niedziela, 25 marca 2012

Włoski sernik z ricottą

Uwielbiam mascarpone  i ricottę więc kiedy zobaczyłam ten przepis na Kwest Smaku wiedziałam, że będzie to udany wypiek. Pyszny sernik z użyciem tych serów wzbogacony o migdały smakował wszystkim - sernik jest kremowy z mocno wyczuwalną wanilią. Jego plusem jest szybkość wykonania - polecam również go dobrze schłodzić przed podaniem. (Cały czas sernik szafranowy jest moim nr 1!!! - i on będzie moim sernikiem wielkanocnym:) ).
Zapraszam



Składniki:
200 g gotowych ciasteczek amaretti, drobno rozkruszonych
50 g masła, rozpuszczonego
1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół i wyłuskana z ziarenek
500 g serka ricotta
125 g drobnego cukru (najlepiej brązowego)
250 g serka mascarpone
100 g zmielonych migdałów
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 duże jajka
skórka starta z 1 cytryny
garść płatków migdałowych
cukier puder do posypania




 Wykonanie:
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Rozkruszone ciasteczka wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi spód 20 cm formy, wyrównać powierzchnię wypukłą częścią łyżki. Schłodzić w lodówce przez 15 minut.
  • Przełożyć ziarenka wanilii do większej miski, dodać ricottę, cukier, mascarpone, migdały, mąkę, jaja i skórkę cytrynową. Chwilę miksować na jednolitą masę.
  • Wylać na przygotowany spód, posypać płatkami migdałowymi. Ustawić na blasze do pieczenia i piec przez 45 minut na złoty kolor.
  • Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu.
  • Schładzać przez kolejną godzinę lub więcej, najlepiej w lodówce.
  • Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i pokroić dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu.




Smacznego:)

13 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale;) Drugie zdjęcie bardzo mi się podoba;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada pieknie! A ten szafranowy sernik wkrotce przetestuje, skoro mowisz, ze taki wspanialy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik wygląda zjawiskowo. Cudny Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, ale wysoki. Mam ogromną chęć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę obłędny! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Truskawki! :)
    Przepysznie wygląda ten sernik, moje jedno z ulubionych ciast ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda tak, że nie sposób mu się oprzeć!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam serniki z ricottą!

    OdpowiedzUsuń
  9. po włosku smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń

drukuj