Dzisiaj zapraszam na wspaniały deser Eton Mess. Jest to tradycyjny angielski deser składający się z truskawek, bezy i pysznego kremu. Moja wersja jest z malinami i borówkami i uważam że świetnie pasują. Wiele razy go robiłam i wiele razy go zrobię bo można bardzo fajnie go modyfikować. Ja już mam ochotę na wersję z pistacjami, Grand Marnier i figami. A jakie są wasze propozycje?
6 białek
300g cukru drobnego do wypieków lub cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Białka ubić na sztywna pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier aż się dobrze rozpuści. Na sam koniec do masy dodać mąkę i ocet i dobrze wymieszać.
2. Masę bezowa wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nastawionego na temp 180C na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp do 150C i suszyć bezę 1,5h.
składniki na krem:
500g mascarpone
300ml śmietanka kremówka 36%
2 żółtka
4 łyżki cukru.
sok i skórka z cytryny
przygotowanie:
1. Żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej.
2. W misce ubić śmietanę na sztywno.
3. Utarte żółtka połączyć z mascarpone, sokiem i skórka z cytryny tak aby powstała gładka masa.
4. Dodać ubita śmietanę i delikatnie wymieszać.
składniki Eton Mess:
krem na bazie mascarpone (przepis powyżej)
bezy (przepis powyżej)
owoce: borówka i malina
przygotowanie:
1. w dużej szklanej misce układać na przemian: bezę - krem - owoce.
Smacznego:)
Ja jadłam u Arka z bloga "Eat after reading" z truskawkami i bazylią ;)
OdpowiedzUsuńdołóż mięty i masła orzechowego :) mniam mniam
UsuńJak dla mnie jest to deser idealny:-)
OdpowiedzUsuńw końcu muszę przygotowywać ten deser, wiele o nim słyszałam. Twój wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńAle śliczny bałagan! Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Eton Mess jak sama nazwa wskazuje, to bałagan. Nie podaje się tego warstwami, tylko delikatnie wymieszane. Moja ulubiona wersja zdecydowanie z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńWłaśnie sobie oglądam Master Cheff :) I widziałam Ciebie i twoje danie:) Bardzo mi się podobało:) I Twój występ i twoje danie:) Mam nadzieję, ze będę oglądać Cie dalej:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńOglądałam wczoraj Master Cheff, gratuluję występu i awansu do kolejnego etapu:) Powodzenia:)
OdpowiedzUsuńGratuluję fartucha w Master Cheff:)! Mam nadzieję, że wszystko potoczyło się po najlepszej myśli:D
OdpowiedzUsuńCzemu mi się 2 razy zważył krem mascarpone, raz- gdy do serka dodawałam śmietanę, 2 raz gdy wlewałam rozpuszczona białą czekoladę?
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego dodawałaś białą czekoladę ja jej nie użyłam więc może to spowodowało zważenie:)
Usuńtemperatura składników odgrywa tez istotna rolę.
Mascarpone zawsze dobrze miksuje przed dodaniem śmietany, tak aby powstała gładka masa
Usuń