środa, 18 kwietnia 2012

oh co to był za sernik:)

Ten przepis powstał spontanicznie. Miałam do wykorzystania prażone jabłka i ser. Smakuje świetnie ale koniecznie dobrze schłodzony. Bardzo fajnie łączy się smak sera i prażonych jabłek z nutą cynamonu.
Zapraszam do skosztowania:)



Ciasto:

  • 150g masła
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżki wody
Masa serowa:
  • 100g masła
  • 150g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 400g sera trzykrotnie mielonego
  • łyżka kaszy mannej
  • skórka pomarańczowa - opcjonalnie
Masa jabłkowa:
  • 500g jabłek prażonych
  • 2 łyżki cynamonu
Masa bezowa:
  •  5 białek
  • 150g cukru pudru
Przygotowanie:
1. Masło posiekać z mąką, dodać wodę, szybko zagnieść. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 45min.
2. Ciastem wylepić boki i dno tortownicy o średnicy 25cm. Piec ok 15min w 220C.
3. cukier utrzeć z masłem, dodać ser, jajka, kasze i wszystko wymieszać.
4. Masę wyłożyć na ciasto, piec 20 min w temp 180C. 
5. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, jabłka wymieszać z cynamonem.
5. Ostrożnie wyjąć sernik i delikatnie na wierzchu ułożyć masę jabłkową a na nią masę bezową i ponownie umieścić w piekarniku na 30 min w tej samej temp.
6. Sernik studzić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej schłodzić przez kilka godzin.


Smacznego:)


22 komentarze:

  1. Wyglada bajecznie, bardzo fajne połaczenie sernika z jabłecznikiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bajecznie i pewnie też smakuje!:) Podoba mi się to połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie tak z dodatkiem jabłek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda fantastycznie! Koniecznie muszę wypróbować w najbliższym czasie, bo wszystkie składniki z tego ciasta uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To taka sernikoszarlotka :) Bardzo mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  7. sliczny jest, juz sobie wyobrazam, jak pysznie smakuje..

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm... jestem słodyczożercą :)
    Z przyjemnością wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Oh połączenie sernika i szarlotki musi być odlotowe!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje takie połączenie smaków...:)

    OdpowiedzUsuń
  11. SUPER PRZEPIS:)Muszę wypróbować!!!Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Najlepsze przepisy powstają, jak masz coś do wykorzystania na już :-) I ten sernik tego dowodzi w stu procentach!

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniały! gratuluję inwencji i rezultatu - nie ma rady, zapisuję :) pozddrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie wiem jaką skórkę pomarańczową miałaś na myśli - jeśli kandyzowaną to też dobrze, ale najlepsza jest świeżo otarta skórka ze sparzonej pomarańczy, nadaje pysznego świeżego cytrusowego posmaku i cały sernik jest przepyszny. A te jabłka na serniku to genialne połączenie dwóch ukochanych ciast - szarlotki i sernika.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda i na pewno smakuje przepysznie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Sernik brzmi bajecznie, szkoda, że zdjęcia mi się nie wyświetlają, bo chętnie bym zobaczyła.

    OdpowiedzUsuń

drukuj