wtorek, 6 marca 2012

Deser na "Raz Dwa" czyli budyń z ciasteczkami

Dziś propozycja która często gości na moim stole. Zazwyczaj na śniadanie dla mojego M:). 
Każdy ranek zaczynam od pytania: na słono czy na słodko?
Zazwyczaj mój mąż wybiera  słodką wersję na przywitanie dnia:)
Deser ten nauczyła mnie robić moja kochana Babcia, zazwyczaj podwała nam go dodatkowo z tartymi jabłkami - ale to na pewno pokażę następnym razem. Deser "Raz Dwa" to zwykły - niezwykły budyń waniliowy przekładany maślanymi herbatnikami. Jest to bardzo szybki i smaczny deser, można jeść go na ciepło lub na zimno. Ja osobiście lubię polany sokiem z wiśni jeszcze lekko ciepły.
Zapraszam:)


składniki:

  • budyń w proszku
  • mleko, 
  • cukier
  • herbatniki maślane



Sposób przygotowania:



Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Ja zazwyczaj do budyniu pod koniec dodaje łyżkę masła wtedy jest jeszcze bardziej aksamitny.
Przegotowany budyń wylewać do salaterek na przemian przekładając ciasteczkami maślanymi. czyli np. łyżką budyniu, herbatniki, łyżka budyniu, herbatniki itd. należy zakończyć warstwa budyniową
 




Smacznego:)



28 komentarzy:

  1. Super szybki pomysł na słodkie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię tak bardzo często,ale nie wpadłam na pomysł,że można go tak elegancko podać.Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie, świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak taki mały torcik ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ...i ta dekoracja...piękny, słodki poranek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmmmmm...nabrałam ochoty na takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł na szybką słodką przyjemność:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny deserek:) Kawałeczek do kawki bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste i z pewnością smaczne! A do tego świetnie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda jak ładny torcik, ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy pomysł. Takiego deseru jeszcze nie jadłam. Wygląda apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny pomysł:) ma szczęście chłopak:) nie wiem, czy mnie by się chciało rano takie rarytasy serwować, no chyba , ze w niedzielę:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł. Z całą pewnością wart zapamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
  14. genialny w swojej prostocie! wygląda bosko

    OdpowiedzUsuń
  15. Ha! Świetny pomysł, z przyjemnością podkradam i zapisuję w "Ulubionych".

    OdpowiedzUsuń
  16. ale pomysłowo :))) fajnie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  17. Zwykły budyń, a wygląda jak mały torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda pysznie, ale... nie spodziewałam się, że użyje Pani - jako dobra gospodyni gotująca - budyniu w proszku. Szczególnie na blogu kulinarnym. Jeżeli nie zna Pani dobrego przepisu na budyń domowy, to chętnie się podzielę. Na pewno deser bedzie jeszcze lepszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Agnieszko znam przepisy na domowy budyń jednak Czasami i takich rozwiązań się używa:) każdy wybiera to na co ma czas i co lubi:) w tym momencie akurat trafiło na budyń w proszku:)

      Usuń
  19. Mam pytanie, czy można zamiast herbatników maślanych użyć zwykłych biszkoptów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście:) choć przyznam że herbatniki nadają specyficzną strukturę:)

      Usuń
  20. Wotam W jaki sposoB umiejetnie wylozyc ta talerz ten derer tak by pozostal ksztalt salaterki ? :)
    Swietny pomysl i to ze budyn z proszku uwazam za super rozwiazanie kazdy siegnie po ten przepis nawet ci ktorzy nie maja czasu lub nie potrafia samemu budyniu przygotowac Dla zaawansowanych oczywiscie wybor jest !!!! Pozdrawiam (moj budyn juz lezy w salaterce i sie studzi piekna salaterka serduszko) tylko glowie sie jak sprawnie wylozyc na talerz...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń sam powinien łatwo odejść. Jeżeli tak się nie stanie należy delikatnie podważyć boki nożem dookoła.

      Usuń
  21. Dziekuje Zobaczymy jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wysmienite !!!!! Smaku nie da sie opisac .... jak pisalas polaczenie akurat herbatnikow daje wyjatkowy smak, super szybki i smaczny deser Moj ozdobilam w wlasnej roboty dzem jagodowy super dodal wyrazistosci Moja mala rada : im wiecej herbatnikow tym pyszniej :)
    Dziekuje za pomysl :)

    OdpowiedzUsuń

drukuj