sobota, 12 listopada 2011

Banoffee pie

Ile ostatnio było gotowania!!!! Ile przepisów czeka na wpisy na blogu!!!! A ja wciąż nie mam w domu internetu.
Wykorzystuję chwilkę i podaje przepis na pyszny deser (ulubiony deser Księżnej Diany).
Bardzo szybki, bardzo smaczny i bardzo słodki:)))
Składniki na spód:

85 g rozpuszczonego masła
150 g ciastek digestive, pokruszonych
25 g migdałów, zmielonych
25 g orzechów laskowych, zmielonych

Składniki na masę toffi:
1 puszka gotowej masy toffi
2 dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej
75 g gorzkiej czekolady, startej
475 ml kremówki

Połączyć w naczyniu rozpuszczone masło, pokruszone ciastka, zmielone migdały i orzechy laskowe. Dobrze wymieszać, wcisnąć na dno blaszki do tarty o średnicy 23 cm.
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 10 - 12 minut. Wyjąć, wystudzić.
Wierzch przykryć masą toffi z puszki.
Banany obrać, pokroić. Wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać esencji waniliowej i wymieszać z pokrojonymi bananami. Masę wyłożyć na spód. Posypać 50 g startej czekolady.
Kremówkę ubić, wyłożyć na czekoladę. Oprószyć pozostałymi 25 g startej czekolady.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.
Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Czekałam czekałam i jak słodko się doczekałam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. banany i toffi to chyba moje ulubione smaki... co z tego, że kaloryczne! są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. szykuje sie do robienia tego ciacha , i chcialam zapytac o jakich ciasteczkach mowa w przepisie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam tych http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ6XXOga7EFY2bH9zB4toijHidJd4ZQdorXveaClAfonyhuWFHNDcURYEER
      jednak ciężko je dostać i można użyć innych ciasteczek owsianych np. tych
      http://www.niam.pl/rimages/crop/600/450/files/images/OTSP/BACKUP/63798569719_lxscsqjagaxcmxvziane.jpg
      mogą być z czekoladą lub bez:) jak wolisz:)

      Usuń
  4. jakiej wielkości puszka z masą krówkową? mała, czy duża?

    OdpowiedzUsuń

drukuj