sobota, 26 listopada 2011

Ciasto "cycki murzynki"

Zapraszam na pyszne ciasto o śmiesznej nazwie "cycki murzynki". Jest to bardzo dobry przekładaniec, ładnie się kroi i szybko zaspakaja ochotę na "coś słodkiego". Ciasto jest trochę pracochłonne ale smakiem wynagradza trud włożony w jego przygotowanie.
Warto spróbować tego przepisu.
Biszkopt:
150 g mąki pszennej
100 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x40 cm. Piec w temp. 150 stopni przez 30 min.

Ciasto makowo - kokosowe:
210 g cukru
3/4 szklanki maku
100 g wiórków kokosowych
6 białek

Białka ubić z cukrem. Wsypać wiórki, mak i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 min.

Masa budyniowa:
370 ml mleka
250 g margaryny
6 żółtek
1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
opcjonalnie galaretka cytrynowa


120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Dodać galaretkę w proszku i wymieszać do rozpuszczenia w masie. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.

Ponadto:
polewa czekoladowa (2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 5 łyżkami słodkiej śmietany)
dżem mandarynkowy lub pomarańczowy (300 g)
120 g biszkoptów
125 ml białego, półsłodkiego wina
rodzynki (garstka) do dekoracji

Wykonanie ciasta:
Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo - kokosowe. Ciasto posmarować masą, wyrównać. Na wierzchu ułożyć biszkopty namoczone w winie. Udekorować rodzynkami i polać polewą.

Smacznego:)















Smacznego :)

20 komentarzy:

  1. Nazwa zapewne przyciągnie wielu panów, nie tylko tych, co są łasuchami ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam to ciacho! Jest świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cycki murzynki to jedno z moich ulubionych ciast. U Ciebie prezentuje się wyjątkowo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakkolwiek to nie zabrzmi, nigdy nie próbowałam cycków murzynki :)) Marketingowo sukces murowany!

    OdpowiedzUsuń
  5. a u góry wymieary tej blaszk są 20x40?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie słyszałam o takim cieście. Nazwa bardzo intrygująca ;) Chyba trochę czasochłonna rzecz, prawda? Nie wiadomo czy ta nazwa niedługo nie zostanie zakazana :) niedawno się nad tym zastanawiałam... http://topestka.blogspot.com/2012/11/niepoprawnosc-polityczna.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak trochę czasu należy poświecić na te ciasto:) ale warto

      Usuń
  7. Bardzo dobre ciasto ,robie je juz dobrych pare lat ,smakuje wysmienicie .Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam to ciasto ! ten "biszkopt" z makiem jest przepyszny ! wszystko idealnie się łączy , bardzo dawno to ciasto jadłam ale pamiętam jeszcze jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam niedawno "cycki murzynki" - rewelacja. Wszystkim baaardzo smakowało. Pyszna jest ta warstwa z białek i maku, no i oczywiście biszkopty nasączone winem :) Dodatek galaretki cytrynowej do masy nie powinien być opcjonalnie, tylko obowiązkowo :D ożywia i dodaje tego "czegoś" :) Na pewno jeszcze kiedyś powtórzę to ciacho, ale zmienię jedną rzecz - dam zdecydowanie mniej masła, tylko tak symbolicznie. Jak na mój gust warstwa kremu była trochę zbyt gruba i ciężka. Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne super przepisy, bo wiele z bloga już wykorzystałam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Kingo:) bardzo się cieszę że smakowało i dziękuję za cenne uwagi. One również innym pomogą przy przygotowaniu tego ciasta. Zapraszam po inne przepisy:)
      jeszcze raz dziękuję za korzystanie z przepisów:)

      Usuń
    2. Kingo a co zamiast wina? Ciasto będą jadły dzieciaczki...

      Usuń
    3. Kasiu sokiem pomarańczowym , albo herbatką malinową wg uznania:)

      Usuń
  10. znam to ciacho :)) UWIELBIAM , jest jeszcze placek o nazwie "Niebo w gębie " z jabłkami :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto jest świetne,smakuje wybornie.Tyle że ja od zawsze robię po mojemu ;)
    http://przyjemnezpozytecznym.blogspot.com/2012/01/ciasto-makowo-kokosowe.html

    OdpowiedzUsuń

EBOOK

drukuj