poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Ciasto bezowe z migdałami, białą czekoladą i serkiem cytrynowym


Zazwyczaj w niedzielę jemy obiad u Mamy. Ta okazała się nadzwyczaj sympatyczna ponieważ do posiłku zasiadła cała nasza rodzina czyli Mama i jej trójka dzieci z partnerami.


Obiad był jak zwykle pyszny:) -  jak wszystko u Mamy. A na deser przygotowałam ciasto bezowe z migdałami, białą czekoladą i serkiem cytrynowym. Jako że cała rodzina uwielbia bezy i nie chcą słyszeć o innym wypieku, a nie chciałam robić kolejnej Pavlovej skusiłam się na ten przepis. Ciasto dobre ale zupełnie inne niż beza. Idealne na niedzielne popołudnie z rodziną. Zjedzone w całości przez wszystkich - od razu. Bardzo dobrze smakuje krem cytrynowy na bazie serka - przełamuje słodycz ciasta. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko, nie sprawia problemów podczas pieczenia. Zachęcam do spróbowania.
Poczęstujcie się przepisem:

Składniki:
  • 5 białek
  • 70 g drobnego cukru
  • 150 g białej czekolady, posiekanej
  • 150 g płatków migdałowych, podpieczonych
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, ubijając. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, gdyby zbyt szybko zaczęło nabierać brązowego koloru. Wystudzić w stygnącym piekarniku.

Składniki na krem:
  • 250 g serka mascarpone - ja użyłam 200g serka twarogowego z Wielunia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)

Wszystkie składniki na krem wymieszać mikserem.
Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Można ozdobić płatkami migdałów. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Rewelacja :D nie ma jak u Mamy ;-) przynajmniej się można poczęstować przepisem, dzięki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie, nie dziwię się że zniknęło migiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto pyszne, wiem bo podjęłam wyzwanie i upiekłam :))moja rada: do kremu z użyciem mascarpone warto wykorzystać przynajmniej 3 z 5 żółtek które i tak nam zostają (o ile nie macie na nie innego pomysłu). Ucieramy je z cukrem pudrem i do tego dodajemy serek!!
    Kingo, 3mam za Ciebie kciuki w MasterChef!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam Cię ponownie mam pytanko czy robiłaś może lemon curd ? Bo jeżeli tak to chce się poradzić :) ja zrobiłam właśnie krem klasyczny i tak się zastanawiam czy jak dodam do niego śmietankę 30% i ponownie zagotuję to będzie ok czy tak nie za bardzo ??? Bo mam dylemat .... Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  5. myślę że można spróbować jeżeli nie chciałby zgęstnieć zaciągnęłabym go dodatkowo łyżką mąki ziemniaczanej rozmieszanej z 2 łyżkami śmietanki lub mleka

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam i... o kurczę, jakie dobre! :) dziwi mnie tylko czas pieczenia - napisałaś, że około godziny, u mnie upiekło się w 30 minut, a mogło być nawet ciut krócej, jakieś 25 minut i byłoby idealnie.. Każdy piec piecze inaczej, ale tu różnica naprawdę spora, dlatego pozwoliłam sobie na tę uwagę, co by inni też byli ostrożni :) tak czy tak, smak ciasta - rewelacja, polecam z czystym sumieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekłam. Rewelacja. Rezultat?... zapraszam na: http://sweet-home-cooking.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

drukuj