środa, 17 sierpnia 2011

Tagliatelle z kurkami i wędzonym łososiem


Nie ma jak domowe jedzenie. Ostatnia propozycja na kolację to tagliatelle z kurkami i wędzonym łososiem. Przepis pochodzi wprost z naszych kubków smakowych:) Gotowaliśmy ją razem z Mężem i była przepyszna. Jest to szybkie danie a w smaku bardzo wykwintne poprzez dodatek łososia. Makarony zazwyczaj przygotowujemy w woku - idealnie się do tego nadaję. Aby posiłek smakował idealnie proponujemy podać do niego różowe półsłodkie wino.(odrobina wina również uszlachetniała nasz makaron:)))


Ciężko mi teraz opisać danie w 100% ale napisze na oko co było w jego składzie dla 2 osób:
- makaron tagliatelle - około 2 garście - ugotowany w osolonej wodzie
- 150g kurek
- 150g łososia wędzonego
- cebula czosnkowa
- suszone pomidory
- 1/3 świeżej papryczki chili
- 1/3 czerwonej papryki
- świeże: bazylia, pietruszka i koperek
- ser długo dojrzewający - starty

Sposób przygotowania:
1. Kurki smażymy na łyżce oliwy w woku aż wyparuje cała woda
2. dodajemy cebule i chwilkę czekamy aż cebula się zeszkli
3. dodajemy pomidory suszone pokrojone, paprykę pokrojoną w drobną kostkę oraz drobno posiekane chili
4. wszystko smażymy ok 5-8 min
5. dodajemy makaron i wędzonego łosia drobno pokrojonego i wszystko razem gotujemy ok 5 min
6. dodajemy zieleninę - mieszamy
7. wykładamy na półmiski i sypiemy startym serem.

Smacznego:)


5 komentarzy:

  1. kurki z łososiem muszą być przepyszne :)
    nie wiem jak to się stało, że dopiero ostatnio spróbowalam tych grzybów po raz pierwszy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tagliatelle jest moim ulubionym makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kurki rządzą :) i zgadzam się, że wino uszlachetnia - w tym makaron ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię dania z łososiem. Takiego pomysłu jeszcze nie próbowałam, a zapowiada się ciekawie. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

drukuj