czwartek, 18 października 2012

Szybkie ciasto Pani Weroniki

Kiedy napisała do mnie Pani Weronika Chilmon na fanpagu bloga (klik TUTAJ) od razu złapałyśmy wspólny język. Tak jak ja jest pasjonatką kuchni a jej przepisy publikowane są na łamach Nasz Racibórz i Cafe Rybnik
Od razu  przejrzałam wszystkie receptury i muszę przyznać, że są naprawdę smaczne:) Mnie skusił bardzo szybki placek ze śliwkami. Nie ma to jak pyszne, tradycyjne ciasto na leniwe popołudnie. Przepis lekko zmodyfikowałam o cynamon, imbir, świeży tymianek i lawendę które idealnie pasowały mi do śliwki Renklody. mmmmmmmmmm PYCHA!! Dziękuję Pani Weroniko! jest Pani fajną otwartą Babką:) a takich ludzi uwielbiam:)

A może Wy macie jakieś przepisy  które chcecie aby znalazły się na tym blogu?Albo inne życzenia, sugestię? czekam na propozycje:)

Zapraszam po przepis
Składniki:
3 duże jaja
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dkg margaryny -rozpuszczonej i ostygniętej
80 dkg śliwek ja użyłam odmiany Renkloda
cukier trzcinowy
świeży tymianek
lawenda
cynamon i imbir 
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1.Jaja,cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę (około 8 minut)
2. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i rozpuszczoną margarynę -wymieszać.
3. Ciasto wyłożyć na  blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
4. Układać wypestkowane śliwki,stroną przeciętą do góry.

5. Śliwki posypać cukrem trzcinowym, imbirem i cynamonem według własnego uznania.

6. Piec 180-190 stopni około 40 minut do momentu "suchego patyczka"
7. Po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem, świeżymi listkami tymianku i kwiatami lawendy.





Smacznego:)



6 komentarzy:

  1. Bardzo smakowite ciasto. Ze śliwkami bardzo lubię, a renklody są bardzo pysznymi owocami.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz patrzę iż dodała Pani tymianek,imbir i lawendę,a zwykły cukier zastąpiła trzcinowym..Niesamowite połączenie,ja nigdy bym na to nie wpadła;)Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych sukcesów;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny, prosty przepis. Lubię śliwki, ale jeszcze nigdy nie użyłam do ciasta renklod. Myślałam, że się rozlecą...A u Ciebie tak pięknie, smacznie i kolorowo. Daj kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, uwielbiam takie aromatyczne, ziołowe połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  5. to ciasto ma swój niepodważalny urok ;)

    OdpowiedzUsuń

drukuj