. Ugotować w międzyczasie budyń
Wersja na jabłecznik z budyniem : ugotować wg instrukcji na opakowaniu oraz zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach. 1/2 Ciasta wylać na blaszkę rozłożyć starte jabłka można je posypać cynamonem i cukrem jeśli są kwaśne,na to wykładamy gorący budyń i rozsmarowujemy resztę ciasta. Pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem .
poniżej zdjęcia Pani Iwony
poniżej zdjęcia Pani Iwony
Moja wersja na ciasto z brzoskwiniami: mleko połączyć z syropem z puszki brzoskwiń i postępować wg instrukcji na opakowaniu czyli przeważnie zagotować 300ml płynu (mleko+syrop) w pozostałych 200ml wymieszać proszek budyniowy. Kiedy płyn się zagotuje dodać pozostałe 200ml i cały czas mieszać do zgęstnienia. Radzę skosztować czy budyń jest odpowiednio słodki
Ciasto wylać na blaszkę, wylać na nie budyń, następnie poukładać brzoskwinie pokrojone w ćwiartki. Posypać płatkami migdałów i cukrem trzcinowym jeśli są kwaśne. Pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem .
Smacznego.
Ciacho na pewno smaczne i tak tez wyglada.Ja znam troche inna wersje ciasta jablkowego,ktore Tobie posluzylo jako inspiracje.Ciasto kruche,na to kladziemy mase z jablek ugotowanych z budyniem,ale nie uzywamy mleka do ugotowania budyniu tylko bialego musujacego wina jablkowego tzw.Apfelwein,pieczemy tak przygotowane ciasto.Po wystudzeniu ,kladziemy na ciasto ubita smietane,posypujemy cynamonem i krojonymi migdalami.Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda. Takiego z budyniem jeszcze nie miałam okazji próbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Zrezygnowanie z wierzchniej warstwy ciasta to była dobra decyzja. Teraz wygląda lekko i pięknie z migdałową posypką :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ta wersja,muszę zaopatrzyć sie w brzoskwinie i spróbować.
OdpowiedzUsuńo jakim smaku powinien być budyń?
OdpowiedzUsuńdzięki już poprawiłam! waniliowy:)
UsuńI czy można użyć masła zamiast margaryny? Pół kostki to ile gram? Dziękuję za odpowiedź :-)
OdpowiedzUsuńjasne:) dodałam do przepisu opcję z masłem i podałam gramaturę:)
UsuńOMG ale pyszności <3
OdpowiedzUsuńdziękuje!!! :)
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto wygląda pięknie, aż się chce je zjeść!
OdpowiedzUsuńWersję szarlotki z budyniem znam i lubię, ale ta brzoskwiniami bardo mi się podoba! Wygląda super apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
hm, bardzo ciekawa propozycja.
OdpowiedzUsuńchociaz mi nieznana, od dziś poznam ją z przyjemnością! :]
Bardzo ładne zdjęcia!!!! Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńniech tylko znajdę swoją formę do pieczenia w stosie nierozpakowanych pudeł po przeprowadzce a zaraz przepis wypróbuję!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i mocno trzymam kciuki za dalsze sukcesy w masterchef!
Wyglada przepysznie jedna i druga wersja:-)
OdpowiedzUsuń