czwartek, 6 września 2012

Eton Mess moja wersja:)

Dzisiaj zapraszam na wspaniały deser Eton Mess. Jest to tradycyjny angielski deser składający się z truskawek, bezy i pysznego kremu. Moja wersja jest z malinami i borówkami i uważam że świetnie pasują. Wiele razy go robiłam i wiele razy go zrobię bo można bardzo fajnie go modyfikować. Ja już mam ochotę na wersję z pistacjami, Grand Marnier i figami. A jakie są wasze propozycje?


Przepis na bezy:
6 białek
300g cukru drobnego do wypieków lub cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
szczypta soli

Przygotowanie:
1. Białka ubić na sztywna pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier aż się dobrze rozpuści. Na sam koniec do masy dodać mąkę i ocet i dobrze wymieszać.
2. Masę bezowa wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nastawionego na temp 180C na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp do 150C i suszyć bezę 1,5h.


składniki na krem:
500g mascarpone
300ml śmietanka kremówka 36%
2 żółtka
4 łyżki cukru.
sok i skórka z cytryny

przygotowanie:
1. Żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej.
2. W misce ubić śmietanę na sztywno.
3. Utarte żółtka połączyć z mascarpone, sokiem i skórka z cytryny tak aby powstała gładka masa.
4. Dodać ubita śmietanę i delikatnie wymieszać.


składniki Eton Mess:
krem na bazie mascarpone (przepis powyżej)
bezy (przepis powyżej)
owoce: borówka i malina

przygotowanie:
1. w dużej szklanej misce układać na przemian: bezę - krem - owoce.


Smacznego:)

12 komentarzy:

  1. Ja jadłam u Arka z bloga "Eat after reading" z truskawkami i bazylią ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dołóż mięty i masła orzechowego :) mniam mniam

      Usuń
  2. Jak dla mnie jest to deser idealny:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. w końcu muszę przygotowywać ten deser, wiele o nim słyszałam. Twój wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale śliczny bałagan! Wygląda obłędnie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Eton Mess jak sama nazwa wskazuje, to bałagan. Nie podaje się tego warstwami, tylko delikatnie wymieszane. Moja ulubiona wersja zdecydowanie z rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie sobie oglądam Master Cheff :) I widziałam Ciebie i twoje danie:) Bardzo mi się podobało:) I Twój występ i twoje danie:) Mam nadzieję, ze będę oglądać Cie dalej:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oglądałam wczoraj Master Cheff, gratuluję występu i awansu do kolejnego etapu:) Powodzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratuluję fartucha w Master Cheff:)! Mam nadzieję, że wszystko potoczyło się po najlepszej myśli:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Czemu mi się 2 razy zważył krem mascarpone, raz- gdy do serka dodawałam śmietanę, 2 raz gdy wlewałam rozpuszczona białą czekoladę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem dlaczego dodawałaś białą czekoladę ja jej nie użyłam więc może to spowodowało zważenie:)
      temperatura składników odgrywa tez istotna rolę.

      Usuń
    2. Mascarpone zawsze dobrze miksuje przed dodaniem śmietany, tak aby powstała gładka masa

      Usuń

drukuj