wtorek, 3 lipca 2012

Deser z tymiankiem

Uwielbiam ten stan kiedy wszystko dookoła jest na swoim miejscu  i można robić to co się lubi.  Tak powstał niezwykły letni deser ze świeżym tymiankiem (oczywiście prosto z mojego zielnika) który orzeźwił nam tropikalną niedzielę. 
Te pyszne cudo to mus panna cotta o kokosowej nucie na czekoladowym spodzie oraz gotowanym w syropie mango zalanym galaretką cytrynową z tymiankiem. Niesamowite połączenie smaków musicie spróbować.
Za przepis dziękuję niezastąpionej Asi z Kwestii Smaku.

Składniki:
• 2 czubate łyżeczki żelatyny w proszku (1 łyżeczka = 5 ml)
• 330 ml mleka kokosowego
• 250 ml płynnej śmietanki kremowej 30% + 1 łyżka do spodu z herbatników
• 1 czubata łyżka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 1/2 szklanki białego cukru
• 250 g czekoladowych herbatników (np. Oreo)
• 70 g masła
• galaretka o smaku cytrynowym (1 opakowanie, 75 g)
• 1 duże świeże mango gotowane w syropie *
• listki z kilku gałązek świeżego tymianku


Przygotowanie:

1. Kwadratową formę o boku 20 cm (lub okrągłą o średnicy 20 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (papier ma wystawać powyżej formy). 
2. Żelatynę wymieszać z 2 ciepłej łyżkami wody, odstawić.
3. Do rondelka wlać mleko kokosowe, śmietankę kremową, wsypać cukier wanilinowy i biały cukier. Mieszając podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Dodać namoczoną żelatynę i mieszając dalej podgrzewać przez około 2 - 3 minuty aż cała żelatyna się rozpuści (masa nie musi być bardzo gorąca). Odstawić z ognia i całkowicie ostudzić.
4. Herbatniki (bez masy ze środka!) pokruszyć na proszek, wymieszać z roztopionym masłem oraz 1 łyżką śmietanki kremówki. Wyłożyć na spód foremki, ugnieść i wyrównać powierzchnię. Wstawić na pół godziny do lodówki. 
5. Ostudzoną i tężejącą białą masę wylać na spód z herbatników i wstawić do lodówki do zastygnięcia na około 2 godziny.
6. Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dokładnie ostudzić. 
7. Na stężałej masie ułożyć pokrojone owoce z syropu, zalać tężejącą galaretkę, posypać listkami tymianku i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 2 - 4 godziny). Kroić na kwadraty. 

Jak zrobić mango w syropie?
* Mango obrać, obkroić miąższ wokół pestki, włożyć go do małego rondelka, wsypać 1/3 szklanki cukru, wlać sok z połowy cytryny i dolać tyle wody, aby prawie całe owoce były nią przykryte. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Wyjąć owoce z syropu i po ostudzeniu pokroić na paski. Syrop wykorzystać na kompot. Zamiast mango można też użyć gruszki ewentualnie owoców z puszki np. brzoskwiń. Można też użyć dżemu z kawałkami owoców (np. z ananasem, mango, marakują).




Pozdrawiam:)



20 komentarzy:

  1. ładne zdjęcia!
    a deser? naprawdę, pyszności. ten tymianek jest intrygujący.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia robisz cudne. Deser z dodatkiem tymianku - brzmi ciekawie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow wygląda niesamowicie, bardzo apetycznie! :) te kawałki ukochanego mango i zaskakujący dodatek tymianku - super

    OdpowiedzUsuń
  4. widziałam ten przepis już jakiś czas temu i ciągle go mam w pamięci, no i w końcu muszę się za niego zabrać, bo to połączenie smakowe na prawdę mnie ciekawi, no i widzę, że ty również je sobie zachwalasz :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ale smacznie wygląda! a kolor iście wakacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wygląda i przepiękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kiedy wykorzystujesz zioła ze swojego ogrodu. To sprawia, że Twoje przepisy są bardzo osobiste, a ten podoba mi się wyjątkowo ze względu na tę letnią świeżość, która aż bije po oczach :)

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszota! i ten kolor! zapraszam do mojej akcji Słodkie wakacje ;] pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda fenomenalnie! Tymianek pięknie komponuje się z resztą deseru ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak już będę mieszkać w nowym mieszkanku, to kiedyś ci się bezczelnie wproszę do twojej pracy na kawę i ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bosko wyglada! Kolor powalajacy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny deser, cudne kolory ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjawiskowy deser, cudnie się prezentuje :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. śliczny i na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo ciekawe to połączenie smaków, nie używałam do tej pory tymianku do deserów


    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda tak pięknie, sympatycznie, i przyjaźnie niczym osoba która go przygotowała- gratuluję występu w MasterChef:)) Jest pani przesympatyczną osobą)

    OdpowiedzUsuń

drukuj