czwartek, 27 września 2012

owsianka na drugie

Uwielbiam owsiankę jak robi się zimno i mimo, że za oknem pięknie świeci słońce ja czuję że zbliża się zima.   Korzystam póki jeszcze mogę z sezonowych owoców, udało mi się kupić maliny! Ale pysznie smakują z ciepłą owsianką, a ile zdrowia w moim słoiczku do pracy. Polecam każdemu takie drugie śniadanie.


 Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych górskich*
  • 2 łyżki płatków żytnich
  • 1 łyżka zarodków pszennych
  • 300 ml mleka 2%
* płatki owsiane górskie lepiej dzień wcześniej namoczyć w wodzie

Przygotowanie:
Płatki owsiane, żytnie i zarodki pszenne zalać mlekiem i gotować aż płatki będą miękkie i powstanie gęsta masa. Do słoika wlać część owsianki, przełożyć malinami i ponownie przykryć owsianką. 




A już niebawem zapraszam na fotorelacje - w roli głównej nasz pies Chili!!


13 komentarzy:

  1. Piszesz o nadchodzącej zimie a w słoiczkach malinowe lato:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na śniadanie do pracy! Szczególnie, że w słoiczku wygląda bardzo apetycznie i jednocześnie jest bezproblemowa w transporcie :-)

    Serdecznie Cię pozdrawiam i życzę miłego dnia,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  3. JA właśnie siedzę przed monitorem z owsianką, ale z gruszką :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę, świetny pomysł :) Zjadłabym sobie taką w szkole

    OdpowiedzUsuń
  5. też kocham owsiankę, BARDZO! wczoraj jadłam z dynią ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Owsianka to najlepsza rzecz jaka mnie spotkała :P A jaki to zdrowy posiłek :))

    OdpowiedzUsuń
  7. aż mi slinka cieknie!:) pychota na śniadanko

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale narobiłaś mi ochoty na malinki. O zimie jeszcze nie myślę, jesień też mi nie w głowie. Pogoda za oknem póki co nas rozpieszcza, więc trzeba z tego korzystać;)

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. mhm, słoiczkowa wersja jest świetna. nawet do szkoły! można ją zabrać wszędzie i cieszyć się smakiem domowej owsianki o każdej porze dnia ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo mi posmakowała pieczona owsianka. Troszkę mniej pracy niż przy gotowanej, ale ta Twoja kusi, oj kusi.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham owsiankę! Tylko jadam zwykłe otręby, nie przerobione w formie płatków właśnie. Te pierwsze są zdrowsze i mają więcej składników odżywczych :)
    Trzymam kciuki za MC!

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam owsiankę, jem prawie codziennie na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń

drukuj