piątek, 6 stycznia 2012

Kolorowy tęczowy tort urodzinowy

Kiedy bratannica zapytała mnie czy upiekę jej Tort na urodziny bardzo się ucieszyłam! Od razu wpadł mi do głowy przepis na kolorowy tort który podziwiałam wielu na blogach. Po zaakceptowaniu przepisu przystąpiłyśmy do pieczenia - ja i moje dwie kochane pomocnice - Martusia i Natalka!!! Było super!!!
Tort piekłyśmy w wybranej przez solenizantkę foremce w kształcie serca - wyszedł śliczny!!!

Relacja z urodzinowego KinderParty była taka: dziewczyny oszalały na widok takiego kolorowego tortu, jak mi to przed chwilka Marta powiedziała zrobiły: "wwwwwwwooooooooooooooooooooooowwwwwwwwww".


W smaku ponoć słodki ale solenizantka  zjadła 2 kawałki - hihihihi:)))

Tort robi się łatwo jednak należy poświęcić trochę czasu na pieczenie blatów. Fajna zabawa kolorami.
Dla mnie najcenniejsze to przebywanie i pieczenie z tymi 2 małymi ślicznotkami - bezcenne chwile:))


Przepis z bloga Moje Wypieki, cytuje za autorem:

Składniki na ciasto (6 blatów):
  • 226 g masła
  • 220 g cukru*
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 355 g mleka


"Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. (Więcej o barwnikach można przeczytać na końcu wpisu).
Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych, jak u mnie) o średnicy 21 cm  i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Krem z bitej śmietany i mascarpone (przepis własny):
  • 900 ml śmietany kremówki (36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • kilka łyżek cukru pudru, do smaku
  • ekstrakt waniliowy lub cytrynowy

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt. Dodać serek mascarpone i wymieszać.
-----------------------------
Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem:
blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem,
następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym,
wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.
Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Uwaga: ciasto jest wilgotne, dlatego nie warto już go nasączać.
* oryginalnie w przepisie było 466 g cukru, co jest ilością zbyt dużą
** autorka poleca tortownicę 23 cm; mi lepiej pracowało się z grubszym ciastem więc piekłam w mniejszych, 21 cm foremkach
BARWNIKI:
Używamy barwników w proszku (lub żelu), barwniki w płynie się nie nadają. Pomyślcie o tym, by nie kupować wszystkich 6 kolorów, ponieważ żele są ogromnie wydajne. Wystarczy kupić podstawowe kolory: żółty, niebieski, czerwony. Kolor drugorzędny czyli pomarańczowy można otrzymać mieszając odrobinę żółtego i czerwonego, kolor fioletowy - mieszając czerwony i niebieski, wreszcie zielony - mieszając niebieski i żółty.  Kolor ciasta po dodaniu barwnika zazwyczaj nie odzwierciedla koloru po upieczeniu. Kolory po upieczeniu wychodzą bardziej żywe i ciemne (dlatego np. fioletowy blat piekłam dwukrotnie, za pierwszym razem wyszedł zbyt ciemny, prawie czarny ."

Ja do mojego tortu użyłam barwników w proszku.

Smacznego :)

63 komentarze:

  1. cudnie kolorowy :) a że uwielbiam taką tęczę, tort bardzo mi się podoba :) pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. W październiku, w październiku na moje urodziny poproszę!
    Jest przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda :) nic dziwnego, że wzbudził taki zachwyt

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiscie dzisiaj ten sam przepis opublikowalysmy :)Pozdrawiam :)flowerek.com

    OdpowiedzUsuń
  5. zaczarowany ten tort :D i czarujący! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. :) też kiedyś robiłam :) Obok tego torta nie da się przejść obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bajkowy :) wcale się nie dziwię, że dziewczynki oszalały na punkcie tego tortu :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. strasznie mi się podobają te kolory!

    iprzy okazji dziękuję za rady dotyczące barwników..

    OdpowiedzUsuń
  9. szczęściara z tej Solenizantki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. nigdy nie podobały mi się te kolorowe torty bo na zdjęciach wyglądały bardzo tandetnie. Natomiast ten Twój tort wygląda bardzo fajnie. Nie wygląda na ciężki i kiczowaty wręcz przeciwnie wygląda bardzo smakowicie. Super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam, ciasto wyglada bosko :) czy uzywalas barwnikow w proszku? Mieszalas podstawowowe kolory, aby uzyskac takie jak fiolet czy pomarancz czy kupilas wszystkie kolory? Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      tak używałam barwników w proszku. Próbowałam w płynie ale nie nadają się do tego ciasta. Kupiłam kolory podstawowe i mieszałam do uzyskania pożądanego koloru.

      Usuń
    2. Witam,

      proszę o informację, czy 5 g barwnika wystarczy na zafarbowanie 1 blatu?

      Usuń
    3. a jaki barwnik? ja zazwyczaj dodaje na oko szczyptę i oglądam jak zmienia się kolor:)

      Usuń
    4. Tak teraz wiem, odrobinkę na patyczku takie w proszku. :)
      Kolory wychodzą super, muszę popracować jeszcze nad kremem, bo po bokach nie chce się trzymać i spływa, jakby był za rzadki. Już kolejny rok, i znów robię go na urodziny tym razem już piąte. :) Nie umiem ustrajać wiec kładę opłatek z nadrukiem na samą górę i mam Disneyowski tort. :D

      Jeszcze jakby mi krem nie spływał z boków to byłby jak z obrazka.

      Usuń
  12. w kwietniu też robiłam tęczowy tort.użyłam barwników w płynie i nie dość że musiałam dodać całą buteleczkę by jakikolwiek kolor było widać to jeszcze blaty wyszły za twarde... stąd moje pytanie czy te proporcje na biszkopt to starczy aż na tyle blatów? czy to na jeden blat? niedługo druga córka ma urodziny a ten tort wygląda pięknie z zewnątrz! mogę "pożyczyć" pomysł?????? i nie chcę by znów biszkopty były za twarde bo może za cienkie....

    OdpowiedzUsuń
  13. w kwietniu też robiłam tęczowy tort.użyłam barwników w płynie i nie dość że musiałam dodać całą buteleczkę by jakikolwiek kolor było widać to jeszcze blaty wyszły za twarde... stąd moje pytanie czy te proporcje na biszkopt to starczy aż na tyle blatów? czy to na jeden blat? niedługo druga córka ma urodziny a ten tort wygląda pięknie z zewnątrz! mogę "pożyczyć" pomysł?????? i nie chcę by znów biszkopty były za twarde bo może za cienkie....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te proporcje starczają na 6 blatów. Ja użyłam barwników sypkich daje się ich niewiele i bardzo ładnie uwydatniają kolory.

      Usuń
    2. ten sam tort zrobiłam tutaj - http://alebabka.blogspot.com/2012/06/tort-dla-dziewczynki.html
      robi furorę na urodzinach dzieci:) na pewno Pani córeczka będzie zachwycona:)
      co do barwników to użyłam tych
      http://www.sweetdecor.pl/category/128,barwniki-w-proszku
      jednak u nas w sklepach ich cena jest w granicy 5-8zł
      pozdrawiam i zachęcam do zrobienia tego tortu:)
      aha bardzo fajnie do jego wypieku sprawdza się foremka silikonowa - można wtedy łatwo wymieniać blaty. Ja piekłam każdy z osobna bo nie mam jednakowych foremek w tym samym rozmiarze.
      pozdrawiam:)

      Usuń
  14. torcik zrobilam!!! byl pyszny a goscie zachwyceni wygladem (heh bo nie widzieli tego z Twojego bloga!) blaty wychodzily rzeczywiscie troche cienkie jak na 23 cm tortownice. i z pewnoscia zakupie sobie mniejsza blaszke. dorobilam ciasta na zwykly biszkopt. dzekuje jeszcze raz za pomysl. moj torcik na http://madebyolap.blogspot.com/2012/08/6-urodziny.html

    OdpowiedzUsuń
  15. aha a barwniki w proszku rewelacja! w ogole bez porownania z tymi w plynie... a ile mi jeszcze tego zostalo!!!!! w plynie mialam na 1 raz...

    OdpowiedzUsuń
  16. można dodać barwniki w proszku czy trzeba w żelu :)?

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacja! W kwietniu przyszłego roku oboje moje dzieci obchodzą urodziny i myślę, że taka kolorowa niespodzianka im się spodoba!

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepis skopiowany z http://www.mojewypieki.com/przepis/teczowy-tort-rainbow-cake . Nawet tekst błędnie pozmieniany " ..."Używamy barwników w proszku, barwniki w płynie się nie nadają. Pomyślcie o tym, by nie kupować wszystkich 6 kolorów, ponieważ żele są ogromnie... " Mozna było opisać,ze przepis jest skopiowany !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piszę, że przepis jest skopiowany i nawet podany jest do niego link. Proszę uważnie czytać:)

      Usuń
  19. Ciekawy przepis, muszę go kiedyś wypróbować!
    Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  20. rzeczywiście ciasto wygląda efektownie , robiłam je na swoje 14 urodziny , które były zresztą w tamtym roku :D gościom smakowało , lecz mi się wydaje , że jakbym je teraz drugi raz robiła to może bym do biszkoptu dała dużo jakiegoś aromatu , może skórki pomarańczowej , a żeby było troszkę mniej słodkie , odjęła cukru :D ale piękne Ci wyszło ! Pozdrawiam , Natalia :)

    OdpowiedzUsuń
  21. mam pytanko bo widzę że wypieków jest tu sporou pani,czy piekła pani kiedyś cos podobnego do tego tęczowego tortu ale zamiast barwnikó były owoce?chodzi mi o taki przekładaniec ze śmietaną i owocami albo zamiast śmietany jakis ser ? synek ma nie długo urodzinki i zażyczył sobie taki tęczowy przekładaniec z owocami.może ma pani jakieś sprawdzone przepisy? była bym wdzięczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma na blogu ale robiłam tort tęczowy z użyciem naturalnych barwników tzn, suszonego buraka, kurkumy, szpinaku. można też zrobić biszkopt i przełożyć go kolorowymi owocami.

      Usuń
  22. Witam, w styczniu mój syn konczy 9 lat i na pewno wypróbuję przepis,zamiast kupować gotowy tort. Czy jako foremki mogą być wykorzystane foremki do tarty (średnica 21 cm), czy będą one za niskie na biszkopt? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będą ok:) ciasto ma wysokość ok 1 - 1,5 cm więc wystarczy:) tylko lepiej je dobrze nasmarować masłem i wysypać mąką aby łatwiej odchodziło ciasto.

      Usuń
    2. torcik wyszedł genialny :))) wszyscy byli nim zachwyceni!!! dziękuję za przepis!!!

      Usuń
  23. Genialny tort <3 Wielu Otaku by się spodobał :D Pierwsze skojarzenie: nyanyan :D

    OdpowiedzUsuń
  24. HEHE....
    KOLEŻANKO... TROCHĘ KREATYWNOSCI
    WSZYSTKIE POSTY SKOPIOWAŁAŚ???

    naprawdę żenujące

    kace

    OdpowiedzUsuń
  25. :)
    sama korzystałam z przepisu i upiekłam pyszny tort...

    chodzi tylko o komentarz :)
    dziwny zbieg okoliczności

    pozdrawiam
    :)

    OdpowiedzUsuń
  26. ok,
    jest zapis, znalazłam, malutkimi literkami
    zwracam honor
    pozdro

    OdpowiedzUsuń
  27. Przepis jak przepis - można "ściągnąć". Ale żeby i opis wykonania? Słowo w słowo skopiowane ze strony MW. To już jest przynajmniej lenistwo. Oglądałam program z Pani udziałem i życzyłam powodzenia...ale po tym co widzę tu - cóż...I proszę wyraźniej zaznaczać, że jest to kopia czyjejś pracy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Iwono jeżeli korzystam z przepisów to jest to zawsze napisane:) proszę uważnie czytać :)

      Usuń
    2. ps. link do strony MW tez jest podany!

      Usuń
    3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    4. Uważnie przeczytałam, link jakimś cudem zauważyłam :)Wydaje mi się, że korzystanie z czyjegoś przepisu i zamieszczanie go na swoim blogu jest ok, ale mogła się Pani troszkę wysilić i napisać własnymi słowami sposób jego wykonania!!! O to mi chodzi, że "zerżnęła" Pani wszystko od deski do deski...

      Usuń
    5. Pani Iwono jeszcze raz podkreślam proszę uważnie czytać:) piszę na blogu że cytuję za autorem! Poza tym przepis na tort tęczowy jest w sieci o wiele dłużej niż na blogu MW:) wcześniej widziałam go u Marthy Stewart. Jest to słynny amerykański przepis i nazywa się Rainbow Cake:)
      Po co zmieniać i ubierać w inne słowa dobrze napisany przepis?
      A na Pani blogu nie dość że treść jest "zerżnięta" to jeszcze zdjęcia. Więc proponuje więcej otwartości i popatrzenia na siebie a nie od razu rzucać kamieniem w drugiego.

      Usuń
  28. gdzie kupic ekstrakt z wanilii i barwniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ekstrakt można zrobić samemu zalewając świeżą laskę wanilii wódką i odstawiając na 2 tyg.
      Można kupić te produkty w dobrych delikatesach lub internecie.

      Usuń
    2. "(Sztuczne barwniki – syntetyczna petrochemia będąca pochodną ropy naftowej. Według jednej z teorii zakwestionowane barwniki mogą przyczyniać się do rozwoju np. ADHD (zespołu nadpobudliwości psychoruchowej). Sztuczne barwniki kryją się miedzy innymi pod emulgatorami E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 i E 129. W dzisiejszych czasach wystarczy trochę pogrzebać w książkach, internecie, nie trzeba mieć tytułu profesora aby wiedzieć, że jedzenie, które podajemy naszym dzieciom i spożywamy sami powoli nas zabija, ale w większości nadobne mamusie nie chcą nawet o tym słyszeć"

      Warto się zastanowić nad tym co podaje się swoim przyjaciołom, bliskim, z zwłaszcza DZIECIOM! Aż się wierzyć nie chce, że promuje się takie śmieciowe jedzenie dla dzieci. Myślę, że duużo lepszą alternatywą były by sałatki owocowe dla dzieci. I samo zdrowie- bo chyba to jest najważniejsze :)

      Usuń
  29. Coraz częściej go spotykam i coraz większą mam ochotę. Bez wątpienia - do wykonania!

    OdpowiedzUsuń
  30. Robiłam w prawdzie z troszkę innego przepisu ,ale super tort wychodzi :) Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Czy do tego tortu pasuje jakis inny krem? Na przyklad budyniowy? Robilam juz go na urodziny coreczki i przekladalam bita smietana i serkiem maskarpone. Wyszedl super :-) A teraz chcialabym zrobic drugi ale z innym kremem i wlasnie nie jestem pewna co by pasowalo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. budyniowy jak najbardziej będzie pasować:) jednak zrobiłabym go nieco mniej słodkiego ponieważ samo ciasto jest mega słodkie.

      Usuń
  32. Witaj Kingo :) mam takie pytanko do Ciebie odnośnie worka do kremu... jaki jest dobry bo nie mogę się zdecydować który mam wybrać bo pełno tego jest :) a zapewne masz większe doświadczenie w tym :) pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć:) ja używam silikonowego.

      Usuń
    2. a ma znaczenie jakie tylki do silikonowego worka kupić ??? bo nie ukrywam że jest dosyć spory wybór ... a ja nie mam pojęcia :)

      Usuń
    3. ja mam metalowe i jestem bardzo zadowolona, moim zdaniem są lepsze od plastikowych.

      Usuń
  33. witam,mam pytanie odnośnie tęczowego tortu.czy można upiec biszkopt biały a krem połączyć z barwnikiem?

    OdpowiedzUsuń
  34. nie wyszło mi....zważyło się... :-( zastanawiam się co mogło być nie tak......

    OdpowiedzUsuń
  35. Kingo, a czy można zamiast barwnika w tym przepisie na biszkopt użyć kakao?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście:) nawet wyjdzie to na + bo ciasto jest bardzo słodkie

      Usuń
  36. Witam. Niedługo mam urodziny corki i zamierzam go upiec.jednak mam obawy czy oby na pewno starczy wszystkim. Na urodzinach bedzie niezla gromadka, bo az 30 osob. Z Pani doswiadczenia taki tort jest w sam raz?

    OdpowiedzUsuń

drukuj