wtorek, 29 listopada 2011

Sernik chałwowy

Po ostatnich zachwytach nad sernikiem szafranowym przyszła pora na wypróbowanie innych propozycji. I tak padło na sernik chałwowy. Musze przyznać, że  miałam opory co do tego ciasta ale pierwszy kęs tak bardzo wszystkich zachwycał, że słyszałam tylko pochwały na jego temat. Sernik jest kremowy, idealnie słodki, polany przepyszną polewą, którą na pewno wykorzystam w innych przepisach. 
Sernik chałwowy to na pewno propozycja do powtórzenia, mimo że nie lubię chałwy zjadłam go ze smakiem. Mój mąż zapytany o opinie powiedział:"jest bardzo dobry, inny, ale szafranowy jest najlepszy!"
Za inspirację dziękuję królowej serników Dorocie z Moich Wypieków:)
Składniki na spód:
  • 100 g ciastek digestive
  • 40 g masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać.
Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać. Odstawić.

Składniki na masę serową:
  • 80 dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej) schłodzić przez 12 h w lodówce.



Polewa chałwowa:
  • 150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej)
  • pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (zmiksowałam blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając by się nie przypaliła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje.
Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. Hahaha a ja mam duży kawał chałwy w szafce i nie zawaham się go użyć :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pewnie smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja znam inną sernikową królową ;)
    a takiego serniczka chętnie bym spróbowała, tym bardziej, że chałwę uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh nie... To musi być pyszne. Ale pokusa... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałabym zrobić ten sernik, ale nie widziałam u nas (na pomorzu)ciastek digestiv. Jak one smakują? Czym można je zastąpić? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. można zastąpić je innymi ciastkami owsianymi np. tymi
    http://www.e-commerce.pl/zdjecia/Ciastka-i-herbatniki/Zlotoklose-zbozowe-34880-big.jpg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a digestive wyglądają tak http://www.e-commerce.pl/zdjecia/Ciastka-i-herbatniki/Lu-Digestive-z-maki-pelnoziarnistej-34846-big.jpg

      udanego wypieku:)

      Usuń
    2. Dzięki dam znać jak wyszło :)

      Usuń
  7. Sernik pyszny jak mówili goście. Ja czasami mam problem z oceną własnych wypieków i w tym przypadku tak było. Na pewno zrobię go jeszcze raz :) Teraz czas na sernik szafranowy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. czy twaróg śmietankowy z presidenta może być?

    OdpowiedzUsuń
  9. no to robię :) i czuję, że to będzie hit :) do tego świąteczne muffinki z marcepanem i żurawinką, kokosowe gwiazdki i parę innych słodkości z Twojego bloga ;)
    jak ja przygotowywałam święta bez niego?? hmmm...

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. więc tak... mam nadzieję, że smakuje tak, jak wygląda...

    na spód dałam 200 g digestive, bo miałam trochę większą tortownicę i 100 g mi nie starczyło, a bynajmniej wydawało mi się, że ser będzie ciężki, żeby taka cienka warstwa z ciastek go utrzymała..

    i ozdobiłam cukrowymi gwiazdkami na górze, a po boku prażonymi płatkami migdałów - nie miałam już orzechów włoskich..

    i mogę na niego patrzeć i patrzeć - taki piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mega sernik, uwielbiany. Muszę co chwilę powtarzać :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robię ten sernik już od roku, albo może i więcej i mojej 'tradycyjnej' polskiej rodzinie, wszyscy go kochają. Święta i rodzinne okazję bez tego sernika nie smakują tak samo. Śmiesznie, bo zawsze robimy sernik tradycyjny i ten z chałwa :) no i podwójna porcje. Na 1.5 kg cukru spokojnie wystarcza nam szklanka cukru brązowego lub odpowiednio mniej ksylitolu. Dziękujemy za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za błędy. Słownik robi swoje. Oczywiście chodzi o 1.5 kg twarogu :)

      Usuń

drukuj