wtorek, 22 stycznia 2013

Wieprzowina z woka

Czasami u nas w domu powstają dania z "niczego". W tym wypadku może to za duże słowo ale mieliśmy ochotę na szybką, lekką i ciepłą kolację. Został nam tylko cienki ryżowy makaron i on wykończył pyszną polędwiczkę smażoną metodą stir-fry oraz warzywa również tak przygotowane.
Ważne jest w tej metodzie aby wszystkie składniki wcześniej pokroić. Najlepiej smażyć je na woku ponieważ jego kształt umożliwia szybkie mieszanie i równomiernie rozprowadza temperaturę.
Metoda ta gwarantuje smaczny posiłek w mgnieniu oka. Zobaczcie sami. 
Składniki:
na 2-3 porcje
1 polędwiczka wieprzowa
sos sojowy
papryczka chili
mieszanka chińska warzyw mrożonych ok 2 garście (mieszanka chińska to mrożonka w skład której wchodzą: kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby chińskie, marchew,cebula. Kupuje się to w delikatesach albo w marketach)
3 ząbki czosnku
2 szalotki
makaron ryżowy.
1-2 łyżki oleju rzepakowego
sól 
pieprz
garść pietruszki

Przygotowanie:
1. Polędwiczkę wieprzową pokroić w paski lub kostkę, przyprawić sosem sojowym, chili i pieprzem
2. Obrać 2 ząbki czosnku i szalotkę - czosnek  przecisnąć przez praskę, a cebule pokroić na talarki lub piórka
3.  Rozgrzewamy w woku 1 łyżkę oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy 1  ząbek czosnku rozgnieciony ręką.
4. Po ok 30 sekundach  dodajemy same mięso (sos zostawiamy w misce). I smażymy szybko mieszając ok 4-5 min. 
5. Następnie dodajemy czosnek  przecisnąć przez praskę, pokrojona cebulę i znowu energicznie mieszamy.
Na sam koniec dodajemy sos z marynaty i wszystko razem smażymy jeszcze 1 min
6. Mięso przekładamy do osobnej miski.
7. Makaron ryżowy ok pół opakowania zalewamy gorącą wodą i przykrywamy na ok 3 min lub tak jak pisze na opakowaniu.
7. Warzywa smażymy również na rozgrzanym woku z 1 łyżką oleju przez ok 3-5 min. Doprawiamy sola i pieprzem
8. Końcowym etapem jest połączenie wszystkich składników w woku tzn. warzyw,, posiekanego drobno chili, mięsa, odcedzonego makaronu, oraz doprawienie sola i pieprzem. Szybkie ich zamieszanie z garścią świeżej pietruszki.

Smacznego:)

20 komentarzy:

  1. To, co lubię! :) Aż trudno uwierzyć, że to danie takie na "chybcika" ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie.
    Pozdrawiam Zosia.

    OdpowiedzUsuń
  3. takie dania lubię bardzo może nawet najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Kingo,czy mogę użyć polędwiczki wieprzowej?Super Pani wypadła w programie DDTVN Pozdrawiam Pani koniki,bo pewnie czytają ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak:) oczywiście ja tez takiej użyłam:)
      dziękuje bardzo za ciepłe słowa i mam prośbę aby pisać do mnie po imieniu:) pozdrawiam

      Usuń
  5. Pani Kingo, doskonałe!
    Jak dużo trzeba dodać sosu sojowego? Dziś zrobiłam to danie, dałam na oko, ale wyszło przepyszne, mimo, że zrobiłam bez makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super:) ja dałam ok 5 łyżek.
      proszę po imieniu się do mnie zwracać :)

      Usuń
  6. Och! Uwielbiam tą mieszankę chińską :) Danie wygląda wspaniale, moje smaki! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kingo, częściej racz nas takimi wytrawnymi daniami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooo mamo! Trafiliśmy tu przypadkiem i nie wiedzieliśmy że Ty bloga prowadzisz! No to teraz będę zmuszona gotować Panu Narzeczonemu te cuda które Ty gotujesz!

    dwojedopoprawki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie! Mmm ♥
    + Obserwuję i liczę na rewanż :3
    http://best-frieend.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. nie jem mięsa, ale mój chłopak je wcina za nas dwoje :) przepis zapisuje, pięknie wygląda!

    www.chilli-choco-latte.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

drukuj