niedziela, 25 września 2011

Tort śmietankowy z brzoskwiniami


W niedzielę musi być na stole "coś słodkiego" więc szybciutko zrobiłam tort śmietankowy z brzoskwiniami. To lekkie ciasto przełożone kremem śmietankowym z kawałkami brzoskwiń.
Przepis na biszkopt jest niezawodny!!!  Wychodzi mi zawsze idealny - piękny -wysoki i puszysty. A najdziwniejsze jest w nim to że trzeba nim rzucić o ziemię!!! Przeczytajcie przepis. Znalazłam go na pięknym blogu Doroty.

Składniki na biszkopt do tortownicy 20 - 22 cm:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.






Składniki na krem:
330 ml smietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
puszka brzoskwiń


Śmietanę ubić na sztywno  pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać. Pokrojone w drobna kostkę, odsączone z zalewy  brzoskwinię wymieszać z kremem.

Sposób przygotowania:
biszkopt pokroić na 2 blaty. Pierwszy posmarować dżemem brzoskwiniowym i na to 1/4 kremu, przykryć kolejnym blatem. Ponownie wyłożyć krem - 1/2 i przykryć blatem. Tort udekorować pozostałym kremem i brzoskwiniami.

Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. słodkie niedziele są cudowne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. do tego biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia?bo naprawde pieknie wyrosl :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wesołe ciasto:) na pewno smakuje doskonale

    OdpowiedzUsuń
  4. annaz - bez proszku do pieczenia!! naprawdę polecam ten przepis!!ale koniecznie należy rzucić ciastem!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. To nie jest wcale takie wcale "coś" - dla mnie to już rozpusta na całego taki smakowity torcik ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś zrobiłam to ciasto. Jest ok ale biszkopt wyszedł dwa razy niższy. Dało się go przekroić jedynie na dwie części. :-)

    OdpowiedzUsuń

drukuj