Kiedy napisała do mnie Pani Weronika Chilmon na fanpagu bloga (klik TUTAJ) od razu złapałyśmy wspólny język. Tak jak ja jest pasjonatką kuchni a jej przepisy publikowane są na łamach Nasz Racibórz i Cafe Rybnik.
Od razu przejrzałam wszystkie receptury i muszę przyznać, że są naprawdę smaczne:) Mnie skusił bardzo szybki placek ze śliwkami. Nie ma to jak pyszne, tradycyjne ciasto na leniwe popołudnie. Przepis lekko zmodyfikowałam o cynamon, imbir, świeży tymianek i lawendę które idealnie pasowały mi do śliwki Renklody. mmmmmmmmmm PYCHA!! Dziękuję Pani Weroniko! jest Pani fajną otwartą Babką:) a takich ludzi uwielbiam:)
A może Wy macie jakieś przepisy które chcecie aby znalazły się na tym blogu?Albo inne życzenia, sugestię? czekam na propozycje:)
Zapraszam po przepis
3 duże jaja
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dkg margaryny -rozpuszczonej i ostygniętej
80 dkg śliwek ja użyłam odmiany Renkloda
cukier trzcinowy
2. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i rozpuszczoną margarynę -wymieszać.
3. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
4. Układać wypestkowane śliwki,stroną przeciętą do góry.
świeży tymianek
lawenda
cynamon i imbir
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1.Jaja,cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę (około 8 minut) 2. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i rozpuszczoną margarynę -wymieszać.
3. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
4. Układać wypestkowane śliwki,stroną przeciętą do góry.
5. Śliwki posypać cukrem trzcinowym, imbirem i cynamonem według własnego uznania.
6. Piec 180-190 stopni około 40 minut do momentu "suchego patyczka"
7. Po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem, świeżymi listkami tymianku i kwiatami lawendy.
Smacznego:)
Bardzo smakowite ciasto. Ze śliwkami bardzo lubię, a renklody są bardzo pysznymi owocami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wzajemnie,Pani też jest super!!!!
OdpowiedzUsuńTeraz patrzę iż dodała Pani tymianek,imbir i lawendę,a zwykły cukier zastąpiła trzcinowym..Niesamowite połączenie,ja nigdy bym na to nie wpadła;)Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych sukcesów;)
OdpowiedzUsuńFajny, prosty przepis. Lubię śliwki, ale jeszcze nigdy nie użyłam do ciasta renklod. Myślałam, że się rozlecą...A u Ciebie tak pięknie, smacznie i kolorowo. Daj kawałek!
OdpowiedzUsuńOch, uwielbiam takie aromatyczne, ziołowe połączenia!
OdpowiedzUsuńto ciasto ma swój niepodważalny urok ;)
OdpowiedzUsuń