To ciasto przygotowuje się ekspresowo. Podobnie jak w muffinach mieszamy tylko mokre składniki z suchymi. Dzięki maślance jest wilgotne i długo świeże, za to olej sprawia że jest puszyste i lekkie. Placek ten zrobiłam z jagodami ale można je zastąpić innymi owocami lub bakaliami.
Składniki:
100 g jagód (mogą być mrożone)
składniki mokre:
1 szklanka maślanki lub kefiru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
0,5 szklanki oleju
3 jajka
składniki suche:
1 łyżeczka skórki z cytryny
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
KRUSZONKA:
100 g masła
100 g mąki
100 g cukru
20 g sezamu
20 g migdałów w płatkach.
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra - dół. Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i obsypać mąką.
2. Wszystkie składniki kruszonki wymieszać ze sobą. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta. (sezam i migdały można pominąć).
3. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche.
4. Składniki mokre dobrze wymieszać do ich połączania.
5. Składniki mokre przelać do składników suchych szybki i dokładnie wymieszać.
6. Ciasto przelać do formy, posypać jagodami, a na samą górę kruszonkę.
7. Piec 1 godzinę. Wystudzić i obsypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
proste, ale takie ciasta smakują najlepiej ;)
OdpowiedzUsuńPiękny i prosty tak jak lubię
OdpowiedzUsuńpyyyyysznie tu u Ciebie :) piękne foto i wg. dodaje do często oglądanych i
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie...
http://bibelotyiszpargaly.blogspot.com/
No, to się nazywa godne powitanie nowego tygodnia :)
OdpowiedzUsuńPięknie, pysznie i ludowo!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Zosia.
Świetny placek, wspomnienie lata :)
OdpowiedzUsuńmm, pycha:)
OdpowiedzUsuńKinga! Pyszności robisz, chyba się wproszę na kawałek chociaż wątpię, że został :)
OdpowiedzUsuńMaślanka w ciastach daje bardzo specyficzny i wyczuwalny posmak- uwielbiam! Daję też często do muffin, o których wspomniałaś. Ciasto z jagódkami...to jest to! Mam swoją porcję zamrożony niebieskich kuleczek :D
OdpowiedzUsuńo to coś idealnego dla mnie bo jakoś nie przepadam za suchymi ciachami pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWspaniały jest piernik zrobiony na kefirze, jest super wilgotny i długo zachowuje świeżość:) Serdecznie Ci go polecam droga Kingo:) Oto przepis:
OdpowiedzUsuń4 szkl. mąki
2 szkl. cukru
4 łyżki cynamonu
2 łyżki sody
4 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
Składniki suche wymieszać dobrze ze sobą, następnie dodać duże opakowanie maślanki ok 400 ml, 3 łyżki dowolnego dżemu, ja dodaje porzeczkowy (czarna porzeczka) 1,5 szklanki oleju i 3 całe jaja. Dokładnie wymieszać.
Dziękuję Olu! z pewnością wypróbuje:) lubię takie przepisy
UsuńO jacież! Ale to musi być pyszne!!!
OdpowiedzUsuńPycha, ale bym zjadł sobie <33333
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam do rewanżu u nas:
www.ourloveourpassion.blogspot.com
Uwielbiam ciasta na maślance :) W lecie szalałam z mirabelkami właśnie wrzucając je do tego typu wypieku :) talerzyk z gorącym jeszcze ciastem (ja bym je polała kwaśną śmietanę - przyzwyczajenia z dzieciństwa), gorąca herbata, grube skarpety na stopach, dresy i książki kulinarne wokół :) idealne sobotnie popołudnie :)) Ściskam serdecznie!
OdpowiedzUsuńfantastyczny kawałek do porannej kawy :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się pysznie, jak wszystkie Twoje wypieki :)
OdpowiedzUsuńśliczne serwetki!
Wygląda bardzo apetycznie :) Robiłam podobne ciacho na jogurcie - pychota :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadam się ciastem wg Twojego przepisu:) Co prawda nie znalazłam nigdzie mrożonych jagód więc musiałam się posilić swoimi zapasami z piwnicy. I tak ciasto powstało z konfiturą gruszkowo - imbirową... wyszło pyszne!!! Idealnie wyrosło i ten zapach:) Nie wiem jak smakuję z jagodami, ale gruszka z imbirem świetnie do niego pasują:) Niestety nie widziałam dziś całego odcinka DDTVN ale i tak widziałam, że same smakołyki tam robiłaś:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia ze śnieżnych Katowic :)
Moje wygląda trochę inaczej, bardziej wyrosło, jagody nie opadły, ale teściowa się dzisiaj zajadała :-) PYCHA. Zrobiłam na maślance. I znając mojego męża zniknie w jeden dzień. Niedługo kolej na racuchy Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńczy mozna zastąpić skórkę z cytryny skórką z pomarańczy?
OdpowiedzUsuńjasne:)
Usuń